Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

De meest waardevolle Structuurjunkie lessen voor mij

Naast deze blog heeft Cynthia natuurlijk haar bedrijf Structuurjunkie tot een groot succes gebracht en ik heb dit vanaf het begin gevold. Ik laat je weten wat ík nou de meest waardevolle Structuurjunkie lessen vind.

Leestijd

Ik denk dat elke lezer van deze blog het bedrijf Structuurjunkie wel kent, en als je mijn artikelen vaker leest weet je denk ik ook dat ik als zzp’er ook voor Structuurjunkie werk. Niet vanaf het begin van Structuurjunkie, maar ik heb het bedrijf natuurlijk wel vanaf het begin gevolgd. Ik ben van mezelf vrij gestructureerd, maar ik heb ook zeker genoeg bij geleerd van Cynthia wat mijn (werk)week nog iets prettiger heeft gemaakt. Dingen die je soms uit jezelf niet doet, omdat je denkt dat je het al optimaal doet, tot dat je het probeert haha ;).

Het leek me leuk om vandaag je eens mee te nemen langs de lessen die voor mij het meest waardevol zijn uit de Structuurjunkie methode. En nee, dit is absoluut niet bedoeld als een Structuurjunkie reclame haha, maar ik denk oprecht dat het wellicht leuk is voor jullie om te lezen 🙂

Mocht je meer willen weten over Structuurjunkie dan kun je hier klikken voor de website, en ons eventueel volgen op Instagram. Enjoy!

Pauze = productief

Ik heb veel ervaring in hospitality en vanuit die wereld wordt (te) hard werken soms iets teveel gezien als DE weg. Lange dagen, doorknallen omdat de gast op één staat, pas eten als daar ruimte voor is in plaats van eten als je honger hebt etc. Je wordt geprezen als je op die manier werkt, en dan verkoop je jezelf te lang dat dit de beste manier is. Dit is iets wat ik in het begin ook wel mee gaf aan personeel. Nu sta ik daar toch wel heel anders in. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen maar pauze is geen luxe en zo moet het ook niet behandeld worden.

Je hebt pauze nodig om productief te werken.
Zonder rust ís er geen echte productiviteit.
Je móet opladen om alles uit je capaciteit te kunnen halen.

Niet je dag beginnen met je mailbox

Ik moet toegeven, dit doe ik nog steeds wel eens. Maar, ik werk gewoon veel beter als ik de dag begin met een aantal focusblokken en pas in de middag me echt op de mail stort.

Dat voorkomt dat ik vanuit mijn inbox ga werken alsof het een to-do list is. Nou moet ik zeggen dat ik mezelf ook vaak mail als me iets te binnen schiet. Dus vanuit mijn mail, schrijf ik veel over op mijn takenlijst. Maar, dat is wat anders dan elke mail gelijk beantwoorden en elk probleem dat zich daar voordoet gelijk aanpakken/oplossen.

Ik had vroeger ook veel meer de mentaliteit dat ik mails binnen een dag beantwoord moest hebben. Super vreemd want dit verwacht ik eigenlijk ook helemaal niet van anderen. Daarom plan ik nu duidelijker in wanneer ik iets oppak, als er een taak uit mijn inbox ontstaat.

In het Structuurjunkie Gáán Membership staat een workshop die heet Grip op je Inbox, en daarin wordt dit hele concept heel erg goed uitgelegd vind ik.

Een planner zijn maakt mij geen controlfreak

In het verleden werd er ook wel eens een beetje plagerig gedaan over mijn planmatige gedrag. Alsof het een negatieve eigenschap was dat ik dingen graag vastleg. Alsof een ander er nadelen van zou ondervinden.
Dat komt vaak voort uit mensen die zelf niet goed plannen. Mensen die vinden dat alles spontaan moet gebeuren. Ondertussen zijn die mensen vaak wel te laat met dingen, vergeten zij dingen en vertonen zij soms uitstelgedrag. Bovendien zijn ze zich niet altijd bewust van hun fijne werkweek en laten ze zich leiden door de planning van anderen. En onder aan de streep zijn het ook vaak de mensen die juist profiteren van het feit dat ík dingen plan waar zij ook voordeel aan hebben. Denk bijvoorbeeld aan familieafspraken.

Tegenwoordig ga ik daar dan ook wat harder tegen in. Want menig mens is jaloers op de manier hoe ik mijn werkweek in kan vullen. Dat heb ik zo gecreëerd doordat ik plannerig ben. Doordat ik weet welke voorwaarden ik nodig heb. Doordat ik niks vergeet, alles opschrijf en zaken inplan. Bovendien, doordat ik me aan mijn planning houd.
Plannen staat voor mij aan het creëren van rust en ruimte.
Dat betekent niet dat er nooit ruimte is voor spontaniteit, want er zijn ook momenten dat ik vrij plan. Er zijn ook dagen dat er niks op de planning staat en het mag lopen zoals het loopt. Maar, wil ik iets gedaan krijgen, dan zal ik daar toch zelf voor moeten zorgen en aan moeten werken. Je kan wel afwachten tot iets in je schoot valt maar zo werkt het doorgaans niet.

Dat ik alles in plan betekent dus niet dat ik niks los kan laten, maar dat ik precies weet wat en wanneer ik iets los kan laten 😉

Plan jezelf eerst in

ZO waardevol. Mijn (werk)leven ziet er over het algemeen best wel anders uit dan die van de gemiddelde mens/vrouw. Ik werk vanuit huis en ik werk gedeeltelijk in loondienst en gedeeltelijk als ondernemer. Maar, het werk dat ik in loondienst doe heeft ook een heel ondernemend karakter en is niet gebaseerd op een bepaald aantal uren in de week maar vol maken. Dat is meer resultaat en ondersteunend gericht.
Dat betekend dat ik veel vrijheid heb, maar dat betekend ook dat de valkuil is dat je altijd aan staat. Nou ben ik ook wel iemand die er niet moeilijk over doet dat ik op vakantie gebeld word, want daar tegenover staat wel dat ik ook op elk willekeurig moment beslis dat ik gewoon stop voor de dag. Of dat ik koffie ga drinken in de stad. Dat ik een lunchdate inplan die drie uur duurt. Daar ben ik vrij in.
Dat is voor mij ontzettend belangrijk, maar in het begin van die vrijheden kun je je daar ook een beetje ‘gekkig’ bij voelen. ‘Moet’ ik nu niet gewoon doorwerken? Ben ik wel moe ‘genoeg’ om te stoppen? Doe ik niet te weinig? Vinden andere mensen niet dat ik een luizenleventje leid? Dat soort vragen gaan dan door je hoofd.

Vanuit Structuurjunkie heb ik juist geleerd hoe belangrijk het is om jouw versie van succes te definiëren. Om te bepalen hoe jouw ideale werkweek eruit ziet. Om te beslissen wat voor jou voldoende inkomsten zijn. Om erachter te komen wat voor jou een goede balans is en hoe hard je voor elke euro wilt werken. Wanneer jij je fijn voelt, in je (werk)week én in je vel. Als je dat weet, dan weet je ook hoeveel uren je te besteden hebt in de week.

En bovendien, je weet ook wat voor jou belangrijk is. Wat jij nodig hebt om happy te zijn, en dat zoek je dan meer op. Ik plan dit actief in. Yoga op woensdagochtend? Die verzet ik alleen in nood. Lunchdate met een vriendin? Net zo belangrijk als die werktaak die af moet.

Je kunt je tijd maar één keer besteden, dus ik doe dat dan ook graag bewust.
Work SMART play hard is dan ook écht mijn werkmotto!


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)