
1. Voorbereiding
Begin met het onderzoeken van je eigen situatie en die van wat je wil gaan doen. Onderzoek de markt en schrijf een plan. Zo’n plan voelt misschien overdreven maar dat is het echt niet. Je zet daar alles uiteen en je maakt een financieel plan over hoe je denkt je geld te gaan verdienen en eventueel je investering terug denkt te verdienen. Dit geeft je houvast en een richtlijn. Zomaar beginnen is roekeloos, tenzij je een gigantisch financieel vangnet hebt.
Praat ook met je partner, want het heeft ook op hen invloed.
2. Naam en inschrijving
Dit is een leuk stuk. Je bedrijfsnaam bedenken én je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Mijn bedrijf heet Studio Mint en dat vind ik nog steeds een prettige omdat ik een grotendeels creatieve output heb. Het is breed en ik kan er ook nog alle kanten mee op.
Heb je een specifiek product, dan wil je misschien dat je bedrijfsnaam meer zegt over wat je doet of verkoopt. Het hoeft niet altijd even creatief te zijn, doeltreffend is beter.
Denk ook na over je bedrijfsvorm, want bij een eenmanszaak ben je wel privé aansprakelijk en bij een B.V. bijvoorbeeld niet. Het is ook bepalend of je denkt personeel in te moeten huren of niet.
3. Begin met je zakelijke administratie
Houd alles vanaf het begin goed bij. Ik doe het zelf elke maand omdat ik een vrij overzichtelijke administratie heb maar elke week wordt doorgaans aangeraden. Bij Action heb je fijne mapjes waar je al je bonnetjes per maand in kan bewaren en gebruik een digitaal kasboek om alle inkomsten en uitgaves in bij te houden. Denk hier niet te licht over, je moet álles aan kunnen tonen als je een controle krijgt dus je moet ook echt van alles weten waar dit staat. Maak dus een goed mappen systeem ook in je computer.
Als je nog geen ster in plannen bent, is dit het moment om daar een ster in te worden. De plantraining van Structuurjunkie kan je daarbij helpen. Schrijf elke week in je planning op dat je de administratie doet, dan kun je het niet vergeten.
4. Verzekeringen en vergunningen
Zoek uit of je verzekeringen en/of vergunningen moet hebben voor het type werk dat jij uit gaat voeren. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bijvoorbeeld. Deze wil je liever eerder dan later geregeld hebben.
5. Bereken je uurtarief / verkoopprijs
Als je een dienst verkoopt moet je een uurtarief gaan vaststellen. Als je een product verkoopt een productprijs.
Wellicht heb je dit in de voorbereiding ook al wel meegenomen, toen je ging uitrekenen hoe je je geld ging verdienen. Het is goed om te bedenken dat je niet te laag gaat zitten, ook al voelt het misschien in het begin alsof je juist niet te hoog moet gaan zitten. Wat is je doelgroep? Hebben zij veel of weinig te besteden? Verwachten zij juist een hogere prijs vanwege een bepaalde allure of moet jij het vooral van de kwantiteit hebben?

6. Positionering en communicatie
Hoe zet jij jezelf in de markt? Denk ook weer na over die doelgroep. Ik wil hier niet uiteenzetten hoe je een heel marketingplan gaat schrijven, dat kun je ook op google opzoeken. Maar, wat onderdeel is in dit praktische stappenplan is dat je nu zorgt voor een website en passende social media. Denk goed na over wat je uit wil stralen en waarom. Wie het aan moet spreken en hoe het laat zien wie jij bent. Een goede copywriter kan je helpen bij goede teksten op je website als je dit lastig vindt.
Wanneer en hoe actief je op social media moet zijn is heel erg afhankelijk van het type bedrijf dat je begint. Op dit moment heb ik niet eens een actieve website of social media uitingen over mijn bedrijf omdat dit gewoonweg niet nodig is. Maar, het kan best zijn dat dit op ten duur wel nodig is. De domeinnaam (en social media handles) heb ik dan ook zeker veilig gesteld.
7. Dek jezelf in
In het vorige artikel heb ik hier ook al kort over gesproken. Denk na over de risico’s die je loopt als ondernemer.
Ziekte
Zorg dat je een financiele buffer hebt van zes maanden. Dat geeft je tijd, rust en lucht. Je kan een verzekering hiervoor afsluiten, of je kan lid worden van een fonds zoals een broodfonds.
