Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Wat doen de kleuren in je interieur met je?

Bepaalde kleuren ‘doen’ wat met je. Sommige geven rust, sommige onrust. Ik ben er van overtuigd dat er mensen zijn die hiervoor gevoelig zijn, maar dat er ook mensen zijn waarbij die gevoeligheid wel meevalt. ‘Smaak’ is ook een onderdeel van hoe je je ergens bij voelt. Ik zet het even voor je uiteen!

Leestijd

Let wel, dit artikel is niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. De resultaten die ik hier deel zijn afkomstig van verschillende websites waarbij ik heb gekeken of de gehele tendens is dat er een bepaalde opvatting is over een bepaalde kleur. Ik ga niet af op één persoon die wat roept, maar nogmaals, het is ook geen wetenschappelijk naslagwerk. Die disclaimer wil ik je er wel bij geven 🙂

Rood

Persoonlijk ben ik een soort anti-rood persoon. Ik weet niet wat het is maar ik heb gewoon écht een hekel aan de kleur rood. Ik vind het echt eigenlijk nooit mooi. Niet in kleding, niet in interieur en ook niet als iemand het ‘zo goed staat’. De enige keren dat ik rood enigszins waardeer is als het een andere kleur ophaalt in een bepaalde print of combinatie. Maar, zeldzaam haha.

En dat, terwijl rood in veel culturen wordt gezien als een kleur van het leven. Ligt helemaal aan mij dit.

Rood in interieur is een energieke kleur. Daarom zou je kunnen stellen dat het bijvoorbeeld geen geschikte kleur is voor in een slaapkamer maar wel bijvoorbeeld in een keuken. Het nodigt actie uit. Rood is dominant en dringt andere kleuren naar de achtergrond. Daarom wordt het ook vaak gebiedend gebruikt. In bepaalde teksten of bijvoorbeeld in een stoplicht. Sommige mensen ervaren onrust van rood, door de activerende werking, en als je daar gevoelig voor bent dan moet je je afvragen of je deze kleur in je interieur zou willen gebruiken. Een rode kleur kan een ruimte ook kleiner doen lijken, dat effect hebben warme kleuren over het algemeen. Mocht je dus een ruimte meer intimiteit willen geven en tegelijkertijd een actief gevoel uit willen laten stralen, dan is het een goede kleur voor jou.

Groen

Het schijnt dat groen eigenlijk nooit teveel aanwezig kan zijn, omdat het een kleur is die in onze biologie staat ingeprent als een natuurkleur waar het natuurlijk de overhand neemt. Het zou ons het gevoel van rust, frisheid en energie geven en van alle kleuren is dit het meest rustige voor het oog. Klinkt goed, en het is ook een kleur waar men in een interieur relatief snel naar grijpt. Het schijnt zelfs dat kamerplanten het beter doen in een ruimte waar veel groen aanwezig is, geinig!

Bruin/beige

Bruin zien we tegenwoordig ook steeds meer terug in lichte tinten in interieur. Ik heb zelf de gehele woonkamer ook beige. Bruin en ook beige schijnen evenwicht te geven aan een ruimte en je een stabiel en vertrouwd gevoel te geven.

Dat gezegd hebben beige en bruin natuurlijk heel veel varianten. Rood-bruin is heel wat anders dan grijzig-beige. Ik zou dan vooral kijken naar de ondertoon. Warme tinten maken vaak kleiner en intiemer, koele kleuren openen, vergroten en verfrissen.

Paars

Paars is natuurlijk een kleur die heel lang in een soort alternatief hoekje heeft gezeten maar nu een hele opleving maakt door de trend van lila. Paars is nog steeds een kleur dat schijnt spiritualiteit te verhogen, ik denk dat het daarom ook best wel in dat alternatieve hoekje zat.
Nu zie je ook steeds vaker weer wat donkerder paars terug komen, zowel in mode als in interieur. Ik houd het zelf vooral nog bij lila accessoires, ik vind dat namelijk heel lekker combineren met andere pasteltinten (mijn liefdes) en ook het beige wat ik in mijn huis veel heb. Paars is over het algemeen een koele kleur en werkt kalmerend maar stimulerend en geeft een gevoel van vrijheid en luxe.

Geel

Geel is warm maar alsnog verhelderend en sprankelend. Ik zie het zelf ook wel als de meest vrolijke kleur, dat zal komen door de associatie met de zon. Het straalt echt positiviteit uit. Ook reflecteert geel heel goed licht, waardoor je het goed kan gebruiken in heldere maar kleine ruimtes zoals bijvoorbeeld een hal. Omdat het ook het geluksgevoel stimuleert vind ik het zelf altijd leuk om ergens toe te voegen. Geel laat zich in al haar varianten dan ook heel goed combineren met heel veel verschillende kleuren. Ik vind het ook een super leuke kinderkamer kleur.

Roze

Roze is kalmerend en verzachtend. We associeren het met vrouwelijk en daardoor kan het ook verzorgend aanvoelen. Veel tinten roze zijn koel en daardoor kan het ook goed vergrotend werken voor een ruimte. Wil je roze en toch ook meer warmte en intimiteit toevoegen? Denk dan eens aan warmere tinten roze zoals een meer terracotta achtige roze of als je durft; framboos! Wil je roze iets stoerder maken? Combineer het dan met wat industriële materialen zoals staal of grof hout.

Er zijn natuurlijk nog veel meer kleuren te behandelen maar dan zijn we volgend jaar nog niet uitgelezen haha. Deze kleuren sprongen er voor mij echt uit in mijn mini onderzoekje, om met jou te delen 🙂 


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)