
Ik voel me eigenlijk bijna nooit onveilig. Daarmee hebben we in Nederland natuurlijk al heel erg veel geluk, want op heel veel gebieden is het een veilig land. Op gebied van risico’s op natuurrampen, oorlogen, op gebied van criminaliteit, armoede, ziektes etc. Toch ben ik waarschijnlijk veiliger dan een gedeelte van de Nederlandse bevolking. Mensen die bijvoorbeeld te maken hebben met criminaliteit, mensen die in onveilige wijken wonen, wanneer je gestalkt wordt, gepest wordt of in een relatie zit waar geweld voor komt. Ik zit wat dat betreft goed, en daar ben ik heel dankbaar voor.
Alles is relatief natuurlijk maar ik woon in een veilige buurt, mijn omgeving zorgt niet voor extra onveiligheid, ik let goed op het afsluiten van mijn huis en ga niet in het donker alleen over straat. Meestal dan.
Toch zijn er nog heel veel risico’s waarmee je soms ook maar gewoon geluk moet hebben, er zijn risico’s die je kunt vermijden en er zijn dingen die je kunt toepassen om het allemaal iets veiliger te maken. Ik focus me nu even op dat laatste, want helaas hebben we heel veel niet in de hand.

Veiligheid op straat
Als ik aan veiligheid denk, denk ik al heel snel aan overvallers, verkrachters en psychopaten die moorden zonder reden. Vooral dus ook aan situaties waarin je op straat onveilig zou zijn. Dat komt waarschijnlijk ook door het feit dat ik een vrouw ben, en dat maakt je helaas toch iets kwetsbaarder nog. Elke week wordt er 24 keer een verkrachting aangegeven, dat vind ik echt BIZAR veel. Dat het met deze tips niet ophoudt en het probleem groter is dan ik nu aanhaal besef ik me, maar ik deel toch deze tips die het wellicht iets veiliger maken, dan wanneer je ze niet toepast.
- Houd je sleutels in je hand. Ten eerste om snel door je deur naar binnen te kunnen mocht het nodig zijn, maar ten tweede ook omdat ze een wapen kunnen zijn. Ik wil je nu niet aansporen om iemand neer te shanken met je sleutels, haha maar mocht de nood aan de man zijn dan weet ik wel wat ik met die sleutels doe.
- Mocht je denken dat je achtervolgt wordt; laat merken dat je dat denkt. Denk er dus ook aan om af en toe achterom te kijken. Iemand die geen kwaad in de zin heeft zal dan afstand houden, en iemand die wel kwaad in de zin heeft kan daardoor misschien op de vlucht willen slaan. Zo heb ik een keer een totaal onschuldige man aangesproken die heel dicht achter mij liep net na zonsondergang in een bos. De route was wat langer dan ik dacht, ik was met de hond toen, en het werd al sneller donker. Hij maakte zijn verontschuldiging en haalde me toen in. Lullig voor hem, ook al zei ik het vriendelijk, maar mijn onveilige gevoel was wel weg.
- In andere (armere) landen is dit natuurlijk nog veel meer van toepassing, maar ook in Nederland moet je dure bezittingen dicht bij je dragen. Een tasje naar de voorkant van je lichaam dragen zodat je er zicht op hebt, geen telefoon in je achterzak, geen portemonnee in je achterzak, geen simpele rugzakken met geld in het voorvakje, geen rolex in een ghetto van Bangkok om je pols. Je snapt het wel.
- Deze vond ik online en kende ik nog niet; je tas altijd van de straatkant weg dragen. Dus richting de huizen, zodat een auto hem niet weg kan grissen. In dezelfde lijn; een tas om je stuur slaan als je hem voor in een fietsmandje stopt.
- Als iemand je wegbrengt, laat hem of haar dan even wachten tot je binnen bent.
- Vermijd donkere, rustige straten en vermijd delen van een stad die al bekend staan als onveilig.
