Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Cynthia speelt: 30 seconds

Volgens mij kent íedereen het bordspel 30 seconds waarbij je in 30 seconden vijf begrippen moet omschrijven aan je spelpartner. Dit is het enige spel waarbij ik standaard in een lachstuip schiet en daarom wil ik óók 30 Seconds bespreken in ‘Cynthia speelt’.

Leestijd

30 Seconds - het spel

Het idee van 30 Seconds is extreem simpel: je moet zo snel mogelijk met je pion de finish behalen. Dit doe je door elke ronde zoveel mogelijk begrippen die op de kaartjes staan goed te raden. Je speelt in duo’s en je wisselt dus elke beurt af wie raadt en wie omschrijft.

Je kan 30 seconds met 3 spelers spelen, maar het wordt pas echt leuk vanaf 4 spelers, omdat je dan als duo’s kan spelen. Hoe meer duo’s, hoe leuker het spel! (Als je met z’n drieën wilt spelen, omschrijft één speler het hele spel de namen voor de andere spelers. Deze speler is eigenlijk een soort spelleider: hij/zij heeft geen pion en kan niet winnen).

30 Seconds - spelverloop & de spelregels

Het spelverloop en de spelregels zijn eenvoudig, maar wel belangrijk. Als eerste gooi jij of je partner met de dobbelsteen. Je kan 0, 1, of 2 gooien. Deze worp beïnvloedt hoeveel stappen je straks op het bord vooruit mag.

Daarna is het tijd om een kaart te pakken van de ‘UIT’-kant van de kaartenhouder en dan draai je de zandloper om. Nu is het zaak zo snel mogelijk zo veel mogelijk begrippen te omschrijven en te raden. Een van jullie omschrijft, de ander raadt, en dat wissel je elke beurt af. Er zijn een aantal regels voor dit omschrijven. Zo mag je niet wijzen, letters van het alfabet aanwijzen, namen op de kaart noemen, letterlijk vertalen, ‘klinkt als’ of rijmt op’-tactieken gebruiken of namen die van de naam op de kaart zijn afgeleid noemen. Wat wel mag? Het begrip op welke manier dan ook omschrijven, zingen, neuriën en gebaren.

Voorbeelden van kaartjes met begrippen

Als de zandloper leeg is, zijn er 30 seconden en daarmee jullie beurt voorbij. Nu mag je de pion op het speelbord verzetten. Gooide je net 2 en heb je 3 begrippen geraden? Dan mag je 1 vooruit op het bord. Je gaat nooit achteruit, als je 2 begrippen goed had en je gooide drie, dan blijf je staan.

Wie als eerste de finish bereikt op het spelbord, wint!

Je kan natuurlijk extra regels toevoegen, zoals strafregels als iemand iets doet wat niet mag. Wij spelen meestal met de extra regel dat je mag passen. Als je iets op een kaartje niet weet, mag je door naar het volgende begrip op de kaart. Je kan ook zonder dobbelsteen spelen en gewoon je pion zoveel plaatsen verzetten als dat je begrippen goed had geraden. Zo kan je natuurlijk zelf nog veel meer regels bedenken.

30 Seconds - conclusie

30 Seconds is eenvoudig en snel te begrijpen, maar dat maakt het niet minder leuk. Het is een ongelooflijk leuk partyspel dat al snel hilarisch wordt. Het uitbeelden of omschrijven gaat natuurlijk lang niet altijd goed, en het is enorm frustrerend als jij iets perfect omschrijft, maar je partner heeft geen idéé waar jij het over hebt… Dit levert elke keer grappige situaties op. Verder hoef je niet al teveel na te denken over de spelregels of het spelverloop en dat maakt het heel geschikt voor een avondje met vrienden, hapjes en drankjes.

30 Seconds kost €29,95, klik hier om het te kopen. Er is ook een uitbreiding voor €17,95 en een Junior editie (€24,95) en een ‘Everyday Life’ editie (€29,95).

Dit artikel bevat een affiliate link. Ik krijg een kleine vergoeding als je daarop klikt. Dit heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.