Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Gastblog van Romanticoach: De 69% – je eeuwige problemen

YES, vandaag de volgende blog van Minki, oprichter van Romanticoach. Zij neemt ons de komende tijd mee in een serie gastblogs over relaties, het behoud daarvan én het verbeteren daarvan. Vandaag is het tijd voor de vijfde blog in deze serie van vijf.

Leestijd

Hoi! Ik ben Minki (oftewel Romanticoach) en relaties zijn mijn werk. Als relatiecoach help ik stellen met het bouwen, onderhouden en verbeteren van een fijne relatie. Ik heb een Master psychologie van de Universiteit van Amsterdam en heb inmiddels 2 jaar een eigen praktijk. Een goede relatie vraagt aandacht en onderhoud. Gelukkig is dat onderhoud vaak best leuk om te doen!
Net als je belastingaangifte is ‘een relatie hebben’ iets waarvan je geacht wordt het gewoon te kunnen. Zonder uitleg. Zonder hulp. Terwijl het nogal ingewikkeld is en bepaald niet onbelangrijk. Onzin! Veel relatieproblemen kunnen voorkomen of opgelost worden met de juiste hulp en kennis. De komende tijd neem ik je in een aantal gastblogs mee in mijn visie op relaties.

Nieuwsgierig geworden? Volg me op Instagram onder @romanticoach.nl

De 69% - je eeuwige problemen

Ken je de uitspraak ‘Pick you partner, pick your problems’? Dat klinkt misschien als een plagend grapje, maar het is helemaal waar. John Gottmann, één van de bekendste onderzoekers op het gebied van relaties, ontdekte dat het grootste gedeelte van de problemen in relaties nooit opgelost gaan worden. Sterker nog, maar liefst 69% van de problemen of conflicten zijn wat hij ‘voortdurende problemen’ noemt. Er is geen oplossing voor omdat ze simpelweg neerkomen op blijvende verschillen in persoonlijkheid of behoeftes.

Stel, je partner is een extravert die het liefst elke avond gasten over de vloer heeft. Jij bent een introvert een vindt één avond per week gezelschap eigenlijk al best veel. Dit verschil gaan jullie waarschijnlijk de rest van jullie relatie tegenkomen. Het zal altijd een punt van wrijving blijven, want jullie hebben hierin nu eenmaal totaal andere behoeftes. Is dat erg? Nee, niet per se.

Het doel met deze voortdurende problemen is niet om ze op te lossen. Je gaat van je extraverte partner waarschijnlijk geen introvert maken en andersom. Als we in deze situaties te veel de focus leggen op het oplossen van het probleem, kun je het gevoel krijgen dat je vastloopt. Je hebt steeds exact hetzelfde gesprek, je draait dezelfde rondjes en je vindt maar geen oplossing. De frustratie loopt op en je kunt je hopeloos of wanhopig gaan voelen.

Het doel is ook niet het probleem negeren, doordat één van twee zichzelf wegcijfert. Natuurlijk de introvert toegeven en het toelaten dat er elke avond mensen in huis zijn. Maar dan zal diegene steeds ongelukkiger worden, overprikkeld raken, steeds minder kunnen hebben van de partner en barst uiteindelijk de bom. Andersom gebeurt precies hetzelfde. De Extravert kan elke avond thuis gaan zitten, maar zal van verveling tegen de muren opvliegen. Kortom, dit verschil vakkundig onder het tapijt vegen en doen alsof het er nooit geweest is? Ook niet de oplossing.

Het doel is om continu met elkaar in gesprek te blijven. Je weet dat je hierin anders bent, je weet dat je gaat botsen en je moet er elke keer weer over in gesprek kunnen gaan zonder de ander uit het raam te gooien. Makkelijker gezegd dan gedaan! Beperk je probleemoplossen tot de situatie. (‘Oké, als we vanavond nou samen thuis blijven en vrijdag vrienden uitnodigen, werkt dat voor deze week?’) Je kan er soms ook voor kiezen om het te negeren op momenten dat je het écht op kan brengen. (‘Oké, je bent jarig. Deze week even geen discussies over mensen in huis.’) En blijf erover praten.

Mijn belangrijkste tip hiervoor: blijf nieuwsgierig. Ja, je weet dat je extraverte partner graag mensen om zich heen heeft. Dan is het verleidelijk er vanuit te gaan dat je precies weet waarom er nu aan je hoofd gezeurd wordt over een feestje op zaterdag. Maar waarom is dít feestje belangrijk? Hoe voelt je partner zich als jullie thuis blijven? Kunnen jullie begrip voor elkaar opbrengen, voordat je begint met het oplossen van de huidige situatie?

Nee, jullie ‘69%-problemen’ zullen wellicht niet je favoriete onderdeel zijn van jullie relatie. Maar de gesprekken die je erover voert kunnen hele mooie momenten van verbinding zijn waarin je elkaar beter leert kennen, beter leert begrijpen. Daarbij leer je door erover te blijven praten welke oplossingen en compromissen voor jullie werken (en welke helemaal niet).

Klinkt erover blijven praten als een onmogelijke opgave? Escaleren jullie gesprekken snel of blijven jullie hangen in het zoeken naar oplossingen? Dan kan ik mijn online Communicatie Bootcamp aanraden. In deze online cursus leer ik jullie mijn favoriete en meest gebruikte communicatietechnieken aan. Zodat jullie op een fijne manier over die 69% aan onoplosbare problemen kunnen blijven praten. En er niemand uit het raam vliegt 😉

Mijn volgende blog is alweer mijn laatste. Dan gaan we het hebben over grenzen binnen je relatie en waarom die je tot een leukere partner maken (ja, serieus).

Je vindt Minki van Romanticoach via onderstaande websites en op Instagram op @romanticoach.nl 
samenwonenvoorbeginners.nl
romanticoach.nl 


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)