- Als je toch door die donkere, rustige straat moet aan de verkeerde kant van het spoor, deel dan je live locatie met iemand via WhatsApp en loop zo dicht mogelijk tegen de huizen aan, zodat je niet gemakkelijk een auto ingetrokken kan worden die rijdt.
- Op de meeste telefoons kun je een noodmelding instellen. Bij een iPhone druk je dan vijf keer achter elkaar op de aan en uit knop en dan begint hij af te tellen met harde geluiden. Je kunt dit binnen een aantal seconden stopzetten en als je dat niet doet belt hij het alarmnummer. Van dit geluid kan een aanvaller schrikken. Dit moet je wel zo ingesteld hebben.
- Mocht je vaak het gevoel hebben in onveilige posities te verkeren op straat dan is het wellicht goed je te verdiepen in apps die veiligheid vergroten. Zo is er een app (safetrek) waarbij je een duim op een knop houdt, laat je hem los wordt de politie gebeld. Ook is er een app (defender) die gelijk een foto maakt van je aanvaller als je een bepaalde knop indrukt. Ik heb ze zelf niet geprobeerd, en je moet er in een noodsituatie ook maar net aan denken.
- Kijk altijd om je heen, en wees moedig in je houding. Als je uit angst alleen maar naar de stoeptegels kijkt dan zie je ten eerste niet of je wel of niet alleen bent, ten tweede niet hoe een eventueel aanvaller eruit ziet, en ten derde oog je kwetsbaarder ten opzichte van wanneer je een zelfverzekerde houding aanneemt.

Veiligheid in je huis
Veiligheid in huis. Ik denk dan aan mijn onhandigheid en dat ik mijn nek breek terwijl ik van de gammele keldertrap loop, maar ik denk ook aan inbrekers. Ik geef dus wat random tips om je veiligheid in en rond het huis te vergroten.
- Eerste tip voor mezelf; zorg dat die gammele keldertrap gemaakt wordt. Een simpele manier om te zorgen dat de kans dat je je nekt breekt minder groot wordt. Hetzelfde geldt voor gammele zoldertrappen, trappen zonder leuningen, gladde trappen ….
- Als je het huis verlaat, altijd de deuren op slot doen en je ramen dicht doen, ook al is het lekker om even door te luchten. Zorg ook voor goede sloten waarvan je weet wie daar de sleutels van hebben, en sloten die gekeurd zijn.
- Als je op vakantie gaat of je bent een avondje weg, laat dan een kopje op tafel staan, en wat lampen aan. Zodat het lijkt alsof je thuis bent. Een donker, goed afgesloten huis in augustus zegt wel genoeg. Laat daarbij ook geen dure laptop op tafel liggen.
- Buitenverlichting met bewegingssensoren kunnen afschrikken, en laten jou weten dat er iemand voorbij loopt. Je kunt ook kiezen voor een bewegingssensor met camera.
- Doe niet de deur open als je alleen thuis bent en je weet niet wie er voor de deur staat. Sowieso niet in de avond, maar ook niet als je er overdag een onveilig idee bij hebt.
- Mocht je wel open doen, laat dan niet iemand zomaar binnen. Ook niet overdag. Vraag om legitimatie als iemand zegt dat hij of zij van (bijvoorbeeld) het energie bedrijf is. Over het algemeen maken mensen afspraken als het nodig is om binnen te komen, die komen niet onverwachts.
- Check of er een buurt WhatsApp is waarin je elkaar op de hoogte houdt van onveilige situaties. Dit moet niet uit de hand lopen en meer één groot sociaal controle verhaal worden, spreek daarom ook regels af over de zaken die in de buurt app gedeeld worden.
- Dit gaat niet over inbrekers maar over brand. Ook een stukje veiligheid is daar in te bouwen. Laat bijvoorbeeld nooit de droger aan staan als je er niet bent, en maak de filters na elke beurt schoon.
