Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Hoe ik mijn Structuurjunkie planner gebruik

Ik gebruik, sinds Cynthia de planner op de markt bracht, met veel liefde de Structuurjunkie planner. Ik neem hem overal mee naar toe, en werkelijk vormt het de duidelijkheid in mijn wirwar van verschillende soorten taken. Wellicht ook leuk dus om te zien hoe ik hem invul.

Leestijd

De nieuwe Structuurjunkie planners die eind deze maand verschijnen!

Ik gebruik de planner écht als agenda en heb geen online agenda erbij. De mogelijkheden om je doelen te formulieren in de originele Structuurjunkie heb ik om eerlijk te zijn niet gebruikt. Ik vond het wel een awesome idee, maar het past gewoon niet zo bij mij om dat allemaal in te vullen. Ik was ook blij toen er een light versie kwam, minder zwaar om mee te nemen haha. Voor de Structuurjunkieplanner gebruikte ik Passion planner, maar achteraf is dat véél meer gepriegel dan dit. Ik gebruik nu de ingevulde planner voor 2020, de kobalt blauwe. Super mooi en zo heerlijk om weer vers te beginnen in een nieuwe planner <3.

Ik gebruik sinds kort een Frixion pen van Pilot, deze kun je weer uitgummen. Ik was altijd aan het krassen omdat er iets veranderde of iets bij kwam o.i.d. nu kan ik dat netjes aanpassen. Je hebt ze ook in het blauw, rood en groen, jammer genoeg niet in pastelkleurtjes haha. Ik gebruik nu alleen zwart. Ik gebruikte eerst ook arceerstiften, maar gezien ik die niet kan uitgummen wordt dat een beetje een chaos. Deze pen kun je trouwens vrijwel bij elke winkel kopen waar je kantoorartikelen hebt zoals Primera of Bruna, of hier via Bol.

Zoals hier boven ziet het er vaak uit voor ik hem aanvul op zondag of maandagochtend. Ik heb even een adres verborgen ivm privacy.
Mijn agenda/planner vult zich geleidelijk. Ik plan in januari iets in maart, april soms al dus het is niet zo dat ik elke week helemaal kaal begin. Ik gebruik hem zowel privé als zakelijk, en zakelijk dus voor Coffee-Star en voor mijn werk als freelancer.
Op zondag kijk ik vaak in de planning voor de komende week en neem ik to-do’s mee die ik niet heb vervuld die week. Echt prangende zaken vervul ik uiteraard, maar soms kunnen dingen ook wachten en schrijf ik het vooral op zodat ik het niet vergeet. Vaak als ik op zondag kijk, staan er dus al wat dingen in de week. Daarom heen plan ik mijn to-do’s. Moet ik nog naar een filiaal en dus verder met de trein? Dat vraag ik me dan ook af en dat plan ik dan eventueel gelijk in. Ik bedenk dan ook welke artikelen ik wil schrijven die week voor Cynthia.nl. Ik heb een lijstje van ideetjes in mijn telefoon, daar voeg ik steeds wat aan toe als ik iets bedenk zodat ik een voorraadje aan ideeën heb. Daar kies ik op zondag wat uit maar soms verander ik het ook nog wel door de loop van de week. Als ik spontaan zin heb aan wat anders haha.

Van vorige week komen er vaak nog wat to-do’s bij. Deze kunnen dan wachten, en pak ik dan verder op. Ik plan ook vast mijn sport momenten in. Wanneer wil ik hardlopen, wanneer wil ik naar de sportschool. Ga ik een specifiek onderdeel trainen of een full-body? Daar denk ik wel vast over na. Geeft me rust, en ik maak het een prioriteit in mijn schema.

Ik heb deze week overgenomen uit mijn 2020 planner in de light planner, voor de oplettende lezer ;). Ik moest anders een aantal dingen weggummen en anders neerzetten ivm privacy van andere mensen. Ook stonden er wat to-do’s op die ik niet kon/wilde delen 🙂 Maar beloofd, ik heb hem helemaal hetzelfde overgenomen, zelfs de plek van de bolletjes.

Dit is hoe het eruit zie na een complete week. Ik maak niet van te voren een planning per dag, als ik een thuiswerk dag heb lopen soms ook dingen door elkaar. Ook schrijf ik de extra to-do bolletjes, die ik zelf erbij zet op de dag zelf voor de taken die ik zeker die dag gedaan wil hebben, niet perse op een tijd, alleen als het een afspraak betreft. Het zijn gewoon mijn taken van die dag, en ik voel dan in de ochtend gewoon lekker aan waar ik mee ga en wil beginnen.

