Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Mijn nieuwe bril van Tijs Oogmode

Als er iets nieuws in de stad is, zie ik dat altijd meteen. Tot vorig jaar zomer woonde ik in het centrum, nu valt het meteen op als er een nieuwe winkel bij is. Een paar weken geleden liep ik nieuwsgierig bij Tijs Oogmode naar binnen. Inmiddels ben ik een hele vette bril met zonnebril clip-ons rijker en ik wil je graag laten kennismaken met Tijs. En mijn Garret Leight bril, natuurlijk.

Leestijd

Tijs Oogmode

Vorig jaar winter zag ik al dat een prachtig pand aan de Sassenstraat verbouwd werd. Ik ben dan meteen nieuwsgierig wat er in komt: iets wat echt tof gaat zijn voor Zwolle? Ik ben zo blij dat de Sassenstraat steeds meer leuke winkeltjes krijgt. Het is zo’n mooi straatje, ik wandel er meerdere keren per week door.

Dit is Tijs van Hal (29), vanzelfsprekend de eigenaar van Tijs Oogmode. Na jaren in Utrecht te hebben gewoond, verschillende studies te hebben gedaan en aan de andere kant van de optiek te werken, was het in januari van dit jaar tijd om zijn eigen zaak te openen. Hij heeft door de jaren heen heel wat mee kunnen pikken van de optiekwereld: zijn vader heeft een eigen winkel in Hattem, waardoor hij als jong ventje al alles meekreeg van brillen.

‘Ik weet nog goed dat ik met mijn vader meeging naar een grote optiekbeurs. Ik vond dat zo waanzinnig! Mijn vader heeft me nooit gestuurd of gepusht om zelf iets met brillen te gaan doen, maar vanaf dat moment was ik verkocht.’ Tijs opende niet meteen zijn eigen winkel, maar werkte eerst ook nog bij een grote glasleverancier waardoor hij talloze brillenzaken bezocht. ‘Ik kwam bij allerlei zelfstandigen, van hele hippe strakke ondernemers tot kleine huis-, tuin- en keukenopticiens waardoor ik wel echt alles gezien heb. En daardoor heb ik heel goed kunnen bedenken wat bij mij past en wat ik eigenlijk wil.’

In zijn eigen winkel verkoopt Tijs de merken Mykita, Garrett Leight, Eyevan2785 en Willems Eyewear, vier merken die voor Zwolle exclusief zijn. ‘Ik denk dat ik daarmee wel wat toevoeg. Er zijn natuurlijk al wat opticiens hier, maar ik heb wel net weer even wat anders.’

En: het persoonlijke aspect is iets wat hij ziet als een van de redenen dat mensen naar zijn winkel moeten komen. ‘Ik vind dat een van de leukste dingen van dit werk: het persoonlijke contact. Ik vind het ontzettend leuk om je te helpen met het uitzoeken van een bril die je prachtig staat. Ik ben daar ook wel heel eerlijk in: als ik vind dat jij een bril wilt die je écht niet staat, dan zeg ik je dat en leg ik je ook uit waarom. Een bril is zo’n belangrijk onderdeel van hoe je er uitziet. Het moet niet zo zijn dat mensen denken: ‘Wow, wat heb jij een toffe bril’. Het moet zijn: ‘Wow, wat zie jij er mooi uit.’

Inspiratie doet Tijs vooral op bij de grote optiekbeurzen in Milaan, München en Parijs. ‘Daar staat echt alles wat je maar kan vinden op het gebied van brillen. Er is ontzettend veel, maar ik probeer een goede selectie voor hier in de winkel te maken. Het allerbelangrijkste vind ik dat ik echt enthousiast kan zijn over élke bril die hier ligt. Ik vind ze allemaal prachtig. Ik verkoop niet iets wat niet bij mij past.’

Dat heeft hij ook in het interieur van de zaak doorgevoerd. De oude elementen van het pand zijn bewaard gebleven en klassiek is gemixt met industrieel. Tijs deed de inrichting zelf. ‘Ik wilde dat de winkel een plek zou zijn waar ik me honderd procent mezelf bij zou kunnen voelen. Dat is gelukt: het is een plek waar ik heel graag ben en die qua stijl enorm bij me past. Dat voelt heel goed.’

Toen ik alweer een paar maanden geleden voor het eerst bij Tijs naar binnen stapte, werd ik meteen aangetrokken door zijn overduidelijke enthousiasme voor zijn vak en zijn persoonlijke visie. We stonden meteen over van alles te praten – dingen waar ik nog niet eerder met een opticien heb gepraat. Leuke gesprekken waardoor je met een glimlach naar buiten stapt. In mijn geval ook met een nieuwe bril!

Ik wilde al een tijdje een nieuwe bril dus toen Tijs aangaf dat hij meteen wel even een oogmeting kon doen, zei ik geen nee. Dat kan trouwens altijd gratis en advies is ook vrijblijvend. Na de meting ging ik toch even rondkijken en mijn oog viel meteen op een perzikkleurige transparante Garrett Leight. Tijs kwam aanzetten met een hele toffe roségouden clip-on, waardoor de bril ook meteen een zonnebril is. Ik was meteen verkocht. Klaar. Dit moest hem worden.

Ik ben ontzettend blij met mijn nieuwe (zonne)bril! Ik ben blij dat ik op die ene woensdagmiddag even naar binnen liep: wat een mooie winkel en enorm veel passie en plezier van Tijs.

Je vindt Tijs Oogmode aan de Sassenstraat 39A in Zwolle.

Van Tijs kreeg ik korting op mijn bril, maar dat verandert niets aan mijn mening over zijn winkel, over Tijs of over mijn bril.  


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.