- Laat opladers niet in het stopcontact zitten, dit is elk jaar een grote oorzaak van veel huisbranden.
- Zorg voor kleine brandblussers in huis. Vooral bij plekken waar het belangrijk is zoals een open haard of de keuken. Soms kun je ze bij Action zelfs kopen. Een branddeken is langer houdbaar, en biedt een oplossing bij een vlam in de pan.
- Let erop of lampen, opladers, apparaten niet te heet worden
- Zet niet op social media dat je op vakantie bent!

Veiligheid online
Dit vind ik zelf het moeilijkste onderwerp. Ik heb het gevoel dat heel veel niet echt grijpbaar is. Ik houd er rekening mee dat ik geen naaktfoto’s rondstuur en dat ik niet mijn paspoort fotografeer op Instagram. Toch hoor ik wel eens een horrorverhaal waarbij iemand alleen al met iemands foto aan de haal gaat, of informatie uit je vuilnis vist om je identiteit te stelen. Het schijnt echt een horror te zijn als je zoiets gebeurt.
- Blijf je computer updaten. Soms is het vet irritant en wil je laptop constant een update doen terwijl jij net lekker aan het werk bent. Stel hem dan wel in om later te doen, want met updates worden ook mogelijkheden uitgeschakeld die criminelen hebben uitgevonden om veiligheidsmaatregelen te omzeilen.
- Ga nooit blind af op emails die je ontvangt. Natuurlijk zijn we allemaal op de hoogte van phishing, maar soms lijken dingen gewoon heel echt. Ga er gewoon niet op in als je via een email ergens in moet loggen, check alles eerst bij het bedrijf zelf. En dan niet via de mail contact opnemen hè…. 😉
- Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat het ook. Doe een beetje vooronderzoek als je iets online koopt op een onbekende webshop, een rondje google leert je dat vaak al.
- Scheur privacy gevoelige brieven altijd kapot voor je ze weggooit, want iemand kan online met je gegevens soms heel ver komen, of het hele eind, om aankopen te doen onder jouw naam.
- Betalen met creditcard betekent soms dat je aankoop is verzekerd, maar overal je creditcard gegevens invullen geeft ook meer mogelijkheid voor een crimineel om dit te onderscheppen en zo gemakkelijk dingen te kopen online.
- Ik had ooit een app waar ik mijn wachtwoorden in bewaarde, want ik had geleerd dat je overal een andere voor moest hebben. Die app bleek ook niet echt lekker vertrouwd want binnen no-time was mijn Netflix ineens Pools en mijn Spotify geblokt. Nooit je wachtwoorden ergens noteren dus, en kies wachtwoorden die je gemakkelijk kan onthouden maar die niet te standaard zijn om te kunnen raden.
- Instaleer firewalls en virusscanners.
- Denk na over wat je deelt. Hoe je op een foto staat bijvoorbeeld, want eenmaal online is altijd online. Een foto met een sigaret op je lip en een blik bier tussen je tieten is minder chique als je solliciteert op een baan. Stuur ook geen naaktfoto’s rond, en als je dit wel persé naar iemand wil sturen zorg dan dat je hoofd er niet op staat en de achtergrond onherkenbaar is.
- Deel geen privacygevoelige gegevens via WhatsApp of social media, ook al zijn het privé berichten. Daarmee bedoel ik met name wachtwoorden of pincodes.
- Kijk uit wat je doet als je op een openbaar wifi netwerk zit. Ga dan bijvoorbeeld niet internetbankieren!
Nu weer terug naar de wereld waarin ik te goed ben van vertrouwen en ik deze tips zogenaamd niet nodig heb. Ik ga graag uit van het goede in mensen en de wereld, maar helaas gebeurt het te vaak dat mensen pech hebben.
Kende jij al deze tips al of heb je wat bijgeleerd? Misschien heb jij zelf nog een goede aanvullende tip, deel hem vooral!