Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Nieuwe dingen leren

Een groot deel van ons jonge leven zitten we op school. Elke dag leren we nieuwe dingen, worden we uitgedaagd en moeten we laten zien waar we toe in staat zijn op allerlei vlakken. Daarna begint het werkende leven. Vraag jezelf eens af: leer jij nog genoeg? Daag jij jezelf genoeg uit? Ik geloof namelijk dat het ontzettend leuk én belangrijk is om nieuwe dingen te blijven leren.

Leestijd

Waarom zou je nieuwe dingen leren?

De grootste reden: je wordt er blij van. Echt. Het geeft enorm veel voldoening en blijdschap als je nieuwe vaardigheden leert en nieuwe kennis opdoet. Je hebt het vast zelf weleens ervaren, hoeveel energie het geeft als je een nieuwe skill onder de knie krijgt of als je veel hebt geleerd over een bepaald onderwerp. Er zijn ook onderzoeken naar gedaan, en die wijzen ook uit: nieuwe dingen leren maakt gelukkig.

Daarnaast leven we in een maatschappij die enorm snel verandert. ‘Vroggah’ koos je een beroep en deed je dat je hele leven, nu is dat allemaal veel flexibeler. Ook is het meer fluïde: hoeveel mensen ken je wel niet die niet goed zijn in één ding, maar die op meerdere vlakken expert zijn en dus ook verschillende ‘functies’ uitoefenen? Ik ken er heel wat, en dat is nu ook heel gewoon. Ik schaar mezelf daar ook onder. Als iemand vraagt wat ik doe, zeg ik: ‘ik ben blogger’, maar eigenlijk doe ik veel meer. Ja, ik ben blogger, maar ik schrijf ook boeken, ik geef masterclasses over structuur, productiviteit en planning, ik weet heel veel over beauty, maar ook over eten en wijn. Ik ben spreker, dagvoorzitter en presentator.
Aan de ene kant kan dat onduidelijk zijn, het kan het gevoel oproepen van ‘Wat wil je nou eigenlijk, kies gewoon!’, maar het mooie is dat dat dus niet hoeft. Je hoeft niet meer te kiezen en je kan en mag jezelf op allerlei vlakken ontwikkelen. Op die manier richt je ook niet al je pijlen op één vak waardoor je op werkvlak heel flexibel bent.

Mijn grote voorbeeld hierin is Arjen Lubach. Arjen kennen veel mensen als de presentator van Zondag met Lubach, maar weet je wat hij ook allemaal succesvol doet? Boeken schrijven (hij schreef vier succesvolle romans), columns en andere stukken schrijven (o.a. NRC, Recensiekoning), scenario’s schrijven, theatermaken (Monica da Silva Trio en Op Sterk Water), muziekproducer (hij is onderdeel van het succesvolle danceduo The Galaxy) en er is vast nog meer wat Arjen kan.

 

Nieuwe dingen in je werk

Zodra je na school gaat werken, leer je als het goed is veel. Je leert hoe het is om een baan te hebben, om met collega’s te werken, misschien leer je wel ondernemen. In die eerste paar gaan er veel deuren open, is er veel nieuw en wordt je waarschijnlijks soms overweldigd door alles wat je nog niet weet en wat je nog kan, mag of moet leren.

Door mijn bijbanen die ik op de middelbare school had, heb ik ontzettend veel geleerd. Ik werkte op de vleesafdeling van de supermarkt, in een kledingwinkel en ik heb jarenlang voor Girlscene.nl geschreven. Ik leerde vooral over het hebben van een verantwoordelijkheid, maar vooral leerde ik samenwerken met andere mensen én dat mijn werkdag een stuk leuker als ik zelf een glimlach op mijn gezicht plak. Wat je geeft, krijg je meestal wel terug.

Toen ik stopte met school, ging ik fulltime ondernemen. Ik gooide mezelf in het diepe en heb in de jaren die volgden elke week wel iets nieuws geleerd. Ik leerde hoe ik een bedrijf moest runnen, hoe ik moest bloggen, hoe ik beter kon fotograferen, schrijven, filmen, hoe ik met stress om moest gaan, met lastige klanten, met lastige bezoekers, met negativiteit. Ik leerde plannen, ik leerde gestructureerd werken, ik leerde verantwoordelijkheid nemen en ik leerde mijn eigen brood verdienen. Maar daarna, na die eerste jaren werken of ondernemen, kan het soms lastiger zijn. Je kan in een comfortzone terecht komen die heel prettig voelt, maar waar je misschien niet heel veel gelukkiger van wordt.

Wat wil je leren?

Je hoeft helemaal niet per se terug de schoolbanken in (maar het mag wel) als je iets nieuws wilt leren. Je hoeft er ook niet al je vrije tijd aan te besteden: je zou het zelfs als onderdeel van je werk kunnen doen. Misschien kan je jezelf opwerken naar een nieuwe functie en valt daar veel voor te leren, of kan je jezelf uitdagen met nieuwe taken en nieuwe ideeën. Zo bedacht ik vorig jaar dat ik graag bezig wilde met interieurfotografie, en ik wilde graag masterclasses geven bij mijn Werkboek voor een Structuurjunkie in Spe. Dat betekende dat ik heel wat nieuwe dingen onder de knie moest krijgen.

