Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Veelgestelde vragen over waterverven

Op Instagram deel ik regelmatig foto’s en filmpjes van de dingen die ik waterverf, en op mijn blog zie je er ook weleens wat van voorbij komen. Omdat ik hier veel vragen over krijg, beantwoord ik in deze blogpost de meest gestelde vragen! Over bijvoorbeeld welke materialen ik gebruik en of dat heel veel uitmaakt, of je goed moet kunnen tekenen om goed te kunnen waterverven en welke cursus ik volg.

Leestijd

Even voorop gesteld: ik ben geen waterverfexpert, ik vind het alleen heel erg leuk om te waterverven sinds enkele maanden. Gezien ik er veel vragen over krijg, vind ik het hartstikke leuk om deze te beantwoorden!

Welke cursus heb jij gevolgd?

En ook vragen als ‘hoe leer je dit’ en ‘waar haal je dit talent vandaan’?

Ik ben begonnen met de basiscursus waterverven van Marion van Studio Cremers. Bij haar volg ik nog wat cursussen om specifieke dingen te waterverven, zoals herfstdingen en Afrikaanse dieren. De basiscursus was voor mij echt hét vonkje dat er bij mij voor zorgde dat ik weer creatief bezig ging. Daar ben ik haar zo dankbaar voor!

Omdat ik zoveel vragen kreeg over de cursussen, zijn Marion en ik gaan samenwerken en daarom kan ik twee bundels met twee cursussen van Marion met korting met jou delen:

Bundel 1 is de bundel met de Basiscursus en Afrikaanse Dieren Cursus.
Als je nog geen (of weinig) ervaring hebt met waterverven is dit geweldig: je leert in enkele praktische (en hele leuke) stappen de verschillende technieken om te aquarelleren. Je leert alles over de juiste materialen, het gebruik van waterverf, Marion legt verschillende technieken uit en oefent met je mee én ze illustreert samen met jou een cactus waarin ALLE technieken en uitleg samenkomen.

In de tweede cursus leer je vijf verschillende Afrikaanse dieren schilderen. Je gaat 3 flamingo’s, 1 kleurrijke olifant én een schattige giraffe illustreren. Geen zorgen, Marion legt alles duidelijk uit én ze doet alles voor.

INCLUSIEF TEKEN-TEMPLATES: Mocht je het moeilijk vinden om een giraffe of olifant te tekenen: No problemo. Download dan in de cursus de gratis sjablonen en trek ze over!

Bundel 2 is de bundel met de Afrikaanse Dieren Cursus net en de Heerlijke Herfst Cursus.
Je leert dus vijf Afrikaanse dieren verven, én allerlei herfstschilderijtjes, van eekhoorn tot paddenstoelen.

In de eerste cursus leer je vijf verschillende Afrikaanse dieren schilderen. Je gaat 3 flamingo’s, 1 kleurrijke olifant én een schattige giraffe illustreren. Geen zorgen, Marion legt alles duidelijk uit én ze doet alles voor.

INCLUSIEF TEKEN-TEMPLATES: Mocht je het moeilijk vinden om een giraffe of olifant te tekenen: No problemo. Download dan in de cursus de gratis sjablonen en trek ze over!

De kleuren van de herfst, zijn dat niet de mooiste? In de tweede online waterverf cursus kun je de mooiste kleuren gebruiken voor maar liefst ZES herfst illustraties! Deze laagdrempelige cursus leert jou 2 paddenstoelen, een eikenblad, een eikeltje, een egel én een eekhoorn te waterverven. Geen zorgen, Marion legt alles duidelijk uit én ze doet alles voor!

Je houdt een heel jaar toegang tot de online cursussen, dus je kan ze volgen wanneer en zo vaak als je wilt.

Klik hier voor de bundels op een rijtje en om je toegang te regelen.

Het resultaat na het volgen van de cursussen?

  • Je weet precies welke materialen je het beste kunt gebruiken en waarom.
  • Je weet alles van de basis van het aquarel.
  • Je beheerst meerdere belangrijke technieken en handigheidjes die je in alle illustraties kunt toepassen.
  • Je hebt lol in het maken van illustraties met waterverf.
  • Je weet hoe illustraties opgebouwd zijn en je kunt dit in al je eigen illustraties moeiteloos toepassen.
  • Je weet jezelf te verbazen met je eigen creativiteit en hebt hier mega veel plezier in!
  • Je weet hoe je zónder potlood verschillende illustraties kunt aquarellen
  • Je hebt het vertrouwen in je eigen kunnen en kunt na de cursus allerlei dieren op papier waterverven

Voor mij was de basiscursus van Marion dé kickstart voor mij om weer echt lekker creatief bezig te zijn. Om met kleuren en vormen te werken en om ook daadwerkelijk mooie werkjes te maken. Het geeft me zóveel plezier, ik word er echt blij van!

 

Verder heb ik zelf ook een aantal cursussen gekocht op Domestika, maar daar ben ik nog niet aan begonnen.

Moet je goed kunnen tekenen om goed te kunnen waterverven?

