Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

10 tips om lekker te slapen in de warmte

Komende week wordt het weer lekker warm! You hate it or you love it, maar een probleem voor velen is de nacht. Hoe kom je nou lekker in slaap als het zo bloedheet is? Ik geef je tien tips om lekker te slapen in deze zinderende hitte en ik geef je ook nog wat bonus afkoeltips.

Leestijd

10 tips om lekker te slapen als het zo verrekte heet is

1. Ventilator

Een airco is een luxe die niet veel van ons thuis hebben, dus zijn we overgeleverd aan de ventilator. Voor mij met deze nachten wel echt een lifesaver, hoor. De bewegende lucht maakt het gewoon een stuk draaglijker.
Enne, het heeft geen zin om de ventilator al eerder aan te zetten, want de lucht in de ruimte wordt niet daadwerkelijk afgekoeld.

2. Warme douche

Je bent geneigd met dit warme weer een koude douche te nemen, maar het is beter om een lauwwarme douche te pakken. Een koude douche zorgt er namelijk voor dat je lichaamstemperatuur een aantal graden stijgt, waardoor je het dus snel weer warm krijgt. Als je in plaats daarvan een warme douche neemt, zakt je lichaamstemperatuur een aantal graden waardoor je na je douche koeler bent.

3. Gordijnen & ramen dicht. 's Avonds open!

Houd overdag ramen en gordijnen zoveel mogelijk dicht. Zodra de zon ondergaat, kan je alles opengooien. Met een beetje geluk waait het iets zodat de boel lekker doortocht.

4. Drink warme dranken

Drink voor het slapengaan geen glas koud water, maar liever een kop (kruiden)thee. Dit is hetzelfde verhaal als bij de koude en warme douche: door een koude drank stijgt je lichaamstemperatuur, door een warme drank daalt deze. Dat voelt averechts, maar het werkt wel echt

5. Uber ventilator: zet flessen met koud water ervoor

Nog een ventilatortip: zet koude flessen water (eventueel met ijs erin) voor de ventilator zodat de lucht die bij jou terechtkomt nog kouder is.

6. Slaap als een zeester

Slaap als een zeester. Als je lichaamsdelen elkaar niet raken, voelt alles koeler aan. Het zweet dan natuurlijk ook minder. Dus knuffelen zit er niet in.

7. Slaap onder een katoenen dekbedhoes

Gebruik een katoenen dekbed zonder synthetische vulling. Synthetisch beddengoed laat minder makkelijk lucht door, dus dat is veel warmer en zweteriger. Je kan natuurlijk ook helemaal zonder dekens slapen, maar ik vind het altijd erg lekker om wél onder een deken te liggen, ook als het warm is. Dus ik lig deze week ook gewoon alleen onder de hoes.

8. Draag een dunne, katoenen pyjama

Nogal voor de hand liggend, maar: draag zo min mogelijk kleren. Persoonlijk vind ik het wel prettig om een dunne katoenen pyjama te dragen (dan plakken mijn armen en benen niet aan elkaar, haha), maar iets wat warmer is dan dat is natuurlijk een absolute no go.

9. Laat warme lucht ontsnappen

Warme lucht stijgt op. Zet dus zodra de zon onder is op zolder (als je die hebt) meteen de ramen open zodat de warme lucht kan ontsnappen. Wij slapen op zolder, maar hebben nog nooit beneden gebivakkeerd bij warm weer omdat ik gebruik maak van mijn eigen tips 😉

10. Let it goooooo

Als laatste slaaptip: laat het gaan. Je kan gaan liggen woelen en je druk maken dat het zo warm is (tel maar even hoe vaak je mensen deze week hoort praten over het weer), maar je verandert er niks aan. Ga eventueel even uit bed, drink een kop thee (in de tuin of op je balkon) en realiseer: zo erg is het heus niet. Jij kan prima slapen in deze warmte. Je kan eventueel een meditatie app gebruiken voor een ademhalingsoefening om in slaap te komen.

Bonus afkoeltips

Drink genoeg (maak kannen met water met vers fruit erin bijvoorbeeld), maak je niet te druk, begin lekker vroeg met werken zodat je ’s middags eerder vrij bent, eet ijsjes, gebruik Smoovall bij schurende benen, trek lekker losse katoenen flodderbroeken aan, draag weinig make-up, houd je kop onder de kraan, koel je polsen en nek af met een natte koude handdoek en let it gooooo: de zomer is hier en het is even warm. Het is niet anders!

Succes deze week! Hoe houd jij je hoofd koel en hoe slaap jij lekker? Deel zeker je tips hieronder.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.