Duurzaam afvallen als echte Levensgenieter? Kom Lekker Lichter Leven!

Hoe je om meer salaris vraagt

Er is een hele discussie gaande, het vrouwenquotum, een loonkloof, en vrouwen zouden ‘bang’ zijn om te onderhandelen. Ik ben geen wetenschapper, ik kan je dus ook niet vertellen of het echt waar is, maar ik vertel je vandaag wel wat tips om over je salaris te onderhandelen. Mocht je die nodig hebben ;).

Leestijd

Om meer geld vragen voelt voor de meeste mensen gewoon niet chill. Je voelt je hebberig, gierig, en bent bang dat je werkgever met andere ogen naar je gaat kijken. Tegelijkertijd weet je soms zelf ook dat het tijd is voor een verhoging, en dat je jezelf in de vingers snijdt als je er niet om vraagt.

Ik denk niet dat het perse zo is dat vrouwen dit spannender vinden dan mannen. Ik denk wel dat het minder wordt verwacht van een vrouw, gewoon door onze culturele denkbeelden. Ik heb geen wetenschappelijk onderzoek gedaan om dit te onderbouwen, het is mijn eigen gevoel hierbij.

Volgens een artikel dat op 19 november 2019 verscheen in de Volkskrant kan het verschil liggen bij de waardering die we uiten naar fulltimers en parttimers. Parttimers zouden als minder waardevol worden gezien en daarom ook per uur minder gecompenseerd worden als fulltimers. Er worden dan ook vaker promoties misgelopen, omdat deze naar een fulltimer gaan, en vrouwen werken vaker parttime. Dat artikel ondersteunt ook mijn gevoel bij het feit dat een loononderhandeling vaker wordt verwacht bij mannen dan bij vrouwen, en werkgevers zich daarom eerder neerleggen bij een onderhandeling die aan hun kant zwakker eindigt als ze het gesprek met een man voeren. Ook dat er mannen zijn die zichzelf meer druk opleggen om carrière te maken, terwijl het soms voor vrouwen zwaarder weegt om te excelleren op andere gebieden in het leven. Of in alle, en multitasken bestaat niet ;).

Ik weet niet goed hoe ik hier zelf in sta als ik kinderen zou hebben, dus ik kan alleen maar over Nu praten. Financiële onafhankelijkheid is altijd heel erg belangrijk voor mij geweest, maar ik ben nooit degene geweest die persé een topfunctie in een groot bedrijf zou willen bekleden. Het gaat mij meer om inhoud, om verrijking van mijn leven dan om status. Dat gezegd, wil ik wel terecht gecompenseerd worden voor het werk wat ik doe. Omdat het lekker is om meer over te houden elke maand, maar ook omdat ik mezelf correct wil waarderen. Ik wil laten weten wat ik mezelf, en het werk dat ik aflever, waard vind.

Ik geef je vandaag wat tips die ik her en der verzameld heb, soms zelf ook toegepast, soms gezien in positief én negatief licht bij werknemers die bij mij aankloppen. Vandaag in ieder geval tips die je kunt toepassen om een salaris onderhandeling zelfverzekerd in te gaan.

1. Weet wat regulier en normaal is in de branche.

Onderzoek wat je zou moeten verdienen volgens de norm. Kijk daarbij naar het niveau van je diploma, je werkervaring en leeftijd. Vaak komt er dan wel een bedrag uit wat je ongeveer zou moeten verdienen. Als je weet dat je daar onder zit, heb je al een sterke case. Dat wil niet zeggen dat wanneer je er boven zit je niet kan onderhandelen overigens, maar voor sommige branches heb je echt een eindpunt waarbij je niet verder kan stijgen.

2. Ken het bedrijf

Niet elk bedrijf kan daadwerkelijk het zich veroorloven om jou meer salaris uit te betalen. Werk je voor een start-up die de eindjes nog aan elkaar moet knopen, of werk je voor een bedrijf dat op het punt van faillissement staat, dan zul je niet echt een lekkere basis hebben voor je gesprek. Dan is het wellicht goed om voor jezelf een afweging te maken; vind jij dit werk leuk genoeg om te doen voor dit mindere salaris? Zo nee, dan moet je misschien verder kijken. Vragen kan echter altijd. Nooit aannames doen.

3. Niet wagen is niet winnen

Vaak is er wat mogelijk, als je maar vraagt. Durf dus te vragen! Natuurlijk zijn er grenzen, dit heeft te maken met het niveau van de baan en ook of je al vaker een verhoging hebt gekregen, maar als je het niet vraagt weet je zeker dat je niks extra’s krijgt. Soms zelfs überhaupt niks extra, als je niet met schalen en treden werkt waardoor je automatisch elk jaar in ieder geval stijgt. Wie niet waagt, wie niet wint!