Dat ligt eraan wat je wilt waterverven! In principe is mijn eerste antwoord: nee, dat hoeft helemaal niet. Als je creatief bezig wilt zijn, hoef je helemaal niet goed te kunnen tekenen. Je zal dat ook merken als je met een cursus van Marion aan de slag gaat. Nu vind ik zelf tekenen heel leuk en ik vind het ook leuk om ‘objecten’ te verven zoals croissants, taartjes of schoenen. Haha. Dan is het wel handig om een beetje feeling te hebben voor tekenen. Maar laat je niet tegenhouden: je kan ook écht toffe waterverfwerken maken zonder talent voor tekenen.

Welke materialen gebruik jij?

En maakt het echt verschil wat voor verf/papier/kwasten je gebruikt?

Ja, dat maakt heel veel verschil!
Natuurlijk hoef je echt niet te beginnen met de meest professionele kwaliteit materialen, maar als je met heel goedkoop materiaal start, zal je wel merken dat je resultaat simpelweg minder mooi wordt – en dat is wel een beetje demotiverend, zeker in het begin. Goedkoop papier gaat bobbelen waardoor je niet goed met je water kan werken (wat zeg maar het belangrijkste is van waterverf) en het droogt ook niet mooi op.

Dit zijn de materialen die ik nu gebruik. Ik ben hier geen expert in, ik heb advies van Marion opgevolgd en heb zelf het een en ander uitgeprobeerd.

Verf

Ik kocht een palet van Winsor & Newton, het Cotman waterverfpalet met 45 halve napjes (€57).

Winsor & Newton is kwalitatief een goed merk en daarom ben ik voor dit palet gegaan. Je kan ook zeker een wat kleiner palet kopen met minder kleuren, zoals deze met 12 napjes, die is ook maar €12 op dit moment.

Of eentje met 24 napjes, die kost €32.

Ook heb ik een tubetje witte gouache van Winsor & Newton (€7,88). Die gebruik ik soms voor wat details als alles is opgedroogd.

Papier

Ik ben tot nu toe groot fan van het papier van Arches. Ik gebruik 300 grams cold pressed aquarelpapier van 100% katoen. Dat is best wel prijzig, maar ik heb het verschil met goedkoper papier (helaas) al gemerkt. Goedkoper papier bobbelt sneller, slijt sneller (beschadigt als je er met je kwast meerdere keren overheen gaat) en droogt minder mooi op. Je verf ‘gedraagt’ zich hier anders op waardoor het eindresultaat een stuk minder mooi is.

Van Arches gebruik ik verschillende maten, zoals

Wel heb ik ook een schetsblok van Canson met 30 vellen, deze is een stuk goedkoper (zo’n €9) en prima om op te schetsen en wat dingen uit te proberen die ik niet per se op mooi papier hoef te bewaren.

Penselen

Dit was een beetje zoeken. Ik begon met een vrij goedkope set van Winsor & Newton, maar daar gebruik ik eigenlijk maar 1 kwast veel van. Ik kan je zo’n goedkoop setje niet per se aanraden omdat het zonde is van je geld, uiteindelijk zal je er niet veel van gebruiken. Je kan dan letterlijk beter 1 goede kwast kopen, zoals een maatje 6 van Princeton (Elite of Heritage) en daar kan je zoveel mee, dat dat in het begin genoeg is om te kijken of je het echt leuk vindt.

Mijn favoriete kwasten:

En verder

Gebruik je altijd een voorbeeld of doe je het uit je hoofd?

Croissants!

Of volg je altijd een ‘voorbeeldvideo’?

Ik gebruik tot nu toe steeds een voorbeeld. Het lijkt me heel tof als ik ‘later’ uit mijn hoofd kan verven, maar tot nu toe werk ik altijd met een referentie. Soms een geschilderd voorbeeld, dus het werk van iemand anders. Soms een foto van hetgeen wat ik wil waterverven, soms heb ik het item echt fysiek voor me liggen.

Ik gebruik ook weleens tutorials, zoals in de cursussen van Marion, of ik zoek op YouTube naar een tutorial en die volg ik dan stap voor stap. Superleuk om te oefenen en het geeft wat meer houvast.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Tot nu toe heb ik heel veel croissants geverfd, haha. Ik haal overal inspiratie vandaan. Zo heb ik veel eten geverfd tot nu toe (dus croissants maar ook donuts en gebakjes). Ook vind ik het leuk om mode items te verven zoals mijn Gucci loafers. Dingen uit de natuur vind ik ook leuk, zoals planten of luchten.

Ik haal dus inspiratie uit van alles, veel uit het ‘dagelijkse’ (dus dan zie ik iets en denk ik: hey, dat ga ik verven!), maar ik heb ook een Pinterest board waar ik van alles op Pin wat me leuk lijkt om te maken.

Hoe begin je?

Met waterverven? Voor mij begon het dus met een cursus.

Wat een werkje? Gewoon beginnen! Soms begin ik met potlood zodat ik wat houvast heb. soms werk ik alleen met de verf.

Verkoop je je werk ook?

Nog niet, maar ik krijg hier zoveel vraag naar, en ik heb inmiddels zoveel gemaakt, dat ik binnenkort wel wat werkjes ga verkopen. Dat zal ik dan op Instagram aankondigen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de link een product koopt, krijg ik hier een vergoeding voor.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.