In Big Magic moedigt Elizabeth Gilbert ons aan om onze verborgen talenten te ontdekken. Balancerend tussen spiritualiteit en vrolijk pragmatisme laat ze zien hoe we onze ideeën kunnen omarmen, nieuwe uitdagingen het hoofd kunnen bieden en onze dagen kunnen vullen met meer passie en mindfulness. Op weg naar het leven waar je altijd van hebt gedroomd.
‘Wat is creatief leven? Een leven
dat meer door nieuwsgierigheid
dan door angst wordt gedreven.’
Readers of all ages and walks of life have drawn inspiration from Elizabeth Gilbert. Now, this beloved author digs deep into her own life to share her wisdom and unique perspective about creativity. With profound empathy and radiant generosity, she ponders the mysterious nature of inspiration, asking us to embrace our curiosity, tackle what we most love and face down what we most fear. Whether we are looking to create art, address challenges in our work, give ourselves permission to embark on a dream long deferred, or simply to infuse our everyday lives with more mindfulness and passion, Big Magic cracks open a world of wonder and joy.

Als je denkt aan een creatief leven, denk je misschien aan iemand die de hele dag schilderijen staat te maken, vlechtjes in haar haar heeft, geen vaste negen tot vijf baan heeft en die de hele dag op slippers loopt. Dat hoeft dus niet. Je kan creatief zijn op je eigen manier, en dat hoeft niet per se te betekenen dat je kunst maakt (maar dat kan natuurlijk wel). Wat is creatief zijn? Elizabeth Gilbert legt dat uit in Big Magic. Creativiteit gaat volgens haar om najagen waar je nieuwsgierig naar bent, doen wat je leuk vindt, doen waar je energie van krijgt en vervolgens zorgen dat dat onderdeel van je leven wordt. Creativiteit kan gaan om dingen die je met je handen maakt, maar het kan ook gaan om schrijven, lesgeven, koken, ondernemen – het is maar net waar jij plezier uit haalt, dingen die jij maakt en doet.
‘Frustratie is geen onderbreking van het proces, frustratie ís het proces. De leuke kant van het werk (de kant die helemaal niet als werk voelt), is als je echt iets heel moois aan het maken bent, als alles fantastisch gaat, iedereen het prachtig vindt en je vleugels hebt gekregen. Maar dat gebeurt zelden. Je springt echt niet van het ene hoogtepunt naar het andere. Aan hoe je jezelf op de been houdt tussen die hoogtepunten, als het allemaal niet van een leien dakje gaat, kun je aflezen hoe serieus je je roeping neemt en hoe goed je bent toegerust voor de vreemde eisen van een creatief leven. Je moet je door alle fasen van het creatieve werk op de been zien te houden.’

Elizabeth Gilbert is een tikje zweverig, en dat komt ook erg naar voren in Big Magic. Ik geloof niet in alles wat zij zegt, maar ze heeft wel een mooie kijk op dingen. Zo vertelt ze over ideeën dat zij gelooft dat deze als het ware ‘rondzweven’ door het universum en dat het belandt bij degene die er zowel open voor staat als er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Doe je dat niet, dan gaat het idee naar de volgende, die er wel tijd voor en zin in heeft. Ik weet niet of ik daar echt in geloof, maar het is wel een mooie gedachte. Ik heb ook zo vaak gemerkt dat je echt hetzelfde idee kan hebben als een ander, hoe uniek je ook denkt te zijn. Meerdere mensen hebben hetzelfde idee op hetzelfde moment, en het is maar net wie er echt mee aan de slag gaat.
Wat ik de mooiste boodschap van het boek vond, is dat je niet meteen (of misschien überhaupt niet) van je grootste passie je werk moet maken. Zij vertelt in Big Magic over een vriend van haar, die begint met schrijven omdat hij er geld mee wilt verdienen. Dat levert zoveel frustratie en stress op, dat hij uiteindelijk stopt met schrijven. Elizabeth schrijft al sinds ze jong is, altijd met het idee dat ze het gewoon ontzettend leuk vond, en nog steeds vindt. Toen ze Eat, Pray, Love uitgaf, en toen dat een mega succes werd, had ze er nog steeds een baan naast. Omdat ze niet wilde dat geld haar creativiteit kapot maakte.
Zo kan het ook met iets waar jij gelukkig van wordt. Krijg jij verschrikkelijk veel energie van tekenen? Dan doe je dat toch gewoon elke dag? Dan sta je er eerder voor op, maak je tijd vrij, prioriteer je en téken je. Je hoeft er niet je werk van te maken. Het kan wel. Maar waak ervoor dat de stress om geld en het betalen van je vaste lasten je passie kapot maken. Je kan creatief leven met jouw passie zonder dat het hetgeen is waar je je geld mee verdient. Dat vond ik een mooie eye opener. Ik wil ook altijd van alles wat ik leuk vind mijn werk maken. Maar waarom? Misschien geniet ik er wel meer van als het gewoon een hobby blijft. Misschien ook niet. Maar het is goed om erover na te denken.

Als je dingen maakt, of als je onderneemt, ben je snel geneigd dat heel serieus te nemen. Ik ook. Veel mensen noemen hun creatie of hun bedrijf hun ‘kind’. Daar heeft Elizabeth ook wat over te zeggen.
‘Jongens, verwar je creatieve werk in vredesnaam niet met een kind, oké?
Door zo te denken breng je jezelf alleen maar in grote psychische nood. En dat meen ik. Als je echt denkt dat je werk je kind is, dan krijg je het nog moeilijk als je er op een dag dertig procent van moet wegsnijden – en dat is echt niet ondenkbaar. Je krijgt het dan ook heel zwaar las iemand je kind bekritiseert of corrigeert, of als iemand oppert dat je je kind maar helemaal moet veranderen, of zelfs probeert je kind op de vrije markt te kopen of te verkopen. Het kan zijn dat je niet in staat bent je werk de wereld in te sturen of aan wie dan ook te laten zien, want hoe moet dat arme weerloze kind in leven blijven als jij niet in de buurt bent het te verzorgen?
Je creatieve werk is niet je kind jij bent eerder zíjn kind. Alles wat ik ooit heb geschreven heeft mij laten groeien.’
Elizabeth pleit in haar boek vaak voor luchtigheid, voor een lichte houding, ze suggereert een vrolijke speelse tred om het creatieve leven mee door te gaan. Dat vind ik mooi: we hoeven het allemaal niet zó vreselijk serieus te nemen. Soms lijkt werk of creativiteit zo zwaar, terwijl het ook licht, luchtig en leuk kan zijn. Ik mis in het boek alleen een soort stappenplan hoe je dat nu precies kan doen… Want ze legt het prachtig uit, en het lezen alleen is wel een eye opener en echt een goed besef, maar hoe pas je dat nu toe in het dagelijks leven?
Big Magic heeft mij zeker iets geleerd. En vooral dat je altijd op zoek moet gaan naar datgene dat je hart sneller laat kloppen, en dat je dat elke dag mag en kan doen, ook als je daar niet je geld mee verdient, of dat misschien wel helemaal niet wilt. Dat je er licht en luchtig mee om mag gaan, dat je alles niet zo serieus hoeft te nemen en zeker niks aan hoeft te trekken van wat andere mensen van jouw hobby of jouw creativiteit vinden. Maar, het lastige vind ik dan wel: mooie lessen, nu nog toepassen. Misschien moet er gewoon een werkboek achteraan komen?
Je vindt Big Magic hier op Bol.com, in het Engels (paperback en e-book) en in het Nederlands (fysiek en e-book).