Duurzaam afvallen als echte Levensgenieter? Kom Lekker Lichter Leven!

Zo verloopt een complete menstruatiecyclus

Onlangs schreef ik een artikel dat ik stopte met de pil en waarom. Ik wil hier nog graag wat meer over vertellen, want ik wist zelf barweinig van een natuurlijke cyclus en ik wist zelf niet eens dat ik zo weinig wist. Braintwister. Ik vertel jou vandaag in ieder geval wat ik heb geleerd!

Leestijd

Natuurlijke cyclus en nepcyclus

Als je de pil slikt is je cyclus niet natuurlijk. Deze voorkomt namelijk een eisprong en beïnvloed je baarmoederslijmvlies. Daardoor blijft je lichaam constant in een zelfde hormonale staat en gebruiken mensen hem ook om hormoonschommelingen te onderdrukken. Het is geen permanente oplossing, want zodra je stopt met de pil is je probleem er nog steeds. Dat gezegd, is er soms ook niks anders dan een probleem onderdrukken omdat er geen oplossing bestaat.

Een ongesteldheid terwijl je aan de pil bent is eigenlijk een ‘nep’ ongesteldheid. Wetenschappers die de pil in de jaren 50 uitvonden dachten dat een stopweek toevoegen vrouwen meer zekerheid gaf, omdat ze zo konden zien of ze zwanger waren ja of nee. Bij zwangerschap zou je lichaam namelijk geen ‘onttrekkingsbloeding’ hebben. In principe is de stopweek onnodig.

Op een natuurlijke manier menstrueren houdt in dat de niet bevruchte eicel weer je lichaam verlaat, tezamen met baarmoederslijmvlies waar je lichaam normaal het bevruchte eitje in vast zou houden. Je baarmoeder laat dit los en dit zorgt voor een bloeding van gemiddeld 3 tot 7 dagen. In een natuurlijke cyclus zijn je hormonen niet in een constante staat, en dit kan verschillende dingen met zich mee brengen. Dit is de natuurlijke manier van je lichaam, en hormonale disbalansen hebben (soms) ook andere oplossingen dan aan de pil beginnen. Hierover ga ik in een ander artikel nog wat meer vertellen, ik wil je vandaag vooral even vertellen hoe je cyclus eruit ziet en wat er dan met je lichaam gebeurt.

Ik vind het op de een of andere manier heel erg leuk om hier meer over te leren. Het vertelt me dingen over mijn lichaam die ik nog niet wist en het geeft me een heel vrouwelijk gevoel om dit op een natuurlijke manier te gaan doen. Ook geeft het meer inzicht in waarom je je op een bepaalde manier voelt gedurende de maand en daardoor leer je eigenlijk jezelf beter kennen. Mocht je eerst het artikel willen lezen waarom ik met de pil ben gestopt, en wat hier de voor en nadelen van zijn, klik dan hier.

De vier seizoenen van een cyclus

Ik vind het de gemakkelijkste uitleg om de cyclus te zien als vier seizoenen in een jaar. De cyclus wordt soms ook in maar twee of drie fases uitgelegd, omdat ze menstruatie en/of ovulatie niet als een complete fase zien. Omdat dit wat doet met je hormoonbalans en daarmee hoe je je voelt mentaal en lichamelijk, zie ik het wel als een fase.

Ik lees dat er ook een boek is die dit zo behandeld, ik heb deze informatie uit artikelen die het bedrijf die de Femometer heeft gemaakt hebben gepubliceerd. De oprichter hiervan maakt ook Youtube video’s en ook Femmehead vind ik een leuk Youtube account over FAM (fertillity awereness method)

1. Winter – Menstruatie.

Hoewel je snel kunt denken dat een menstruatie het einde is van een cyclus, wordt het eigenlijk gezien als het begin. Een schoon begin, net als hoe het winterseizoen ook weer oude bladeren opruimt, en zich klaarmaakt om ‘schoon’ aan een nieuw vruchtbaar seizoen te beginnen. De eerste dag van je menstruatie is de eerste dag van je cyclus. Je lichaam maakt meer progesteron aan om dit te kunnen.
Je voelt je vaker moe je en je hebt vaker een behoefte om een break te nemen van de dagelijkse bezigheden.

2. Lente – Folliculaire fase

Je hersenen geven het FSH hormoon af en dit stimuleert de groei van follikels. Dit zijn kleine blaasjes. Hierin bevindt zich de eicel, en in deze fase rijpen de follikels zich in de eierstok. Als ze groot genoeg zijn geven je hersenen een signaal door het hormoon LH af te geven.
Je voelt je hierdoor energiek, je hebt (normaal gesproken) geen stemmingswisselingen en bent emotioneel goed in balans.

