
Ik geloof dat er meer is dan wat meetbaar is. Ik geloof ook dat ieder mens anders is en niet iedereen hetzelfde nodig heeft. Soms werkt het één beter dan het ander en soms kunnen verschillende methodes elkaar ondersteunen. Zo simpel zie ik het.
Het behandelen van lichamelijke klachten kan soms spaak lopen in de medische wereld en soms kun je dan verder in de alternatieve geneeskunde, of dit gelijktijdig proberen aan te pakken. Anderzijds heb je ook mensen die de complete westerse medische wereld niet meer geloven en alleen maar alternatieve wijzes opzoeken. Ik zit daar tussen in, en geloof oprecht dat een goede alternatieve geneeskundige je kan helpen, maar ik zou nooit de adviezen van de Westerse wereld naast me neerleggen. Een combinatie voelt voor mij goed en ik geloof dat het één het ander kan ondersteunen.
Als je dan hebt besloten je teen te dippen in het alternatieve, hoe weet je nou of iemand echt kan wat hij of zij zegt te kunnen? Hoe weet je of iemand daadwerkelijk geschoold is voor dit onderwerp, hoe weet je wat een normale prijs is, hoe weet je of het bij je past en wanneer gaat het te ver? Vragen die ik mezelf de afgelopen jaren vaak heb gesteld, want ik heb veel verschillende soorten alternatieve geneeswijzen uitgeprobeerd. Op dit moment ga ik nog naar een acupuncturist.

Ik heb 10 tips verzameld die ik met je wil delen, zodat jij beter kan navigeren. Zodat je heldere beslissingen kan maken en (hopelijk) niet voor de gek gehouden wordt.
- Check naar keurmerken, waarborgmerken of fondsen waarbij iemand aangesloten is. Bijvoorbeeld het UVAG keurmerk. Dan krijgt de persoon of praktijk in kwestie eerst een screening. Zo heb je ook een Nederlandse vereniging van accupunctuur bijvoorbeeld. Kijk of diegene ergens is aangesloten en zoek vervolgens op wat dat keurmerk inhoudt en ook daadwerkelijk bestaat en screent voor toegang.
Ik ben er zelf ooit de mist mee ingegaan, deze persoon wilde mij ‘scans’, supplementen en ‘bloedonderzoek’ verkopen voor een totaal van €900 euro. Pas daarna ben ik gaan googlen en toen kwam ik helaas veel negatieve ervaringen tegen. Ik had dit vooraf moeten doen, maar gelukkig schakelde ik na één behandeling. Het wil vaak dan ook niet zeggen dat iemand compleet full of shit is, wellicht had die man best een punt, maar zijn intenties zijn verkeerd door hier ook teveel op te willen verdienen. Dat noem ik uitbuiting van een zwakte. Het kan ook andersom, er zijn ook sites die volledig de complete sector op de hak nemen en alles kwakzalverij noemen. Dat is ook niet fair. - Over kwakzalverij gesproken, let ook op hoe iemand iets verwoord. Ik ben meestal allergisch voor zinnen als; ‘ik ga je 100% dit of dit beloven’. Dat kan denk ik niemand, want je weet nooit hoe een lichaam ergens op reageert. Professionals spreken in voorzichtigere termen, net als dokters dat doen. Ze zullen zeggen dat ze gaan proberen te helpen. Manipulatie hoort nooit onderdeel te zijn van geen enkel behandelplan.
- Let op voor teveel speculatie en zorg voor een heldere redenatie. Blijf zelf heel logisch nadenken of iets een oorzaak gevolg relatie kan hebben, schrijf het een en ander op en denk thuis nog even goed na over de redenatie. Zoek wat achtergrond erbij op om dit wellicht te ondersteunen voor jezelf.
- Kijk naar diploma’s of certificaten aan de muur. Ze hangen dit vaak op om dit aan jou kenbaar te maken.
- Er zijn ook vormen die op de rand staan van het integreren in de Nederlandse/Westerse gezondheidszorg. Deze zijn misschien wat meer instap-klaar. Er wordt bijvoorbeeld relatief veel onderzoek gedaan naar acupunctuur. Door veel zorgverzekeraars wordt dit al (gedeeltelijk) vergoed en artsen onderstrepen tegenwoordig vrij vaak dat het kán helpen. Niet zal, maar kán. Osteopathie valt in Nederland bijvoorbeeld onder het kopje ‘alternatief’, maar er zijn ook genoeg artsen en behandelaars die een osteopaat aanraden bij bepaalde klachten.
- Wil iemand dat je iets van hen afneemt? Zo ja, wat kost dit dan? Kun je het ook ergens anders kopen? Een behandelaar hoort niet op bijverkoop te zitten, je staat potverdrie niet in de kroeg. Natuurlijk mag iemand ook een commercieel doel hebben, het is immers zijn of haar werk. Werken vanuit een overtuiging vind ik echter een geloofwaardigere basis dan een toren hoge rekening en allerlei zaken die erbij komen.
- Over torenhoge rekeningen gesproken, vergelijk de prijzen met andere behandelaars. Zit deze persoon daar ver boven of ver onder, dan kan dat ook een gek teken zijn. Onderzoek dit vooraf.
- Wat zegt je gevoel, heb je een klik met die persoon? Dan kan alleen het gesprek dat je voert al helend zijn, dat mag ook je doel zijn.
- Pas op met wat je daadwerkelijk inneemt en/of ruikt. Zoek eerst zelf goed op wat bepaalde supplementen voor uitwerking hebben. Een teveel aan bepaalde soorten vitamines kan bijvoorbeeld schadelijk zijn op de lange termijn.
- Doe niet teveel door elkaar. Vooral omdat je anders nooit weet wat nou precies waarvoor heeft geholpen, of níet heeft geholpen. Hetzelfde geldt voor een eliminatie dieet, dat doe je stap voor stap.

Ik hoop dat dit je kan helpen als je zelf ook op een zoektocht bent. Ik hoop dat artsen ook meer en meer open gaan staan voor andere manieren die een patiënt kunnen helpen. Ik begrijp heel goed dat zij zich moeten vasthouden aan wetenschappelijk onderzoek, ik had dat ook niet anders willen zien eigenlijk van onze artsen. Echter kun je ook een patiënt met bovenstaande bijvoorbeeld te helpen navigeren. Dat is beter dan alleen maar roepen ‘baat het niet. schaad het niet’, want sommige dingen schaden wel. Financieel dan wel lichamelijk dan wel mentaal. Help je als arts een patiënt betere keuzes te maken in dit alternatieve circuit, dan help je de patiënt in ieder geval vooruit. En dat lijkt me het doel van elke arts.