Een magische formule, een lijstje met 10 gouden regels, een handboek met een overzichtelijk stappenplan of een workshop van een dag waarin alle geheimen worden onthuld. Als je je daar maar aan houdt, heb je gegarandeerd een lange, gelukkige relatie! Nou, degene die dat uitvindt kan gelijk stoppen met werken en rustig de Louis Vuitton winkel leegkopen. Want is dat niet wat we allemaal willen? Een duidelijke ‘how to’ waarna je precies weet wat je moet doen?
Helaas, zo’n magische formule die altijd werkt is nog niet gevonden (en wie je vertelt van wel, die liegt.) Gelukkig is er wel heel veel onderzoek gedaan naar de meest voorkomende succesfactoren in gelukkige relaties. Let op! Verwar dit soort onderzoeken dus niet met magische succesformules! Als onderzoek aantoont dat alle gelukkige stellen in de steekproef elke dag samen een dansje doen in hun woonkamer, betekent dat dus niet dat dagelijks samen een dansje in jullie woonkamer gaan maken je ineens een gelukkige relatie oplevert. ‘Alle wasberen hebben een staart, maar niet alle staarten hebben een wasbeer,’ zei mijn wetenschapsfilosofie-professor dan.
‘Oké Minki, maar wat kunnen we dan wel doen?’ Nou, leuk dat je het vraagt. Uit onderzoek zijn wel degelijk eigenschappen naar voren gekomen die bijdragen aan gelukkige en sterke relaties. Als je die eigenschappen versterkt, heb je dikke kans dat je daarmee ook je relatie versterkt. Eén van de allerbelangrijkste wil ik vandaag met je bespreken: een onderliggende vriendschap.

Sommige relaties ontstaan vanuit vriendschap, maar ook als je gelijk als geliefden bent begonnen, ligt er onder jullie liefde als het goed is een fundament van vriendschap. Hoe steviger dat fundament, hoe sterker jullie relatie erop kan staan. Is het leven een tijdje chaotisch en zwaar en laten de vlinders het daarom afweten? Geen nood, je kunt terugvallen op de vriendschap. Is de lol van elkaar urenlang alleen maar in de ogen staren er na 12 jaar huwelijk wel een beetje vanaf? Gelukkig kunnen jullie als de beste vrienden hele avonden volkletsen. Wil je je relatie gezond houden? Dan is een belangrijke factor dus het gezond houden van die vriendschap.
Maar hoe dan? Kijk daarvoor eens naar je vriendschappen. Wat doe je daar anders dan in je relatie? Eén van de dingen die je waarschijnlijk met vrienden doet, is regelmatig afspreken om bij te praten. Je wil weten wat er nieuw is in hun levens. Je stelt vragen. Je bent benieuwd naar de veranderingen. Logisch ook, misschien heb je elkaar al even niet gezien.
In liefdesrelaties gaat dat vaak wat anders. Je ziet of spreekt je partner meestal dagelijks. Dus je hebt toch al alle informatie die je nodig hebt over diegene, toch? Niet helemaal. Toen jullie net gingen daten, wilde je waarschijnlijk van alles van die ander weten. Kon je uren praten! Hoe ging dat vroeger bij jou? Wie is die persoon dan? Want vind je hier dan van? Heb je die of die film gezien? Wat vond je? Daarmee creëer je een beeld in je hoofd van wie je partner is. Een love map, noemt onderzoeker Gottman dat.
Vaak verwatert dat later in je relatie. Je weet alles nu toch wel zo’n beetje over die ander. Je love map is compleet. Klaar! Ik vergelijk dit vaak met toen we nog TomToms hadden in plaats van Google Maps. Die TomToms moest je eens in de zoveel tijd eens aan je computer hangen. Als je dat niet deed, dan kwam je er na een paar jaar achter dat die ene weg die je wilde nemen niet meer bestond. Of lag er ineens een weg die niet op je TomTom stond, die was in de tussentijd aangelegd. Zo werkt het in je relaties ook.

Iets anders wat vaak verschilt tussen je vrienden en je partner, is de tijd die je met ze doorbrengt. Vrienden zien gaat vaak gepaard met iets leuks doen. Ze komen eten, dus je kookt extra lekker. Je spreekt af om samen iets te ondernemen of zelfs gewoon even voor een koffie in de stad. Je nodigt ze uit mee te gaan naar een cursus of een workshop zodat je niet alleen bent. In de drukte van alledag kunnen dat soort plannen met je partner er al snel bij inschieten. Want tsja, je ziet elkaar toch al? Ja, in het begin gingen jullie op dates en deden jullie leuke, speelse, nieuwe ervaringen op samen. Maar nu…
Om de vriendschap sterk te houden is het belangrijk dit soort dingen ook samen te plannen. Of het nu binnen- of buitenshuis is. Maak ruimte om samen plezier te hebben en nieuwe dingen te doen. Dat maakt soms dat je een keer iets moet doen waar jij niet per se heel veel zin in hebt op je vrije dag, maar je partner wel.
Een laatste factor is de manier waarop we over of met de ander praten. Hoe praat jij over je vrienden? Ik hoop met bewondering, respect en liefde. Als je aan vriend A vooral zou vertellen hoe vervelend, onhandig en lastig vriendin B is, dan zou de vraag kunnen komen ‘Waarom ben je dan eigenlijk nog bevriend met B?’ Bij partners lijkt die standaard anders te zijn. Natuurlijk, in het begin zijn we vol van verliefdheid en vertellen we onze omgeving trots over onze fantastische nieuwe liefde. Die bewondering uiten we ook naar die nieuwe liefde zelf. Wat ben je toch geweldig/leuk/lief/mooi/bijzonder.
Maar in een later stadium lijkt het normaal en geaccepteerd te zijn om veel vaker te zeuren of te klagen over je partner. Met een knipoog, of stiekem zonder knipoog? Zeker in heteroseksuele relaties wil men hier nogal eens vervallen in de klassieker ‘mannen ook altijd/vrouwen ook altijd’-gesprekken. Dat draagt niet bij aan een gevoel van vriendschap en verbondenheid. Integendeel, er ontstaat ‘wij vs. zij’-denken. Je doet je partner af als een stereotype waar geen land mee te bezeilen is. Niet erg liefdevol of respectvol, en vast niet je bedoeling. Maar ongemerkt sluipt het er toch vaak in. Stel je jezelf eens de vraag: ‘Zou ik zo ook met of over een goede vriend praten?’
Aandacht voor deze drie punten draagt bij aan een sterkere vriendschap binnen je relatie. En dat is nou echt belangrijk! Vind je het nog lastig om te bedenken hoe je je love maps regelmatig kunt updaten? Mijn Romanticards zijn een leuke manier, een deck met 64 creatieve vragen om elkaar te stellen. Gewoon als PDF om zelf uit te printen, vanaf je scherm te lezen. En voor €8,50 kun je je er geen buil aan vallen. Je koopt ze hier.
Kom je nou dankzij de Romanticards tot de conclusie dat je sommige dingen aan je partner niet helemaal top vindt? Lees dan vooral mijn volgende blog. Dan gaan we het hebben over de vraag ‘kun je je partner veranderen?’
Je vindt meer informatie over Minki en Romanticoach op haar website, daarvoor kun je hier klikken.
Je vindt haar ook op Instagram onder @romanticoach