Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Gastblog van Romanticoach: Waarom grenzen stellen je een leukere partner maakt

Ah! Vandaag alweer de laatste blog van Minki, oprichter van Romanticoach. Zij nam ons de afgelopen tijd mee in een serie gastblogs over relaties, het behoud daarvan én het verbeteren daarvan. Vandaag is het tijd voor de laatste blog in deze serie van vijf.

Leestijd

Hoi! Ik ben Minki (oftewel Romanticoach) en relaties zijn mijn werk. Als relatiecoach help ik stellen met het bouwen, onderhouden en verbeteren van een fijne relatie. Ik heb een Master psychologie van de Universiteit van Amsterdam en heb inmiddels 2 jaar een eigen praktijk. Een goede relatie vraagt aandacht en onderhoud. Gelukkig is dat onderhoud vaak best leuk om te doen!
Net als je belastingaangifte is ‘een relatie hebben’ iets waarvan je geacht wordt het gewoon te kunnen. Zonder uitleg. Zonder hulp. Terwijl het nogal ingewikkeld is en bepaald niet onbelangrijk. Onzin! Veel relatieproblemen kunnen voorkomen of opgelost worden met de juiste hulp en kennis. De afgelopen tijd nam ik je in een aantal gastblogs mee in mijn visie op relaties.

Nieuwsgierig geworden? Volg me op Instagram onder @romanticoach.nl

Waarom grenzen stellen je een leukere partner maakt

Als je Cynthia volgt, gok ik dat je wel eens eerder iets hebt gehoord over grenzen stellen. Maar wist je dat grenzen stellen ook binnen je relatie heel belangrijk is? En dat grenzen niet alleen gaat over nee zeggen en aangeven wat je níet wil, maar ook over eerlijk je behoeftes aangeven?

Als je met een nieuw iemand gaat daten, is het verleidelijk jezelf zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Dat is ook logisch: je wil niet gelijk met je slechtste eigenschappen naar buiten komen. Als iemand eenmaal verliefd op je is, dan zal het ook niet meer zo uitmaken dat je totaal niet tegen je verlies kunt, bijvoorbeeld. Helaas zijn we soms ook geneigd te denken dat we in deze periode maar moeten doen alsof we geen grenzen hebben. Ik vind alles best, geen voorkeuren, wat jij leuk vindt dat vind ik ook leuk en ik wil helemaal niks van je. Want dan ben je een aantrekkelijke partner, toch?

Binnen bestaande relaties zetten we dat gedrag soms ook in. ‘Als ik maar zo meegaand en makkelijk mogelijk ben, dan krijg ik vast de liefde en aandacht waar ik naar verlang!’ Of andersom: ‘als ik aangeef dat ik dit niet wil of ergens om vraag, dan wordt mijn partner vast boos of word ik afgewezen.’ Sommige mensen vinden ook dat je partner simpelweg moet kunnen raden wat je grenzen en behoeftes zijn. ‘Als je écht van me zou houden, dan zou je weten wat er aan de hand is!’

Het slechte nieuws: hoe hard je het ook probeert, je grenzen en behoeftes laten zich lastig negeren. Ze verdwijnen niet, integendeel. Hoe langer je ze negeert, hoe ongelukkiger je wordt en des te minder je kunt hebben van je partner en je omgeving. Het wordt ook steeds lastiger om je écht geliefd te voelen. Want houdt je partner van jou? Of van wie je probeert te zijn door je maar zo makkelijk mogelijk op te stellen?

Het goede nieuws: jouw grenzen en jouw behoeftes mogen er zijn, en ze aanvoelen, communiceren een bewaken kun je leren! Ze maken je zelfs een leukere partner. Wat zou jij liever doen? Eindeloos uitproberen hoe je je partner blij kunt maken en daarbij regelmatig de mist in gaan? Of gewoon duidelijke instructies? Ik zou het wel weten.

Door nee te zeggen tegen dingen die je niet wil, stel je je partner misschien even teleur. De ander had gehoopt dat je mee zou gaan naar die verjaardag, wilde graag naar dat land op vakantie of had het fijn gevonden als jij even de vaatwasser had uitgeruimd. Maar als het goed is, wil je partner niet dat je dingen tegen heug en meug doet. Plus, als jij chagrijnig en met een kort lontje rondloopt omdat je je grenzen negeert, wie heeft daar dan last van?

Behoeftes vinden veel mensen nóg lastiger dan grenzen stellen. De meest gehoorde reactie van mijn coachees is: ‘Dat kan ik toch niet zomaar vragen?!’ Maar je kunt alles vragen. Je partner kan alleen ook nee zeggen natuurlijk. Maar je hebt de beste kans om te krijgen wat je wil, als je er om vraagt. Wil je een knuffel? Wacht niet tot je partner dat vanzelf opmerkt, vraag het. Zou je heel graag af en toe een bloemetje krijgen van je partner? Vraag het! Wil je dolgraag een paar uur helemaal voor jezelf en mag je partner je alleen storen als aliens jullie wijk overnemen? Vraag het.

Een mens wiens grenzen gerespecteerd en behoeftes vervuld worden, is een gelukkiger mens. Gelukkigere mensen zijn leukere partners, ouders, familieleden en vrienden. Mensen die van je houden, wíllen je grenzen respecteren en je helpen in je behoeftes te voorzien. Zoals jij dat ook voor anderen wil. Als je het je partner gunt, waarom jezelf dan niet?

Heb je moeite met het aanvoelen, aangeven en bewaken van je grenzen richting je naasten? Dan kan ik mijn cursus Grenzen in Relaties aanraden. Daarin help ik je stap voor stap met ontdekken waar je grenzen liggen, deze helder communiceren en omgaan met tegengas. Maar ook, met het aangeven van je behoeftes. Want grenzen in relaties gaat niet alleen om wat je níet wil, maar ook om wat je wél wil.

——-

Ik hoop dat je mijn serie gastblogs over relaties met plezier hebt gelezen! Wil je blijven leren over relaties? Volg me op Instagram voor meer tips, adviezen en inzichten (en kattenfoto’s, dat is ook belangrijk). Heb je vragen? Of wil je 1-op-1 met mij werken? Je kunt contact met me opnemen via mijn website via de links hieronder.

 

Je vindt Minki van Romanticoach via onderstaande websites en op Instagram op @romanticoach.nl 
samenwonenvoorbeginners.nl
romanticoach.nl 


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)