Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Apple Watch Series 5 review

Sinds januari van dit jaar draag ik een Apple Watch. Daar heb ik enorm veel vragen over gekregen, dus vandaag is het tijd om deze te reviewen! Wat vind ik ervan, en hoe beoordeel ik hem ten opzichte van andere smartwatches die ik heb gedragen? En waar gebruik ik hem het meeste voor?

Leestijd

Waarom de Apple Watch (versus de Fitbit)

Zoals je misschien weleens hebt opgemerkt, droeg ik al jarenlang een Fitbit. De laatste jaren was dat de Fitbit Versa. Begin dit jaar ben ik toch voor een Apple Watch gegaan toen mijn tweede Fitbit Versa helaas het leven gaf. In de zomer van 2018 ging mijn eerste kapot door een barst in het scherm, in januari van 2020 ging mijn tweede ‘zomaar’ kapot.

Toen de Fitbit Versa het deed, was ik er heel tevreden mee, maar ik was er nu wel een beetje klaar mee dat ze toch relatief snel kapot gingen. Door Fitbit werden ze wel vervangen, maar ik was nu ook wel erg benieuwd naar de Apple Watch. Je ziet hem veel, ik hoorde er altijd goede verhalen over dus ik besloot hem eens te proberen. Ik ben dan ook wel echt een gadgetfreak, ik vind het leuk om dit soort dingen te testen en te kijken of het past bij mijn verwachtingen en wensen.

Ik ging voor de Apple Watch Series 5 en deze kost €449. Dat is een stuk duurder dan andere smartwatches zoals de Fitbit, maar ik dacht, dan zal de kwaliteit ook wel hoog zijn. Ik gebruik verder ook veel Apple producten, dus die combinatie leek me handig.

Apple Watch Series 5 - uiterlijk & eerste indruk

De Apple Watch is een vrij minimalistisch ogende smartwatch. Een vierkante ‘kast’ met een draaiknopje op de zijkant en wisselbare bandjes. Het bandje op de foto kocht ik via Bol.com voor zeven euro. Ik heb er een stoffen sportbandje bij gekregen, maar die draag ik vooral tijdens het sporten.

Installeren gingen enorm makkelijk, zeker in combinatie met mijn iPhone X, apps erop zetten is easy peasy en de bediening heb je ook zo door. Je kan zelf kiezen welke ‘Clock Face’ je wilt instellen en welke informatie je daarop zichtbaar wilt hebben. Op mijn home scherm heb ik de tijd, datum en het aantal stappen dat ik vandaag heb gezet en ik kan onderin snel de wekker openen, de ‘cirkels’ (later daarover meer) en mijn hartslag.

Ik draag de Apple Watch inmiddels een halfjaar en ik vind hem comfortabel. Gedurende de dag doe ik hem eigenlijk nooit af, behalve als ik hem oplaad of als ik ga douchen. ’s Nachts draag ik hem ook, want ik track mijn slaap met een speciale app op de Watch.
Het enige grote nadeel waar ik vooraf ook al over twijfelde: de batterijduur. Vooraf wist ik dat ik de Apple Watch elke dag moest opladen en ten opzichte van de Fitbit vond ik dat wel tegenvallen, die laadde ik om de drie, vier dagen op. Maar eigenlijk valt het in de praktijk wel mee. Ik hang hem aan de lader voordat ik ga slapen, als ik in bed nog een halfuurtje lees, of als ik aan het werk ben overdag. Dat blijkt helemaal niet zo erg en hij is ook vrij snel opgeladen, in twee uur is ‘ie vol.

Waar ik de Apple Watch vooral voor gebruik

Ik gebruik mijn Apple Watch heel specifiek voor een aantal dingen.

Wandelen

Met een stappendoel van 11.000 per dag, vind ik het fijn dat bij te houden op een smartwatch. Dat deed ik ook altijd al met mijn Fitbit. Ik heb er een extra app voor geïnstalleerd, Pedometer, zodat mijn stappenaantal ook op het homescherm zichtbaar is. De Apple Watch telt ook je aantal stappen als je niet handmatig een workout aan hebt gezet.

Tijdens het sporten of wandelen kan ik op deze manier mijn hartslag en verbrande calorieën in de gaten houden. Na de workout krijg je een samenvatting, die op je iPhone nog uitgebreider te bekijken is.

Sporten

Tijdens het sporten zet ik de work-out functie van de Watch aan zodat ik mijn hartslag kan bijhouden en kan zien hoeveel calorieën ik verbrand heb. Tijdens mijn ochtendwandeling doe ik dat ook omdat ik dan een beetje wil opletten dat ik wat hoger in mijn hartslag zit dan tijdens mijn andere wandelingen.