3. Zomer – Ovulatie

Als de follikels groot genoeg zijn geven je hersenen een signaal door het hormoon LH af te geven. Dit bouwt zich op tot een piek, waarop de eicel uit de follikel springt en door de eileiders reist. Je eierstokken maken in deze periode het hormoon oestrogeen aan, waardoor je baarmoederslijmvlies dikker wordt zodat een eventueel bevruchte eicel zich in kan nestelen. Vanaf dit punt is je temperatuur ook meetbaar hoger dan in de eerste twee fases en je ervaart meer afscheiding.
Je voelt je door de vele hormonale activiteit nog steeds energiek en je hebt een hoger libido. Sommige vrouwen voelen de ovulatie plaatsvinden, anderen niet.

4. Herfst – Luteale fase

Je lichaam werkt naar de winter toe, je ongesteldheid. Het eerste gedeelte van deze fase zit je nog wel een beetje op de high van de vele oestrogenen maar het wordt steeds iets minder tot progesteron de overhand neemt.
Je voelt je emotioneler, vaker geïrriteerd en je kan meer zin krijgen in ‘slechte’ koolhydraten.

Afscheiding en temperatuur

Wat ik bijzonder vind is dat er ook een verschil in afscheiding te merken valt, iets waar ik tijdens dat ik de pil slikte nooit op heb gelet. Je kunt aan je afscheiding aflezen of je vruchtbaar bent zelfs, maar dan moet je wel bereid zijn even te voelen haha. Uiteraard kun je wel waarnemen of het meer of minder is dan de week ervoor. Ik ben wel begonnen met het vastleggen van mijn temperatuur vanaf dat ik stopte met de pil, omdat ik benieuwd was of ik hier wat uit kon opmaken. Ik heb een femo-meter die gekoppeld is aan een app, en elke ochtend om 07:00 gaat mijn alarm om mijn temperatuur op te meten. Tot nu toe is het absoluut niet constant en zou ik er totaal geen informatie uit kunnen halen. Bij een regelmatige cyclus zou dit dus wel constant moeten zijn, met een piek als je ovuleert. Je kunt stellen dat je tussen je ovulatie en menstruatie niet vruchtbaar bent, omdat er dan geen eitje is om te bevruchten. Echter kun je ook vroeg ovuleren na je menstruatie en kun je ook bevrucht raken net na je ovulatie. Het is niet zo zwart wit en dat maakt een app vrij onbetrouwbaar als je het gebruikt als anticonceptie. Om zwanger te worden is het wellicht effectiever. Als je het hebt over temperaturen; misschien heb ik namelijk toevallig een beetje verhoging of wijkt mijn temperatuur af door het drinken van alcohol. Ik zou het daarom niet snel als anticonceptie gebruiken, maar voor nu is het wel een mooi instrument om mijn menstruaties bij te houden, te zien wanneer ik weer zou moeten menstrueren en te zien of mijn temperatuur enigszins een curve aangeeft zoals het zou moeten bij een natuurlijke, regelmatige, gezonde cyclus.

Voor de volgende keer

Het volgende artikel wat ik over dit onderwerp schrijf is hoe je het beste je cyclus en hormoonhuishouding kan ondersteunen, en hoe je ook het meeste haalt uit de vier fases. Het eerste artikel over waarom ik ben gestopt met de pil vind je hier.

In het vorige artikel werd ik getipt naar de podcast over dit onderwerp van Damn Honey, en ook het boek ‘Period Power’, zoals het klinkt lijkt dit boek te ondersteunen hoe ik het ook zie en heb geleerd. Heb het boek nog niet gelezen maar wil dit wel gaan doen.

Ik hoop dat je het interessant vond om te lezen, maar misschien wist jij dit ook al lang. Ik in ieder geval niet, en ik merk dat vrouwen om mij heen ook niet alle info hebben. Ik vind het best gek dat we niet meer leren over dit proces, zodat je ook je lichaam beter snapt. Veel vrouwen ervaren meer emoties voorafgaand aan hun menstruatie, maar weten eigenlijk niet waardoor dit komt. Ik wordt er zelf elke keer weer wat wijzer over en zie mijn menstruatie niet langer als alleen maar een ongemak, maar ook als iets heel natuurlijks en ik ben meer in bewondering over mijn lichaam.


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi en mijn mini-me Novae. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)