Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Simpele tips om het milieu te helpen

Goed zijn voor het milieu. We willen het allemaal maar het daadwerkelijk zijn vergt toch vaak moeite, energie en denkwerk. Hoewel dat het wel waard is, deel ik vandaag wat tips die zo simpel zijn dat je niet meer over kan/mag slaan!

Leestijd

Banden oppompen

Als je elke twee maanden je banden weer oppompt verbruik je minder brandstof en daarmee is dat beter voor het milieu. Bovendien is dat ook nog eens beter voor je eigen knip natuurlijk! Gewoon in je (Structuurjunkie)planner zetten en dan vergeet je het ook niet 🙂

Geen airco

Ik moet bekennen, in mijn nieuwe huis zitten al twee airco’s dus ik sluit niet uit dat ik zo ooit aanzet bij 40 graden. Echter red ik het nu ook prima zonder airco. Je houdt je huis koel door overdag alle ramen en deuren dicht te houden, eventuele raambekleding ook dicht te houden zonwering aan de buitenkant helpt nog meer. In de avond, nacht en ochtend zet je open. Zo kan de warmte er weer uit en frisse lucht er weer in. Ik ga ze dan ook niet te pas en te onpas aanzetten straks, zonde!

Waterbesparende douchekop

Met een water besparende douchekop kun je zo’n 20% water besparen. Water is niet heel duur dus het zal je qua kosten niet veel schelen, maar het is wel beter voor het milieu. Bovendien merk je er niks van!

Uurtje eerder

Als je de thermosstaat een uurtje voor je naar bed gaat al laag zet, scheelt het een uurtje stoken per dag. Dat is 365 uur per jaar (als je altijd thuis zou zijn).

Thuis werken

Thuis werken zijn we misschien wel meer gewend geraakt door Corona en dat heeft ook een positief effect op het milieu. Het scheelt namelijk enorm veel woon/werk verkeer en daarmee uitstoot. Houd de gewoonte er dus (gedeeltelijk) in!

Vegetarisch eten

Vlees eten is zwaar op het milieu. Volgens de ‘Nationale week zonder vlees’ bespaar je grofweg een maand aan douchewater (!) als je één dag in de week geen vlees eet. Dit is nog losstaand van het dierenleed.
En kom op, als je nog steeds elke dag vlees eet dan weet jij zelf ook wel dat dat anders kan tegenwoordig.

In de supermarkt

Neem je eigen tas mee (duh), en koop producten van het seizoen en producten die in Nederland (of nog beter, lokaal) worden verbouwd/gemaakt. Hiermee bespaar je op het vervoer van deze producten!

Houd groen in je tuin

Ik vind het geweldig om te zien dat bermen tegenwoordig niet gelijk kort worden gemaaid. Ik vind de wilde bloemen ook prachtig om te zien. Maai niet altijd alles gelijk kort, laat de bloemetjes en de bijtjes hun werk doen! Zo geldt dat ook in je tuin. Ik snap dat je je gras wil maaien, maar zorg voor voldoende groen. Wellicht zelfs wat planten waar bijen veel aan hebben, en bestraat niet de hele tuin.

Regenton

Nog een tuin-tip, vang regen op in een regenton. Ik kan me herinneren dat ik ze veel vaker zag toen ik kind was, maar nu zie ik ze bijna nooit meer. Met het water in deze regenton kun jij de tuin weer water geven. Wees gerust, ik ga niet zeggen dat je er mee moet douchen, maar de plantjes douchen er maar al te graag mee!

Op vakantie

Eerlijk, deze ga ik ook niet skippen. Ik leef voor vakanties. Maar, ik denk nu wel iets meer na over mijn reis. Je kunt bijvoorbeeld beter één keer lang weg gaan dan steeds korte trips maken met het vliegtuig. Reizen per trein is iets wat ik nog maar één keer gedaan heb maar wat ik wel echt een aanrader vond. Destijds was het naar Parijs, maar mijn trip naar Londen (waar ik in mijn fantasie binnenkort heen ga) ga ik ook met de trein plannen. Ik vind het ook veel relaxter!
Ga je toch vliegen, kies dan voor een klimaatcompensatie-optie die de meeste vliegmaatschappijen aanbieden.

Investeren in het milieu en je eigen huishouden

Zonnepanelen hebben een beter rendement dan je spaarrekening, maar je moet het geld natuurlijk wel hebben want het duurt een aantal jaren voordat je het terug verdiend. Echter verdien je het altijd terug en dus met een goed rendement. Helemaal als we ooit op negatieve spaarrente overgaan. Zo zijn er andere dingen waar je in kan investeren. Bijvoorbeeld een zonneboiler op je dak. Ook kun je met je geld beleggen in groene fondsen of duurzame innovatieve bedrijven. Zo verdien jij geld en doe je iets goeds voor de wereld.

 

Ik hoop dat je hier wat inspiratie uithaalt en ook wat kan toepassen op je eigen leven 🙂


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)