Vorig jaar begon ik ook met mijn wijncursus. Gewoon, omdat ik al zolang meer wilde weten over wijn. Niet omdat ik er mijn werk van wil maken of omdat ik er grote plannen mee heb, maar omdat het een hobby was die ik uit wilde diepen. En hoe leuk blijkt dat nu te zijn. Er is een enorme wereld voor me opengegaan, ik vind het heerlijk om zóveel te leren en te weten over één onderwerp. Ik beleef er oneindig veel plezier aan en haal er ook nog eens voldoening uit. Nu ga ik dit najaar verder met WSET Level 3, het sommelier-niveau van de opleiding, omdat ik er geen genoeg van kan krijgen.

Bedenk wat je graag zou willen leren. Is er een aspect in je leven waar je het gevoel bij helpt dat het stilstaat? Is er iets dat je graag zou willen leren zodat je je werk beter kan doen? Iets waardoor je misschien op een hoger, beter niveau kan werken? Waardoor je meer voldoening uit je werk haalt? Is er iets wat altijd al je interesse heeft gewekt, maar waar je nooit werk van hebt gemaakt? Is er iets wat je gewoon héél graag zou willen kunnen? Is er een onderwerp dat je mateloos interesseert maar waar je niet veel van snapt? Denk eens goed na over deze vragen. Er komt vast iets opborrelen.

Tijd om te leren!

Zodra je weet wat je wilt leren, kan je gaan nadenken over hoe je dat wilt doen. Stel, je wilt meer leren over – ik zeg maar wat – de blockchain en cryptocurrency. Daar zijn talloze podcasts en e-books over. Deze kan je gewoon gaan luisteren of lezen, en zo leer je stukje bij beetje over dat onderwerp. Als je piano wilt leren spelen, kan je (online) les nemen. Je kan bij elk onderwerp bepalen hoe serieus je er mee aan de slag wilt. Zo besloot ik een officiële internationaal erkende wijncursus te doen omdat ik dacht: als ik het doe, dan doe ik het ook maar meteen goed. Maar je kan het natuurlijk ook veel laagdrempeliger houden door boeken te lezen, podcasts te luisteren en  documentaires te kijken. Misschien kan je een workshop of cursus volgen.

Als je zelf aan de slag gaat, dus zonder opleiding of cursus, is het belangrijk goed in te plannen wanneer je met je nieuwe kennisvergaring aan de slag gaat. Plan in wanneer je bijvoorbeeld een online les doet, een podcast luistert of een hoofdstuk van een boek leest. Blokkeer hier tijd voor in je agenda, zodat je het ook daadwerkelijk doet.

Je zal merken dat je blij wordt van je nieuw opgedane kennis. Misschien helpt het je bij je werk, maar misschien ook wel in je privéleven. Misschien vind je het gewoon ontzettend leuk en ontdek je een nieuwe hobby. Of misschien wel een nieuwe carriere!

Wat wil ik nog leren?

Ik ben gek op nieuwe dingen leren en zal dit denk ik altijd blijven doen. Naast dat ik het afgelopen anderhalf jaar heel veel nieuwe dingen heb geleerd door mijn switch van Miss Lipgloss naar Cynthia.nl (zoals interieurfotografie), ben ik nu dus bezig met een wijnopleiding. Ik ga in september verder met level 3 hiervan. Wat ik er daarna mee ga doen, weet ik nog niet. Misschien ga ik er ooit wel mijn werk van maken, misschien blijft het altijd wel ‘gewoon’ een passie.

Verder zou ik heel graag een interieurstylingopleiding willen doen. Het lijkt me vet leuk om meer te weten over de grondbeginselen van interieurdesign. Ik doe en ‘weet’ veel op gevoel, maar hoe is zoiets als je het onderbouwd door kennis? Het lijkt me erg interessant en heel leuk.
Ook zou ik graag een coachingopleiding willen doen. Puur omdat ik met mijn Structuurjunkie Masterclasses mensen kortstondig coach, lijkt het me prettig als ik hier wat onderbouwing bij heb. Misschien ga ik ooit wel mensen 1 op 1 coachen vanuit Structuurjunkie en dat durf ik nu nog niet aan – daar wil ik gewoon wat meer kennis voor hebben.
En verder? Ik wil een cursus (creatief) schrijven doen en een cursus wijnschrijven van Harold Hamersma. Dat staat op mijn lijstje. Maar: first things first, eerst maar eens die wijnopleiding afmaken. Dan zie ik daarna wel verder.

Leer jij nog bij? Of doe jij naast je werk een opleiding of cursus? Wat zou je nog graag willen leren? Ik ben heel benieuwd.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.