De ‘cirkels’

Op de Apple Watch zijn de ‘cirkels’ vrij aanwezig. Met de ‘cirkels’ meet je Apple Watch een aantal gezondheidsdingen: hoeveel minuten je beweegt op een dag, het aantal uren waarin je minimaal een minuut gestaan hebt en het aantal calorieën dat je verbrandt. Dat motiveert mij om vaker op te staan (daar kan je ook meldingen van maken) en daadwerkelijk genoeg te bewegen op een dag. Je kan zelf instellen wat je doelen hierbij zijn.

Wekker

De wekker op het horloge gebruik ik heel vaak. Gewoon om wakker te worden, en dat is ideaal, want ik heb een totaal ander ritme dan Willem. Op deze manier wordt hij niet wakker van mijn wekker!
Maar ik gebruik de wekker ook overdag enkele keren. Dat is een focus-dingetje. Als ik bijvoorbeeld gefocust aan het werk ben, en ik moet weg of een afspraak in om elf uur, dan zet ik een wekker op mijn Apple Watch om 10:55u, zodat ik tot die tijd lekker kan doorwerken zonder op de tijd te letten. Ideaal vind ik dat.
Ik werk soms met Pomodoro’s en ik gebruik daarvoor ook de wekker op mijn Watch.

Slaap

Met de app AutoSleep houd ik sinds een paar weken elke nacht mijn slaap bij. In de app kan ik zien hoe lang ik sliep, maar ook hoeveel tijd ik diep of juist licht sliep en hoe mijn hartslag was. Ik vind het belangrijk om goed te slapen en zo houd ik nog wat meer de vinger aan de pols. Of eh, het horloge aan de pols 😉 De rapporten kan je op de Apple Watch bekijken, maar in de iPhone app zijn ze uitgebreider en kan je meer informatie zien.

Hartslag

Tijdens het sporten let ik dus op mijn hartslag, maar ik heb ook een app, HeartWatch, die de hele dag mijn hartslag bijhoudt en daar mooie rapportjes van maakt. Je merkt het wel, ik gebruik mijn Apple Watch hoofdzakelijk vanwege allerlei gezondheidsredenen, haha. Ik vind het leuk en interessant om dat bij te houden, het zorgt er ook voor dat ik er zelf scherp op blijf.

Voor de handig

Verder is het gewoon een handig ding. Als ik muziek of een podcast luister, kan ik het geluid bedienen op het horloge. WhatsApps en berichten kan ik op het scherm zien (al heb ik dat uitstaan, maar het kan wel). Ik kan mijn telefoon opnemen via de Apple Watch en ik kan Siri ermee gebruiken (die ik vooral gebruik om timers te zetten tijdens het koken of om te vragen hoe het weer vandaag is, haha). En natuurlijk gewoon… om de tijd te zien.

Voor- en nadelen

Voordelen

  • Ik vind de bediening heel intuïtief en het werkt allemaal supermakkelijk.
  • Er zijn voor de Apple Watch enorm veel apps te dowloaden, en dat is bij bijvoorbeeld een Fitbit wat minder het geval. Het is handig dat ik bijvoorbeeld een meditatie kan starten met Headspace, of dat ik mijn Spotify kan bedienen. Daardoor gebruik ik mijn Watch ook heel erg veel.
  • Hij draagt comfortabel en er zijn veel verschillende bandjes te koop.
  • Hij is waterproof, ik kan er dus mee zwemmen. Dat heb ik nog niet gedaan, trouwens. Onder de douche doe ik hem wel altijd af.
  • Hij is vrij sterk en stevig, ik heb hem al een aantal keer per ongeluk laten vallen, niks aan de hand. Op het scherm zitten inmiddels wat kleine krasjes, maar dat is ook logisch, het is een gebruiksvoorwerp.
  • Handig: je kan je Apple Watch gebruiken als ‘scherm’ voor de camera op je iPhone. Handig als ik een foto van mezelf wil maken of een groepsfoto of zo. Vanaf het scherm van de Apple Watch kan ik dan ook de foto maken.

Nadelen

  • De prijs: met €449 is het niet bepaald een goedkope smartwatch.
  • Het opladen, dat moet elke dag. Nu ik hem in mijn bezit heb vind ik het helemaal niet zo vervelend als ik dacht, maar een langere batterijduur zou wel echt ideaal zijn.

Verder heb ik nog geen nadelen ontdekt. Hij is bij mij nog nooit vastgelopen, stuk gegaan en ik heb er verder nog nooit gekke dingen mee gehad. Ik heb hem nu een halfjaar, dus dan zou je dat ook niet verwachten, maar bij eerdere smartwatches had ik dat soms al wel na een halfjaar… So far so good en ik ben dus heel blij met mijn Apple Watch. Ik gebruik hem ook ‘intensiever’ dan ik had gedacht, het is echt een ideaal ding, zeker als je actief bent en veel gezondheidsgerelateerde dingen wilt bijhouden.

De Apple Watch Series 5 (40mm) kost €449 en je kan hem hier bestellen.

Draag jij een smartwatch? Laat het me ook weten als je nog vragen hebt.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je het product via de link aanschaft, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.