4. Besef wat je meeneemt als starter

Ga van te voren echt na wat jij meebrengt voor je (nieuwe) werkgever. Bijvoorbeeld voor een starter is het soms lastig onderhandelen omdat je al snel denkt dat je in moet stemmen met het begin salaris. Echter, misschien heb jij wel bepaalde kennis die een andere starter niet heeft.

5. Weet wat je sterktes en zwaktes zijn en bereid je voor

Dit vooral bij een bestaande werkgever. Leg uit wat je hebt bereikt in je functie, wat je hebt gedaan om het bedrijf beter te maken. Waarom jij een toevoeging bent. Je werkgever kan zwaktes gebruiken om de onderhandeling te drukken, als jij ze al kent kun je een verweer van te voren voorbereiden. Draai het om, en leg uit hoe je sterke punten zwaarder wegen. Als je hebt gevraagd om een verhoging per mail, bereid je dan ook voor op een telefoontje of gesprek en heb dan zeker wat voorbereid om te zeggen.

6. Lieg nooit

Haal er nooit dingen bij die niet waar zijn, want dan wring je jezelf in bochten waar je niet uitkomt. Houd het bij de koude feiten. Als je bij een nieuw bedrijf komt, is het namelijk best gebruikelijk dat ze vragen om een salarisstrook van je oude werkgever. Als je dan gelogen hebt over je loon om dan nu hoger in te steken, dan hang je. Het is overigens wél heel gebruikelijk om een stapje omhoog te gaan in salaris als je van werkgever wisselt in gelijke functies. De vraag om een hoger salaris dan dat het was hoef je dus niet te schuwen, wees alleen eerlijk.

7. Wees positief, duidelijk en zelfverzekerd.

Breng altijd een positieve, vrolijke sfeer mee naar zo’n gesprek. Ook voor een werkgever kan het soms ongemakkelijk zijn, net zoals voor jou. Breng een fijn gevoel met je mee naar zo’n gesprek om te laten merken dat je een fijne collega bent die waardering verdiend. Ga hierin niet teveel mee hangen daarentegen. Vertel niet dat je het snapt als je niks zou krijgen, dat het niet persé hoeft, zodat je aardiger gevonden wordt. De meeste werkgevers waarderen ook zeker een zelfverzekerde onderhandeling.

8. Er is meer dan alleen salaris om over te onderhandelen

Je kunt ook onderhandelen over andere dingen. Bijvoorbeeld flexibiliteit in werkomgeving, vakantie-uren, een auto van de zaak, een studie, cursus of een bonus.

9. Weet wat je doel is en blijf reëel.

Bedenk van te voren waar jij op uit wil komen zodat je niet gaat twijfelen of hard hoeft na te denken in een gesprek. Weet waarvoor je komt, en waarom je dat komt vragen. Vraag niet om gouden bergen maar om een eerlijk, passend salaris. Sta daar achter en zorg ook dat het iets is waar je achter kúnt staan.

10. Zorg voor ruimte om te onderhandelen

Zet hoger in dan je doel is. Dat geeft je ruimte om te onderhandelen en zo verlaten beide partijen de ruimte met het gevoel iets te hebben gewonnen.

11. Ga niet zeiken

Bedenk je wel, dat wanneer het een onderhandeling van een bestaande functie betreft, dat je na dit gesprek nog gewoon door moet met deze leidinggevende/werkgever. Je ziet elkaar waarschijnlijk regelmatig en het is niet relaxed als je een verhit gesprek hebt gevoerd. Blijf open, blijf eerlijk, laat je zeker geen loer aandraaien, maar accepteer een hard gestelde grens. Ben je het niet eens met de uitkomst? Vraag je zelf af of je voor dit salaris wilt blijven of dat je wilt gaan. Een leuke werkomgeving is namelijk ook héél veel waard en geld is niet zaligmakend.

12. Spreek een jaarlijkse verhoging af

Spreek af dat je een jaarlijkse verhoging krijgt bij goed functioneren, zo hoef je niet elk jaar een gesprek te voeren wat je misschien lastig vindt.

13. Kies je moment

Vraag ernaar als je net goede cijfers hebt laten zien, als je een goede prestatie hebt geleverd of als het goed met het bedrijf gaat in het algemeen. Vraag er niet naar als net alles naar de shit hebt laten gaan (perongeluk) of wanneer je baas dealt met een mega crisis privé of zakelijk.

Besef je altijd dat een leuke werkplek het allerbelangrijkste is, vind ik dan tenminste. Soms is het het écht waard om ergens te werken, minder te verdienen maar het wel ontzettend leuk te hebben of de mogelijkheid hebben om heel veel te leren. Ken jezelf dus, weet wat je wil investeren of dat nou geld of tijd of energie is. Ken je waarde, waardeer jezelf ook naar behoren en sta achter je vraag. Besef je dat onderhandelen mag, en dat je niet minder aardig gevonden wordt hierdoor. Een onderhandeling wordt juist ook gewaardeerd mits deze reëel is.

BABE, YOU GOT THIS <3!


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi en mijn mini-me Novae. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)