Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Hoe ik ‘leerboeken’ lees

Een tijdje geleden schreef ik al over hoe ik studeer en deelde ik veel studeertips, vandaag wil ik graag met je delen hoe ik ‘leerboeken’ lees. En dan bedoel ik dus niet studieboeken, maar boeken waar ik iets uit wil leren. Zo lees ik graag boeken over focus, productiviteit, tijdsmanagement en dat soort dingen en die lees ik anders dan fictie, omdat ik er ook echt wat uit wil halen wat ik later kan gaan toepassen. Hoe ik dat doe?

Leestijd

Over wat voor soort boeken gaat dit? Voor mij over boeken waar ik echt wat van wil leren. Geen romans, geen historische boeken, geen kookboeken, maar echt boeken waar voor mij bruikbare en toepasbare dingen in staan. Boeken die ik recentelijk heb gelezen op deze manier zijn bijvoorbeeld ‘Elementaire Gewoontes’ van James Clear, ‘Een werkweek van vier uur’ van Timothy Ferriss en ‘Rust in uitvoering’ van Alex Soojung-Kim Pang. Als ik deze boeken gewoon door zou lezen, dan onthoud ik minder van de inhoud en ik merk dan ook dat ik het minder makkelijk toepas. Je hebt vast weleens dit soort boeken gelezen, maar dat je vervolgens merkte dat weinig bleef hangen of dat je eigenlijk niets in de praktijk bracht. Met deze manier van lezen probeer ik dat te voorkomen.

Echte studieboeken lees ik weer anders, daarover kan je meer lezen in mijn blogpost over hoe ik studeer. Daar zit ook echt overhoren en zo bij in, dat doe ik bij dit soort boeken dan weer niet.

Stap 1: Lezen

Natuurlijk begin ik ‘gewoon’ met lezen. Dit doe ik meestal per hoofdstuk. Soms per paragraaf als de hoofdstukken heel erg lang zijn. Ik lees wel een beetje anders dan hoe ik bijvoorbeeld een roman lees. Als ik in zo’n ‘leerboek’ veel fragmenten tegenkom die me niet interesseren, sla ik ze gerust over. In veel Amerikaanse boeken staan soms pagina’s en pagina’s vol met anekdotes en dat vind ik na een paar hoofdstukken totaal niet meer boeiend, dus dat skip ik gewoon. Soms zijn boeken enorm wollig en opgevuld met veel ‘extra verhalen’ die er voor mij helemaal niet toe doen. Dan merk je soms ook dat de hoofdlijnen in een boek wel erg dun zijn.

Stap 2: highlighten

Stap 2 is highlighten met een markeerstift, of onderstrepen met een pen. Dit doe ik nadat ik het hoofdstuk een keer rustig heb doorgelezen. Het komt er dus op neer dat ik het nog een keer globaal lees en dan onderstreep of markeer wat ik belangrijk vind of wat ik wil onthouden.

Stap 3: Notities of samenvatten

Hoofdlijnen in een apart notitieboek

Hoofdlijnen in een apart notitieboek

Notities en hoofdlijnen in het boek zelf (ander boek)

Nu ga ik voor de derde keer door het hoofdstuk heen en maak ik aantekeningen. Soms doe ik dit in het boek zelf als daar heel veel ruimte voor is, soms doe ik dat in een apart notitieboek. Ik schrijf de hoofdlijnen op, neem sommige gearceerde fragmenten over en vul met eigen inzichten aan. Zo maak ik van elk hoofdstuk een mini samenvatting met daarin de voor mij belangrijkste hoofdlijnen.

Stap 4: Actiepunten

Je hebt vast wel eens een interessant boek gelezen waar je veel van leerde, maar waarvan je vervolgens niks toepaste. Om dat te voorkomen, maak ik als het boek daarvoor geschikt is, na elk hoofdstuk een lijstje met actiepunten. Dit zijn dus dingen die ik zelf wil toepassen of uitproberen. Hiermee zet ik dus de hoofdlijnen en informatie uit het hoofdstuk meteen om in acties. Soms zet ik die meteen in mijn planner.

Stap 5: teruglezen

Als ik het hele boek heb doorgewerkt, blader ik nog regelmatig terug om mijn samenvatting terug te lezen. Zo blijft het goed hangen en ik merk dat ik dan echt de essentie en voor mij de belangrijkste lessen uit het boek heb opgeschreven. Werkt voor mij perfect!

Je merkt wel dat ik een soort studie van zo’n boek maak, het kost daardoor natuurlijk ook meer tijd dan het ‘gewoon’ lezen. Voor mij is dat echt de manier om tot de kern van het boek te komen en er ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Anders lees ik liever een roman 🙂

Hoe lees jij boeken waar je echt wat van wil opsteken?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.