Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Relaxed met plannen omgaan

Zoals je weet, ben ik een structuurjunkie. Ik plan veel en graag, ben heel stipt en weet graag waar ik aan toe ben. Dat werkt voor mij goed en ik voel me er prettig bij. Vaak krijg ik daardoor vragen als ‘Maar doe je dan nooit iets spontaan?’ of ‘Ga je dan nooit een keer ongepland iets doen?’ Het antwoord is zeker wel en ik vertel je daar vandaag graag meer over.

Leestijd

Waar planning en structuur voor mij om gaat

Het is dus geen nieuws meer voor je dat ik dol ben op plannen. Ik heb niet voor niks Werkboek voor een Structuurjunkie in Spe geschreven, en afgelopen zomer kwam mijn eigen Structuurjunkie Planner én de Structuurjunkie Scheurkalender uit. Ik geef Structuurjunkie Masterclasses. Ik bén een structuurjunkie. Ik houd gewoon van plannen, van productief zijn, van structuur, van slim werken. Waarom? Ten eerste omdat het in me zit. Als kind vond ik het al leuk om een agendaatje bij te houden. Ik houd van planningen maken, ik vind het gewoon léuk. Maar er zijn nog veel meer redenen. Ik vind het prettig te weten waar ik aan toe ben. Ik houd ervan voorbereid te zijn (want ik geloof dat je veel beter werk levert als je goed voorbereid bent). Ik vergeet weinig omdat ik alles opschrijf. Ik vind het prettig mijn week of dag op papier voor me te zien, zodat ik weet wat me te wachten staat. Ik houd niet van stress en ad hoc werk en daarom plan ik graag.

Voor mij draait mijn planning en mijn gestructureerde werkweek gewoon om prettig werken. Om prettig werken, om goed werk afleveren en zorgen dat de weg ernaartoe ook nog leuk is. Voor mij is het een methode om makkelijk geconcentreerd te kunnen werken en te kunnen focussen. Ik gebruik praktisch áltijd een planner en maak bijna elke dag een takenlijst. En dat vind ik prettiger werken dan zonder.

Daarnaast merk ik: als ik strak werk volgens mijn planning, werk ik gefocuster en krijg ik meer werk af dan wanneer ik niet met een planning werk. En daardoor houd ik tijd over voor dingen die ik belangrijk vind. Of gewoon om een boek te lezen.

'Doe je dan nooit eens iets spontaan?'

Laatst gaf ik ergens een mini Structuurjunkie Masterclass, een korte variant van mijn dagdeel-masterclass. Op het einde was er tijd voor vragen en de eerste vraag die ik kreeg was ‘Maar als een vriendin jou belt om ’s middags een kop koffie te drinken, dan kan dat dus niet. Want het past niet in je planning?’ Ik snap wel dat dat beeld bij mensen opkomt. Dat ik een hele rigide, strenge, saaie tante ben die zich altijd aan haar planning houdt, een planning waar geen speld tussen te krijgen is. Mijn antwoord was: Natuurlijk doe ik wel dat soort spontane dingen. Natúúrlijk! Het belangrijke voor mij is alleen dat ik me niet door elk wissewasje dat voorbij komt laat afleiden. Maar natuurlijk doe ik dingen spontaan, zijn er ook dingen die ik (bewust) niet plan, wijk ik regelmatig af van mijn vooraf zo precies gemaakte planning en laat ik soms alles uit mijn handen vallen om met een vriendin koffie te gaan drinken. Want weet je wat minstens zo belangrijk is als goed plannen? Flexibel met je planning omgaan.

Flexibel met je planning omgaan

In mijn boek en in de masterclass probeer ik dit regelmatig te benadrukken: plannen hoeft niet altijd en werkt niet altijd. Je moet het alleen doen als het voor jou werkt, als je er een blijer mens van wordt en als het je dient. Als dat niet zo is, laat het lekker gaan en leef zoals jij wilt leven. Er zijn genoeg mensen die ik mijn boek echt níet aanraadt, want er zijn zoveel mensen die echt geen baat hebben bij strak plannen en veel structuur. Iedereen is anders.

