Duurzaam afvallen als echte Levensgenieter? Kom Lekker Lichter Leven!

Gastblog van Romanticoach: Vier mythes over relaties

YES, vandaag de volgende blog van Minki, oprichter van Romanticoach. Zij neemt ons de komende tijd mee in een serie gastblogs over relaties, het behoud daarvan én het verbeteren daarvan. Vandaag is het tijd voor de derde blog in deze serie van vijf.

Leestijd

Hoi! Ik ben Minki (oftewel Romanticoach) en relaties zijn mijn werk. Als relatiecoach help ik stellen met het bouwen, onderhouden en verbeteren van een fijne relatie. Ik heb een Master psychologie van de Universiteit van Amsterdam en heb inmiddels 2 jaar een eigen praktijk. Een goede relatie vraagt aandacht en onderhoud. Gelukkig is dat onderhoud vaak best leuk om te doen!
Net als je belastingaangifte is ‘een relatie hebben’ iets waarvan je geacht wordt het gewoon te kunnen. Zonder uitleg. Zonder hulp. Terwijl het nogal ingewikkeld is en bepaald niet onbelangrijk. Onzin! Veel relatieproblemen kunnen voorkomen of opgelost worden met de juiste hulp en kennis. De komende tijd neem ik je in een aantal gastblogs mee in mijn visie op relaties.

Nieuwsgierig geworden? Volg me op Instagram onder @romanticoach.nl

Zoals over de meeste dingen die alle mensen aangaan, bestaan er over relaties veel mythes en hardnekkige onwaarheden. Sommige zijn onschuldig, maar andere kunnen je flink in de weg zitten. Tijd om vier mythes over relaties voor eens en altijd te ontkrachten!

Mythe nr. 1: Codependency

Al jaren zwerft de term ‘codependency’ door relatieland (ik verdenk de Bridget Jones-films van deze vocabulaire toevoeging). Jammer, want daar hoort die term helemaal niet huis. Deze term komt uit de verslavingszorg. Om precies te zijn, uit het 12 stappen programma van Alcoholics Anonymous. Deze term werd gebruikt om een partner, familielid of andere naaste aan te duiden die structureel relaties opzoekt met iemand die (ook) verslaafd is. Vervolgens houden deze personen de verslaving samen in stand en/of worden hun levens totaal beheerst door de verslaving.

Codependency wordt tegenwoordig gebruikt om vanalles en nog wat aan te duiden. Wil je liever niet single zijn? Codependent. Vind je het lastig als je partner afstand van je neemt? Codependent. Wil je graag dat je partner mee gaat naar iets wat je spannend vind? Codependent. Voel je je eenzaam als je alleen op reis gaat? Codependent. De boodschap lijkt te zijn: Je mag andere mensen niet nodig hebben. Vooral je partner niet! Je moet 100% onafhankelijk en helemaal gelukkig zijn met jezelf. Dán doe je het goed. Alles wat we codependency noemen? Fout.

Ik zal het maar verklappen: dat is grote onzin. Sterker nog, het is heel normaal en gezond om andere mensen nodig te hebben. Je partner om hulp vragen, verlangen naar intimiteit of iemand om je te troosten, moeite hebben met alleen zijn: allemaal heel normaal. En zeker niet codependent.

Mythe nr. 2: Een goede relatie kost geen moeite

Deze hoor ik o zo vaak: ‘Als je écht bij elkaar past, zou het toch vanzelf moeten gaan?’ Onzin. Niks gaat vanzelf. Als we overal mee zouden stoppen bij een zuchtje tegenwind omdat het dan ‘niet voorbestemd’ is, zou er weinig gebeuren. Ook als je werk leuk is, kom je soms een moeilijk project of een lastige klant tegen. Je geniet van sporten, maar soms moet je jezelf een tijdje aan je haren naar de sportschool sleuren. Je beste vriend is geweldig en soms ook ongelooflijk irritant.

Dat werkt met een relatie niet anders. Ook een gelukkige relatie vraagt soms moeite. Het verschil is dat je die moeite voor een gelukkige relatie graag doet. Dat de moeite zich uitbetaalt in een (nog) fijnere relatie, of het overwinnen van een moeilijke periode. Relaties kosten nu eenmaal moeite. Gelukkig zijn fijne relaties dat allemaal waard!

Mythe nr. 3: In een gelukkige relatie heb je nooit twijfels

Je bent gelukkig. Jullie hebben het fijn. Het gaat goed. Je wil samen verder. Uit elkaar? Je moet er niet aan denken. Maar soms, soms denk je ineens ‘Wat als…?’ Misschien fantaseer je over hoe je leven was geweest als je bij je ex was gebleven. Vraag je je af of je ook gelukkig was geworden met die ene crush waarmee het nooit iets geworden is. Of je wordt midden in de nacht wakker en denkt ineens: ‘Jeetje, weet ik wel 100% zeker dat dit is wat ik wil voor de rest van mijn leven?!’

Wow, waarom die twijfel? Ben je dan wel echt gelukkig? Ik heb goed nieuws voor je: soms twijfelen is heel normaal. Ook als je heel gelukkig bent in je relatie. Elke grote keuze in je leven, betekent dat je andere opties achter je laat. Je gaat voor die geweldige stage, dus kun je niet een halfjaar naar het buitenland. Je accepteert de baan met de beste voorwaarden, maar werkt daardoor niet in de stad waar je woont. Het is normaal om je soms af te vragen hoe je leven eruit had gezien als je een andere keuze had gemaakt. En het is normaal dat het idee van ‘dit is het dan, voor de rest van je leven’ je soms ineens naar de keel vliegt. Gelukkig mag je de keuze voor je partner elke dag opnieuw maken.

Komt er ooit een tijd wanneer je je echt niet meer gelukkig voelt? Je dagelijks nadenkt over betere alternatieven? Dan kun je daar op dat moment naar handelen. Dat hoeft je geluk vandaag niet in de weg te staan.

Mythe nr. 4: Ruzie is altijd een slecht teken

Je bent vast wel eens een stel tegengekomen dat op plechtige toon zei: ‘Wij maken nooit ruzie.’ Tjsa. De boodschap lijkt dan meestal te zijn: ‘Dus wij hebben een heel gezonde relatie.’ Maar die twee dingen hebben weinig met elkaar te maken.

Ten eerste, wat is ruzie? Daar zijn zelfs partners onderling het regelmatig over oneens. ‘Ruzie? Nee joh, dat was een meningsverschil!’ Voor sommigen is het pas ruzie als de borden door de kamer vliegen, voor anderen is het simpelweg oneens zijn al genoeg. Dus wat bedoel je als je zegt dat je nooit ruzie hebt? Ten tweede is ruzie, het oneens zijn, botsen, een meningsverschil hebben, allemaal heel normaal. Ook in gelukkige relaties zal je het niet altijd eens zijn, of ga je een keer buitenproportioneel reageren op je partner die te luid ademhaalt.

Wel of geen ruzie hebben, zegt op zichzelf niet zoveel over je relatie en krampachtig ruzie vermijden is zelfs een slecht idee. Veel belangrijker is de manier waarop je ruzie maakt en hoe je elkaar weer vindt na een ruzie.

Je zult merken dat sommige ruzies gedurende je relatie steeds maar weer terugkomen. Is dat erg? Ja en nee. Over terugkerende ruzies vertel ik meer in mijn volgende blog.

 

Je vindt Minki van Romanticoach via onderstaande websites en op Instagram op @romanticoach.nl 
samenwonenvoorbeginners.nl
romanticoach.nl 


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi en mijn mini-me Novae. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)