Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Black Friday? Zo maak je een afgewogen beslissing

Black Friday is overgewaaid uit Amerika en ook hier zijn we dol op een korting hier en daar. Maar, hoe ga je nou verantwoord om met zo’n dag?

Leestijd

Ooit begon alles met één crazy dag in november; 25 november, de dag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving. Voor Amerikanen begint na Thanksgiving de Kerstperiode, of althans, de voorbereidende periode óp Kerst. Het begin van het seizoen waarin je je Kerstcadeaus koopt.
In Amerika ging deze dag lang gepaard met GIGANTISCHE druktes bij de winkels omdat de kortingen ook gigantisch waren. Ik heb wel eens filmpjes gezien van complete verdrukkingen, chaos gewoon!

Tegenwoordig ligt de focus niet meer alleen op Black Friday, maar doen veel winkels een black week of soms wel een black month. Meer om toch mee te doen, maar ook om teveel impulsaankopen een beetje tegen te werken. Want dat is het nadeel, van al dat kortingsgeweld in een kleine periode. Het voelt een beetje als nu of nooit. Het voelt als HET moment om te kopen wat je wilt, want nu is het goedkoper. Daardoor beslis je wellicht ook eerder impulsief, en zou je het anders misschien niet gekocht hebben.

Naast Black Friday en de gehele periode erom heen begint het nu vaak met Singles day op 11 november en eindigt het op 28 november welke dag Cyber Monday wordt genoemd, de eerste maandag ná Thanksgiving. Singles day is eigenlijk een Chinese feestdag, omdat je vier ééntjes hebt: 11-11. In de commerciële wereld werd dit overgenomen als een soort anti Valentijnsdag.

Nou goed, je merkt het al, hartstikke leuk allemaal maar zo kun je wel bezig blijven! November is gewoon inmiddels een maand waarin je veel items met korting kan kopen. Maar hoe voorkom je nou dat het impulsief is, want over-consumeren is voor niks goed.

Zou je dit ook zonder korting kopen?

Dit is een goede vraag om jezelf af te vragen. Zou je dit item ook kopen, als er geen korting op zat? Dit is een vraag die ik mezelf ook wel eens stel als ik een item heel goedkoop vind en twijfel of ik het wel echt wil. Zou ik het nog steeds willen als het duurder was, of is het puur de lage prijs die mij zo aanspreekt.

Soms kun je jezelf ook aanpraten dat je iets wilt, of is de prijs zo goed dat je denkt dat het zonde is om het niet te doen. Het is alleen maar zonde als dit item wat je nu wil gaan kopen, niet of te weinig gebruikt gaat worden.

Doe iets anders weg

Ik heb voor mezelf nu de regel dat ik geen kledinghangers erbij koop. Ik heb best grote kasten dus ik zou er ook nog wel hangers bij kunnen kopen. Maar, ik weet ook dat kleding mijn grote valkuil is als het aankomt op duurzaamheid. Ik ben gewoon ZO gek op kleding, ik wordt het meest blij van een dagje winkelen bijvoorbeeld. Maar goed, je kan niet bezig blijven. Dus als ik nu merk dat de hangers vol zijn, moet ik weer even een dagje plannen om alles op Vinted te zetten.

Dat lukt niet altijd, niet alles kun je verkopen, maar dan gaat het naar de Kringloop of een kledingbak. Je kan hier van zeggen dat ik alsnog maar blijf kopen, en dat klopt. Elk seizoen koop ik wel iets. Sterker nog, ik zal eerlijk zijn, elke maand koop ik wel iets nieuws. Maar dit is een manier die mij daarin toch iets ontmoedigd en dit is voor mij een manier om het toch enigszins circulair te houden.

Bedenk voor jezelf wellicht ook een systeem, waardoor jij langer nadenkt over een aankoop. Besef je hoe vol je huis wellicht al is.

Wilde je dit al?

Wilde je dit item al voor dat je zag dat het in de aanbieding was of zie je het nu voor het eerst? Het kan namelijk wel zo zijn dat je je oog al een langere tijd ergens op had, en dan wordt het nu met een korting wel heel erg aantrekkelijk. Maar, wat was de reden dat je het eerst niet kocht? Ging dat puur over de prijs of twijfelde je misschien ook al wel of je het leuk genoeg vond?

Als er dingen zijn die je zeker weten wil, kun je natuurlijk de korting in je voordeel gebruiken en een lijstje maken van dingen die je in de gaten wilt houden.

Gebruik de korting slim

Alles wordt duurder. Voor iedereen. Als er korting jouw kant op komt, dan wil je er dan waarschijnlijk ook wel gebruik van maken. Bepaalde items koop ik bijvoorbeeld altijd alleen maar in de aanbieding. Dit zijn vooral drogisterij artikelen zoals tandpasta, deo, shampoo, douchegel, opzetstukjes voor de elektrische tandenborstel, etc. Deze komen eens in de zoveel tijd in een 1+1 gratis aanbieding en ik weet van al deze artikelen dat ik ze opmaak en gebruik. Hier sla ik dan dus ook van in, zodat ik weer vooruit kan tot zo’n volgende aanbieding. Wellicht is de maand november ook een periode dat dit veel voorbij komt.

Ik maak daarentegen bewust geen gebruik van aanbiedingen op dierlijke producten zoals kaas, eieren en vlees. Nou koop ik toch al vrijwel geen vlees, maar ik zou dan expres NIET die bonus aanbieding pakken.

In het kader van de maand november en alle kortingen, kun je bijvoorbeeld wel al vast slim nadenken over welke cadeaus je nodig hebt voor Sinterklaas of Kerst. Hierin kun je dan wellicht wat goede aankopen doen.

Zo weegt iedereen voor zichzelf weer dingen af. Iedereen doet het op diens eigen manier en daar moeten we ook niet teveel over oordelen. Je weet niet wat een ander te besteden heeft of wat voor andere acties die al doet in het kader van duurzaamheid. Ik hoop dat ik je in ieder geval een bewustere keuze kan laten maken nu, deze november :).


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)