Maar: ik heb zelf ook niet elke dag, elk uur of elke week behoefte aan strak plannen. Soms heb ik een rustigere periode en laat ik het plannen lekker voor wat het is, dan zie ik wel wat ik doe op een dag en soms vind ik dat heel lekker. Ik kan het alleen niet zo goed als ik wat drukker wordt, dan verlies ik het overzicht. En: het is echt belangrijk om flexibel met mijn planning om te gaan. Het is echt niet zo dat ik elke week een planning maak en dat ik me daar voor de volle 100% aan houd. Ik denk dat ik altijd wel 20% afwijk, zeker op het gebied van taken, maar het gebeurt natuurlijk ook weleens dat een week of dag zo anders loopt dan bedacht, dat het gewoon niet mogelijk is om je aan je initiële planning te houden.

Soms is dat lastig. Laatst had ik een week waarin een campagne van een klant online moest, en in diezelfde week ging de Structuurjunkie Planner naar de drukker. Met beide belangrijke klussen gingen een aantal dingen mis, wat natuurlijk niet in mijn planning stond. Die week heb ik alles om moeten gooien, afspraken moeten verzetten en mijn taken moeten schrappen om te kunnen focussen op het puinruimen. Dat vond ik echt niet leuk en zeker niet handig, maar op zulke momenten helpt het niet om star aan mijn planning vast te houden. Op zulke momenten is het belangrijk om te denken: ‘Wat moet écht nu en wat kan ik doorschuiven naar een andere dag of week?’ Wat echt nu moet, doe ik alsnog nu, de rest schuift door. Dan is het opnieuw focussen en kijken naar wat belangrijk is.

Maar het gebeurt natuurlijk ook dat een planning me gewoon niet helemaal aanstaat op het moment dat ik begin met werken. Kijk, natúúrlijk zijn er dingen die gewoon moeten gebeuren. Deadlines die ik moet halen en afspraken die ik moet nakomen. Maar alles wat daarna komt, kan ik in principe schuiven. Het komt weleens voor dat ik gewoon niet kán schrijven. Dat er gewoon geen woord uit mijn vingers komt. Dan besluit ik om het helemaal om te gooien en om die dag te gaan fotograferen, of om iets anders te doen waar geen woorden aan te pas komen. Er zijn juist ook dagen dat ik alleen maar wil schrijven en verder niks anders. Prima, dan doe ik dat. Zo werk ik niet elke dag, maar soms zijn er periodes waarin dat wel zo is, en dan ben ik flexibel en schuif ik tot ik tevreden ben. En dit kan natuurlijk maar tot op zekere hoogte. Wat gedaan moet worden, moet gewoon gedaan worden. Zeker als je ander werk doet dan ik kan dit natuurlijk niet altijd, maar het is wel goed om niet zomaar blind je planning te volgen als je weet dat het ook anders zou kunnen.

En ja, als een vriendin ’s middags belt voor een kop koffie, dan kan dat meestal heus wel. Meestal doe ik dat ook gewoon, hoor. Ik ben ondernemer, ik kan zelf kiezen hoe ik mijn tijd besteed. Maar soms lukt het ook niet. Dan wil ik per se wel die dag mijn planning volgen, en dat kan om allerlei verschillende redenen zijn. Omdat ik er net lekker inzit, of gewoon omdat ik anders mijn werk niet af krijg.

Bewust niet plannen

Er zijn dagen of weken dat ik bewust niet plan. Dat ik geen planner gebruik, geen dagoverzichten maak, geen takenlijsten schrijf. Dat doe ik meestal op dagen dat ik niet al te druk ben, en wat relaxter kan werken en wel kan zien wat de dag me brengt. Dan werk ik wel, maar ik heb niet dingen die per se vandaag af móeten. Soms is dat wel relaxed. En soms merk ik ook dat een planner of planning juist wat extra druk met zich meebrengt. Er ‘moet’ dan zoveel dat ik daar geen zin in heb. Dan werk ik gewoon zonder planner. Dat vind ik dan een week of twee prettig, maar ik val altijd wel weer terug op mijn planner. Dat is ook de reden dat de Structuurjunkie Planner geen weeknummers heeft. Zo kan je besluiten om een week of meerdere weken even niet te plannen, als je daar geen behoefte aan hebt.

Ook plan ik reizen soms bewust niet, of wat minder dan ik normaal doe. Ik bereid me altijd enorm voor, verdiep me in de plek, zoek uit wat leuke restaurantjes zijn, wat leuk is om te doen. Steeds vaker laat ik dat lekker zitten en dan zie ik het wel als we er zijn. Want soms is verrast worden veel leuker dan al precies weten wat je gaat doen.

Hoe doe jij dit? Plan je graag? En kan je het ook makkelijk loslaten?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.