Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
2 december 2009 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • achter de schermen
  • fotografie
  • tips
Een MissLipgloss artikel

Productfotografie: Hoe doe ik dat?

Al eerder liet ik jullie een kijkje achter de schermen nemen toen ik mijn fotostudio liet zien. Daarop kreeg ik veel leuke reacties en ook veel vragen als “Maar hoe moet je de camera dan instellen?” En daarom vandaag een artikel over hoe je goede productfoto’s kan maken. Ik heb het zelf geleerd door veel te oefenen en daardoor zelf dingen uit te vogelen, maar juist daarom vind ik het leuk om het met jullie te delen. Let wel, dit is niet dé manier, maar de manier waarop ik het doe.

De studio

Zelf heb ik dus een ministudio, speciaal voor productfotografie. Die kan je kopen voor ongeveer €40, google maar eens op ‘mini foto studio’. Daarbij zitten dan ook meteen twee lampjes, en die zijn eigenlijk het belangrijkste. Je kan ook zelf een studio improviseren: zorg dat je een mooie egale achtergrond hebt en goed licht. Dat kan ook daglicht zijn, alleen krijg je daarmee veel schaduw en dan kan je ’s avonds niet werken. Maar in het begin kan het prima. Wat overdag ook prima werkt: vlak naast een raam een groot wit vel papier leggen en daarop je product fotograferen.
Het maakt trouwens weinig uit of je met lichtjes met warm (geel) licht of koud (blauw) licht werkt. Je kan de instellingen in je camera zo zetten dat de kleurtemperatuur koel wordt, je kan dat ook achteraf aanpassen met bijvoorbeeld Photoshop. Let wel dat allebei de lampjes dezelfde kleurtemperatuur hebben, anders wordt de ene kant van het product gelig en de andere kant blauwig. Niet mooi!

De camera

Het is niet per se zo dat je met een betere of duurdere camera mooiere foto’s maakt, maar met een spiegelreflex maak je wel mooiere foto’s dan met een compact cameraatje. Maar ook met een compacte digitale camera wil het lukken, zeker om lekker mee te oefenen. Ik gebruik zelf een Olympus E420 met eeen 14-42 mm lens. Een macro lens is ideaal voor het soort productfoto’s dat ik maak (veel detail, veel dichtbij), dus die wil ik nog gaan aanschaffen. Je kan werken met een statief, maar ik vind dat niet fijn. Het beperkt je bewegingsvrijheid en ik vind het juist leuk om te spelen met standpunten. Als je niet met statief werkt, let dan wel op dat je de camera goed stilhoudt, onscherpe foto’s zijn per definitie lelijk. Bij productfotografie, in ieder geval.
Ik gebruik zelf nooit flits. Met flits krijg je harde schaduwen en ik vind de kleur minder mooi worden.


Instellingen

Nu komt het allerbelangrijkste, want met een camera en een studio ben je er nog niet. Zelf heb ik dit uitgevonden door veel te spelen met de instellingen van mijn DSLR (digitale spiegelreflex) en uiteindelijk vond ik de juiste. Maar ook per productfotoshoot verschilt het, het blijft dus altijd een beetje uitproberen.
Ik gebruik eigenlijk altijd een witte achtergrond en daarbij is het belangrijk dat je gaat overbelichten. Dit doe je door de sluitertijd langer te maken, dit kan je instellen in het menu van je camera. Op deze manier wordt de achtergrond witter en krijgt het product meer detail. Pas op dat je niet teveel overbelicht want dan vallen details in het product weg. Speel hier mee wanneer je een shoot gaat doen.
Verder is het diafragma iets waar je op moet letten. Deze moet je zo ver mogelijk openen. Het diafragma zorgt ervoor dat het product waar je op scherpstelt scherp wordt, en de achtergrond wazig. Zo verdwijnen oneffenheden van je achtergrond en wordt ‘ie mooi wit. Trouwens, een groot diafragma wordt aangegeven met een klein getal, een klein diafragma met een groot getal. Lees hier meer over diafragma.
Ook een optie: vrijstaand maken. Je snijdt dan de foto uit de achtergrond zodat er geen achtergrond meer is. Zoals bij deze foto:

Adidas Game White

Ook hierbij moet je dus zorgen dat de achtergrond perfect egaal is, anders is het heel veel werk om de afbeelding vrijstaand te krijgen. Ik doe dit zelf ook zelden, omdat het veel tijd kost. Je kan dit doen met de Quick Selection Tool in Photoshop.

Creatief

Je kan basic productfoto’s maken, maar je kan ook net even wat creatiever zijn. Ik vind dat superleuk! Zo werk ik graag met scherptediepte. Scherptediepte is het gebied in de foto dat scherp wordt afgebeeld. Een kleine scherptediepte vind ik supermooi, zoals op deze foto’s:


Alleen het Too Faced logo is scherp


Alleen het Illamasqua logo is scherp

Op deze manier kan je spelen met scherp en onscherp. Natuurlijk zijn er nog meer manieren om creatief te zijn! De manier hoe je je producten neerlegt, het standpunt waar je vanaf fotografeert, afsnijdingen, et cetera. Het is leuk om je eigen stijl te creëren en merken dat je beter wordt na een tijdje.


Deze foto heeft een ‘gekke’ afsnijding

Photoshop

Na het fotograferen kan je je foto’s bewerken in een programma als Photoshop. Zo snijd ik de foto’s uit en pas ik indien nodig de kleurtemperatuur, het contrast en de helderheid aan. Ook zet ik het MissLipgloss logootje erop. Heel af en toe retouch ik een foto als er bijvoorbeeld een lelijke schaduw opzit of een vlekje op de verpakking van een product. Maar hier moet je wel mee uitkijken, het wordt snel fake én het kost veel tijd. Besteed dus aandacht aan het product voordat je de foto’s gaat schieten, dan kost editen ook niet zoveel tijd.

Dit waren mijn tips wat betreft productfotografie. Succes!Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.