Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Wat als je je bruiloft moet verplaatsen door het Corona virus?

Ik ben zelf natuurlijk nog lang niet zo ver, maar elk seizoen heb ik ook een aantal bruidjes als klant die ik voorzie van een bruidsmake-uppie op hun trouwdag. Helaas moeten er een hoop verschoven worden, wat enorm veel stress op kan leveren. Wat doe je als je moet verzetten?

Leestijd

Toen aangekondigd werd dat evenementen tot 1 juni niet toegestaan waren, viel de grote dag van veel bruidsparen in duigen. Bovendien is het voor bruidsparen die hun grote dag in juni hebben gepland ook erg onzeker. Weliswaar kun je de dag op een ander moment beleven, maar als je je voorstelt dat je al een jaar of twee jaar uitkijkt naar die ene dag, dan doet dat echt even pijn. Bovendien is de aanloop waar je anders zo van had genoten, nu gevuld met stress en onzekerheid.

Bruid Kimberley geeft aan dat dát het vooral is. Vooral heel stressvol en onzeker. Krijg je alle mensen weer op dezelfde plek op een andere dag? Er gaat zoveel planwerk aan vooraf, moet dat dan allemaal weer opnieuw? Bruid Kylie ging al snel over in planmodus, daar ging al snel een ‘change the date’ kaart uit.

Ik sprak met weddingplanner Fernanda van Picture Perfect om eens te informeren wat nou het beste stappenplan is als je je bruiloft moet verzetten en ik vroeg bruidjes Kylie en Kimberly naar hun ervaring, tips om gestructureerd te verzetten en advies om het hoofd koel te houden.

Verzetten kan op een gegeven moment veel rust bieden, maar dan moet je wel alles in één klap goed regelen. De inzet van een weddingplanner kan dan rust geven, die mag je ook nu nog inschakelen geeft Fernanda aan. Mocht je daar de middelen niet voor hebben dan moet je het uiteraard zelf doen en dan zijn onderstaande punten goed om over na te denken.

  • Maak een hele dag of twee vrij om de verzetting te regelen. Je moet gelijk iedereen en alles achter elkaar kunnen bellen, opties uit kunnen zetten en dan ook snel een definitief antwoord kunnen geven. Daar wil je de tijd voor hebben, en het voordeel is ook dat je het dan voor jezelf snel regelt. Dan heb je ook weer rust in je hoofd.
  • Stel je flexibel op. Het kan mega pijnlijk zijn als je veel waarde hecht aan een datum, maar in dit geval is het soms niet anders. Ondernemers willen ook graag wat geregeld hebben en willen echt wel graag met je meedenken. Jij bent echter niet de enige, dus als jij je flexibel naar hen opstelt, vriendelijk en meegaand, krijg je waarschijnlijk het meeste gedaan en ben je misschien het minste geld kwijt aan aanbetalingen die je niet terug krijgt. Als jij al kritisch en met de hakken in het zand aan de lijn hangt omdat je er ZO klaar mee bent, stuit je toch echt op meer weerstand.
  • Wees ook flexibel met de soort dag. Ja, trouwen op vrijdag of het weekend is gebruikelijk, maar doordeweeks zijn er meer mogelijkheden over. Als jij binnen trouwt, kun je ook eind november nog trouwen natuurlijk. Daar hoeft het niet perse zonnig voor te zijn. Foto’s van jullie als stel in bruidskleding kun je eventueel wel eerder al maken als je dat niet erg vindt.
  • De locatie behouden is het meest praktisch, en dit zou een goed startpunt zijn.
  • Vraag naar lijsten met mogelijke data. Daardoor ben je niet gefixeerd op 1 datum maar heb je overzichten en kun je zelf de puzzel maken.
  • Bedenk wat jij het aller belangrijkste vindt. Als dat toch die datum is, probeer het dan volgend jaar op diezelfde dag. Bedenk wel dat een datum dit jaar gewenster is naar de ondernemers toe. Zo maken zij dit jaar nog de omzet die ze gepland hadden, met die instelling krijg je wellicht ook meer gedaan. Denk hierbij ook aan aanbetalingskosten die je wellicht kwijt zult zijn anders. Vind jij de fotograaf belangrijker dan de visagist? Dan begin je bij de fotograaf met het vragen naar dataopties.
  • Wees vlot, je bent niet de enige in deze situatie en iedereen moet dezelfde keuzes maken. Toen bruid Kimberley begin april haar bruiloft moest verzetten kon ze alleen nog maar voor 1 datum in het najaar kiezen bij haar gekozen locatie.
  • Wil je graag trouwen voor een bepaalde datum? Bijvoorbeeld omdat je een huis gaat kopen of omdat er een kindje aankomt? Bedenk dan dat het ook een optie is om het wettelijk huwelijk wel door te laten gaan. Bijvoorbeeld gratis bij de gemeente. Je hebt zo wettelijk vast alles geregeld, en je kan op de bruiloft zelf een ceremonie houden zoals gepland en ervoor kiezen om dan pas de ringen (als je die hebt) uit te wisselen bijvoorbeeld. Ceremonieel trouwen gebeurt tegenwoordig veel vaker dan je denkt. Je kunt je wettelijk huwelijk ook combineren met een fotoshoot in trouwkleding, zo mag je twee keer in vol ornaat.
  • Bruid Kylie (eigenaresse Velvet Monkey, de kapsalon waar ik altijd heen ga) stuurde ‘change the date’ kaartjes om haar bruiloftsgasten te informeren over de nieuwe datum. Een manier om het snel weer leuk te maken. Mocht je balen van de extra kosten van zulke kaartjes zou je ook kunnen denken over e-vites of een leuk filmpje dat je per WhatsApp of email verspreid.

