Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Tips van fotografe Lizet Beek – hoe maak je nou betere (amateur) foto’s?

Onlangs stond ik voor de lens van Lizet Beek, een fotografe die bij mij in de buurt woont. Na de shoot vroeg ik haar of ze wat tips had voor de gemiddelde mens om mooiere foto’s te maken. Die gaf ze me, dus neem dit artikel in je op als je het leuk vindt om betere foto’s te maken!

Leestijd

Deze foto’s maakte Lizet Beek een tijdje geleden van mij, toen mijn buikje nog wat kleiner was. Ze woont in Enschede waar ze ook een studio aan huis heeft. Ze werkt al heel erg lang als fotografe en heeft heel erg veel ervaring. Ze doet allerlei shoots van zwangerschap tot baby’s, zakelijke shoots, bruiloften en producten. Daarnaast heeft ze ook een leuke webshop en haar eigen pre-sets.
We kennen elkaar al jaren, en leerden elkaar kennen toen mijn moeder nog een sportschool had en haar al inhuurde. Toen was ik een jaar of 16! Zo lang onderneemt Lizet dus al.  We volgen elkaar en af en toe kruist ons pad. Het is altijd fijn met Lizet, omdat ze je gewoon zo enorm op je gemak stelt en goede aanwijzingen geeft.
Het leek me onwijs leuk als zij wat tips zou geven om te delen met jullie, want veel mensen maken natuurlijk onwijs veel foto’s met hun telefoon. Je hoopt altijd dat dit mooie foto’s zijn, en tips van een fotografe zijn dan natuurlijk heel handig. Ik hoop dat je hier dan ook wat aan hebt!
Je kan Lizet vinden via haar website www.lizetbeek.nl en op Instagram via @lizetbeek .

Portret

Heb je een portret stand op je telefoon? Gebruik die dan! Hiermee krijg je supermooie diepte in je foto’s. Zo kun je het onderwerp mooi uitlichten. Bloemen, een persoon, een lekkere cocktail, noem maar op.

Toevoeging van Emmy: Goede reminder. Ik gebruik de portretstand zelf te weinig denk ik, maar het verschilt wellicht ook hoe goed de camera op je telefoon is. Ik ga deze toch weer eens wat vaker gebruiken want de foto’s zien er altijd gelijk wat professioneler uit! 

Kies je hoek

Wil je een leuke selfie maken van jezelf en/of met vrienden/vriendinnen? Maak de foto dan iets van boven. Dat is net wat mooier dan van onderen, of recht van voor.

Toevoeging van Emmy: Heel herkenbaar! Ik moet er altijd wel om lachen dat boomers (de generatie van mijn ouders) die neiging altijd hebben. Zo’n lekkere foto van onder haha. Ik merk zelf ook dat ik van de ene kant van mijn gezicht vaak betere foto’s krijg dan de andere. Nu ik dat weet positioneer ik mezelf ook vaak een beetje zo op foto’s haha. Dat moet natuurlijk niet rigide worden, ik ben geen fotomodel dus een foto mag ook gewoon spontaan zijn. 

Diepte en de camera draaien

Als je bijvoorbeeld op vakantie toffe foto’s wilt maken, dan kun je eens spelen met diepte. Zorg voor een struik/bosje of wat bloemen in de voorgrond als je een persoon of landschap fotografeert.
Wat ook mooi kan zijn is als je je telefoon eens omdraait (de camera dus op de kop) en door je knieën gaat. Zo krijg je een heel andere kijk dan wanneer je de foto vanuit je staande houding maakt. Dit kan je natuurlijk ook van bovenaf doen. Veel mensen maken hun foto’s vanuit staande kijk-positie, maar door net even door de knieën te gaan of van bovenaf te fotograferen kun je je foto net dat beetje extra geven.

Toevoeging van Emmy: Oh dit vind ik een hele goede! Wat ik zelf ook vind is dat foto’s interessanter worden doordat er meer gebeurt dan alleen een persoon en tegelijkertijd vind ik foto’s het leukste met een persoon erop. Daarom probeer ik soms de persoon dan niet helemaal te centreren of te zorgen voor een leuke muur als achtergrond. 

Pre-sets

Om je foto een beetje extra te geven kun je ze ook bewerken. Dit kan met bijvoorbeeld de gratis versie va Lightroom. Maak je eigen presets/filters, of koop presets die je mooi vind. Zo creëerde ik bijvoorbeeld de set Bright & Bold, waarbij je foto’s kunt oplichten, of net even een beetje extra kunt geven met kleur. Het is een veelzijdig pakket, je kan voor elk beeld wel een toffe filter vinden. Soms moet je even iets oplichten of juist donkerder maken, dat kan allemaal in de app. Lightroom werkt hierin super handig en je kunt al veel doen met de gratis versie.

Je vindt de presets van Lizet hier, en je kunt hieronder wat voorbeelden zien wat deze met je foto kunnen doen. Je krijgt overigens ook een uitleg erbij, zodat je weet hoe je dit op je telefoon krijgt.

Toevoeging van Emmy: Lief genoeg heb ik de presets van Lizet gekregen dus ik ga daar eens mee spelen. Ik bewerk mijn foto’s nooit omdat ik geen nep beeld van mezelf wil verspreiden maar ik licht wel eens de kleuren op. Heel af en toe gebruik een filter. Dit lijkt me een hele handige manier om dit te doen en om mijn foto’s een iets professionelere uitstraling te geven, zonder dat ik ze bewerk, zodat ik filters kan vermijden en zodat mijn gezicht er niet realistisch uit komt te zien. 

Don'ts

Wat moet je nou niet doen als je foto’s maakt?
– De flits zou ik lekker uit laten. Vaak krijg je dan de kleuren en het licht niet mooi. Met de telefoons van tegenwoordig kun je ook in donkerdere omstandigheden al goede foto’s maken.
– Wat ik ook niet zou doen is inzoomen. Vaak verlies je dan een hoop kwaliteit, terwijl deze bij telefoons tegenwoordig best goed is.
– Let ook eens op de horizon, is deze heel erg scheef? Zorg dan dat hij weer recht komt te staan. Dit kan in Lightroom, maar vaak ook in de telefoon zelf al bij de foto.
Toevoeging van Emmy: Ah, die flits gebruik ik zelf ook nooit. Inzoomen doe ik echter wel eens en ik merk ook dat ik soms best scheven lijnen heb. Ik wist niet dat je dat zo gemakkelijk kon corrigeren, dus dat is een hele fijne tip! Wat ik zelf ook nog een foto don’t vind, is wanneer je net iemands voorhoofd (of juist voeten) halveert of wanneer elke foto heel geposeerd is. Soms is het leuker als iemand net even weg kijkt, dan wanneer iemand (of jij zelf) altijd in de camera kijkt. 
Ik hoop dat je de tips van Lizet leuk vond, ik ga ze zeker opvolgen in ieder geval!

Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)