Zwangerschap
Je hebt recht op een ZEZ uitkering om verlof te kunnen hebben, als jij degene bent die zwanger wordt, maar dit betaalt niet veel. Ik geloof het minimumloon. Ook hier moet je dus zelf een beetje voor bij sparen als je dat niet voldoende vindt. Als je ziek bent in je zwangerschap dan is het net als elke andere ziekte, you are on your own. Als je partner zwanger wordt en jij bent ondernemer dan heb je geen financiële rechten hierin. Je moet hier dan ook zelf voor sparen.
Werkloosheid/faillissement
Je kan met opdrachtgevers bepaalde contracten aangaan zodat je een beetje een tijdsbuffer hebt bij langdurige projecten. Dat helpt. Ook hier is het fijn om een buffer te hebben. Misschien heb jij een ijssalon en heb je in de winter veel meer klanten dan in de zomer. Daar moet je dan al wel over nadenken als het zomer is, niet pas als het winter is. Als jij steeds wisselende klanten hebt dan is het aan jou om te zorgen dat je steeds voldoende klanten hebt. Hierin speelt marketing een grote rol. Als je bedrijf failliet dreigt te gaan is het fijn als je een BV hebt omdat je dan in ieder geval niet privé alles kwijt bent. Denk van te voren, in je voorbereiding, goed na over waar die valkuilen kunnen zitten en wat de zwakke punten in je bedrijf zijn.
Pensioen
Start met beleggen of bedenk een andere manier om jezelf te voorzien in jouw pensioen. Denk hier niet te makkelijk over, er komt een dag dat je het nodig hebt.
8. Ontdek je rechten en plichten
Als jij eenmaal geld begint te verdienen en je heb je administratie opgezet, zoek dan ook goed uit wat je rechten en plichten zijn bij de belastingdienst.
Bijvoorbeeld; Elk kwartaal betaal je btw, deze hef je apart op je factuur. Je opdrachtgever betaalt het aan jou, zij krijgen het terug. Jij betaalt het door aan de belastingdienst dus je moet deze bedragen apart zetten. Maak jij zelf ook gebruik van diensten, dan kun jij deze btw weer terug krijgen. Zie je de noodzaak van dat kasboek al?
Maar, ben jij een kleine ondernemer en verwacht jij dat je minder dan €20.000 omzet in een jaar? Dan kun je ook gebruik maken van de kleine ondernemersregeling, en dan hoef je geen btw te heffen of af te dragen. Je kan het dan zelf ook niet terugvorderen.
Je hebt ook recht op aftrekposten. De eerste jaren heb je een startersaftrek. Als je genoeg uren in je eigen bedrijf draait heb je ook recht op de zelfstandigenaftrek. Dit zijn vastgestelde bedragen die je van je omzet met aftrekken aan het einde van het jaar. Daardoor blijft er een kleiner bedrag over waar je belasting over moet betalen. Houd dus ook geld apart voor deze belasting, dat is geen geld wat je uit kan geven. Bereken dit dus ook bij in je prijs, dat dit er nog af moet.
Voor de jaarlijkse aangifte kun je ook hulp inschakelen van een boekhouder, dat doe ik wel. De kwartaalaangiftes doe ik zelf.
9. Blijf leren
Wees niet bang om te investeren in jezelf. Jij bent namelijk het belangrijkste binnen jouw bedrijf. Nou is het ook financieel wel aantrekkelijk om investeringen te blijven doen belastingtechnisch, maar op de lange termijn profiteer je dubbel van een investering in jezelf. Hoe beter jij wordt in je vak, hoe meer jij kunt vragen voor jouw dienst of product.
10. Plan tijd voor jezelf, voor je gezin en voor ontspanning
Even gesproken als een ware Structuurjunkie maar dit is heel erg belangrijk. Zorg dat je niet alleen maar aan het werk bent. Zorg ook voor ontspanning en balans. Zonder rust is er ook geen productiviteit.
Er zijn heel veel dingen waar je óók nog aan moet denken als je ondernemer wordt en dat is ook heel erg afhankelijk van het soort bedrijf dat je gaat starten. Deze tien stappen mag je in elk geval NIET overslaan dus ik hoop dat je er wat aan hebt of dat je het leuk vond om te lezen! 🙂