En dan is er nog je headspace. Want dit doet wel wat met je. Ik vond het mooi hoe bruid Kylie er tegenaan keek. Zij gaf aan dat ze juist in deze tijd zich focust op dat ze haar partner en kindjes al heeft en iedereen gezond is. Dat dat al een gegeven is waar je je handjes voor mag dicht knijpen en dat trouwen uiteindelijk een formaliteit is. Stressen verandert niet het feit dat het toch echt op deze manier gaat gebeuren dus probeert ze er zo min mogelijk over te stressen.

Ik denk dat het ook echt helpt om snel knopen door te hakken, zodat het allemaal niet in je hoofd blijft zwerven. Plan die twee dagen voor jezelf en ga er mee aan de slag. Denk daarbij aan de ondernemers die ermee gemoeid zijn, voor hen is het een hele lastige periode en samen kun je er echt uitkomen. Maak lijstjes, overleg met je partner en rem elkaar ook in negatieve gedachtes. Probeer je te herinneren waarom je ging trouwen, waarschijnlijk omdat je de liefde die je met elkaar hebt wil delen, en omdat je hoopt dat dat de rest van je leven mag duren. Pak de rust in die gedachte, maar uiteraard mag je ook even heel hard vloeken en balen.

Ik hoop in ieder geval voor iedereen bij wie dit speelt dat ze de rust kunnen bewaren en wat aan deze tips hebben. Ik gun jullie en prachtige dag, die gaat echt komen, alleen wat later…

Mocht je nieuwsgierig zijn naar de diensten van Fernanda kun je hier klikken voor haar site. Zij gaf aan dat je niet een vast bedrag betaald maar echt op urenbasis een offerte krijgt dus als je alleen voor deze horde hulp nodig hebt dan kun je haar ook inschakelen en gebruik maken van haar kennis en connecties.
Als je benieuwd bent naar Velvet Monkey – House of Hair, van Kylie en haar zakelijk partner Eduard, klik dan hier. Ik kom al een aantal jaren met veel plezier bij hen voor mijn blonde manen.

<3


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)