Ik ben voor Coffee-Star altijd bereikbaar, en soms zijn er ook spoed situaties zoals een kapotte vriezer of vaatwasser ergens. Ik reageer dan onmiddellijk. Dit kan dus ook zijn terwijl ik een artikel aan het typen ben. Sommige mensen zouden dit verschrikkelijk vinden, maar ik kan me heel goed herpakken en concentreren dus voor mij is dit gewoon prima. Ik begin ook wel eens aan een artikel voor Cynthia.nl, die ik vervolgens pas na drie dagen afmaak omdat er wat tussenkomt. Noem het chaos, maar ik kan er goed mee uit de voeten. De valkuil is dat je in de waan van de dag verdwijnt, en niet meer goed overzicht kan bewaren. Dat ik een tijd inplan voor een taak, en deze niet meer klopt door een ambulante situatie. Mijn belangrijkste houvast qua taken, is dus die to-do lijst. Ik kan inmiddels goed inschatten hoeveel tijd ik kwijt ben per week aan welke taak, ook de onverwachte zaken hebben op de een of andere manier altijd een bepaalde hoeveelheid tijd nodig. Ik gebruik de planner dus niet helemaal hoe Cynthia het bedoeld heeft, maar dit is mijn manier :).

Mijn weken zien er nooit hetzelfde uit. Het enige constante dat ik vrijdagen vrij wil houden voor sociale dingen of dingen voor mezelf, en zaterdag en zondag overdag het liefst dingen met Luuk onderneem, zoals familie bezoekjes en gewoon tijd voor elkaar. Vrijdag avond en zaterdag avond besteden we vaak met vrienden; afzonderlijk, gezamenlijk of date-night met elkaar natuurlijk.

In de week die ik nu liet zien heb ik maar twee sportmomenten gepland, dit is iets wat normaal wel vaker is. Dit was de eerste week na een maand rust te hebben genomen van sport. Aan het einde van het jaar heb ik dat vaak gewoon even nodig, en dan luister ik naar mijn lichaam. Dit moet ik dus langzaam weer opbouwen.
Ook zie je natuurlijk niet alles terug in mijn agenda. Ik doe tussendoor boodschappen, de was of maak wat schoon. Dat schrijf ik niet allemaal op. Soms wel, als ik echt strak moet plannen op tijd. Maar vaak lukt me dat gewoon tussendoor even. Ook komen er sociale dingen tussendoor, zoals mijn vader die komt koffiedrinken op een avond, of wij die langs vrienden wippen op zaterdagmiddag. Ik schrijf niet iets achteraf op wat al gebeurt is spontaan.
Het werkt voor mij het fijnst om een beetje vrijheid te houden in de structuur die ik zelf aanbreng. Ik werk en leef graag op gevoel en kan inplannen dat ik een artikel ga schrijven, maar toch niet goed de woorden voelen dat moment. Dan ga ik bezig met emails, en draai ik de boel om.

Wat ik zo fijn vind aan de Structuurjunkie planner is dat hij veel to-do vakjes heeft, dat er bolletjes voor staan die ik in kan kleuren, dat hij tijden aangeeft en ruime vakken heeft om in te schrijven, en dat hij geen onzin heeft zoals tekeningetjes of stickertjes die alleen maar ruimte innemen. Ook vind ik de designs elke keer heel erg mooi, en voel ik me geen tiener met een schoolagenda als ik hem uit mijn tas trek in een zakelijke omgeving. Ik vind het fijn dat ik Coffee-Star, mijn freelance werkzaamheden en privé dingen hierin kan opschrijven en het in één overzicht duidelijk kan zien. Dat vind ik met een online agenda toch minder.

Je kan de nieuwe Structuurjunkie Planner die half februari verschijnt hier als pre-order bestellen.

Ik zou het oprecht heel ruk vinden als ik deze planner/agenda niet meer zou kunnen gebruiken, en ik heb liever dat je mijn fiets steelt dan mijn planner. Ik zou echt verloren zijn haha! Gebruik jij hem al?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je een product aanschaft via de link, krijg ik een kleine vergoeding. Dit heeft geen invloed op mijn mening.

Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)