Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Feiten en fabeltjes over ziek zijn

Er wordt altijd van alles geroepen over ‘hoe je ziek kan worden’, maar ook hoe je dan weer beter wordt. Ik ging eens op onderzoek uit naar wat nou feit is, en wat fabel.

Leestijd

Je wordt verkouden worden van kou

Fabel

Je kan niet verkouden worden van kou. Een verkoudheid is altijd een virus, evenals griep.

Als het najaar en winter wordt, brengen we met z’n allen veel meer tijd binnen door en daardoor kunnen virussen zich gemakkelijker verspreiden.

Het is echter niet uitgesloten dat als je veel tijd doorbrengt in de kou en in een vochtige omgeving het wel kan zijn dat je luchtwegen iets vatbaarder worden voor infecties, maar dan is er nog steeds een virus nodig om je daadwerkelijk verkouden te maken.

Je kan dus ook niet verkouden worden van rondlopen met natte haren. Je kan het wel kouder er van krijgen dan nodig haha ;).

Kippensoep helpt als je ziek bent

Feit

Niet helemaal een 100% FEIT.
Kippensoep KAN helpen bij verkoudheid of griep door het stofje carnosine dat je immuunsysteem helpt om door een griep of verkoudheid heen te komen. Maar, er is echter niet bekend of dit stofje nou daadwerkelijk uit de kip komt, of uit wellicht andere groentes die in die soep zitten. Het maakt in ieder geval je slijmvliezen wat ‘losser’ en dát is wel bewezen.

Gevalletje baat het niet, schaad het niet. Behalve voor die kip dan ;).

Als je je niet lekker voelt moet je thuis blijven

Feit / fabel

Dit is tweeledig, los van de discussie dat je dan iemand kan besmetten haha.

Als je regelmatig beweegt kan je lichaam afvalstoffen beter afvoeren. Een betere conditie helpt daarnaast ook voor een betere conditie van je longen, iets wat belangrijk is om snel door een verkoudheid heen te komen. Echter kun je uiteraard nog steeds gewoon verkouden worden, ook al heb jij de beste conditie ooit.

Als je al ziek bent, is het óók goed om naar buiten te gaan, omdat frisse lucht goed voor je is. Je huis ventileren helpt ook om ziekmakers je huis uit te krijgen.

Als je echter al heel erg ziek bent, moet je natuurlijk naar je lichaam luisteren en energie besparen als dat nodig is. Je lichaam heeft veel baat bij rust. Een klein rondje blok is dan ook meer dan voldoende.

Mannen hebben meer last van een verkoudheid of griep

Fabel

Je zou het bijna denken, maar het is toch echt niet waar haha! Een tijd werd gedacht dat dit inderdaad zo was, maar een onderzoek in Zweden sprak dat toch tegen. Ze constateerden wel dat mannen meer zuchtten haha!

 

Kinderen zijn vatbaarder en besmettelijker

Feit

Kinderen zijn per definitie vatbaarder voor luchtweginfecties, maar wederom is er dan nog steeds dat virus nodig.
Bij kinderen verspreid het zich snel omdat ze veel lichamelijk contact maken. En vol in elkaars oogbal niezen haha.
Daarnaast maken kinderen meer virusdeeltjes aan waardoor ze ook echt letterlijk besmettelijker zijn.

En, waren er wat feiten of fabels die jij mis had? Haha, nu weet je het eens en voor altijd.

 

Disclaimer: Geen wetenschappelijke bronnen zijn voor dit artikel geraadpleegd. 


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)