Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
19 augustus 2008 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • uitleg
Een MissLipgloss artikel

Sauna

Naakt in een superwarm (ca. 100 graden) houten hok zitten, heel veel zweten en ontspannen. Yes, dat is de sauna! Veel mensen gaan regelmatig naar de sauna om lekker te zweten. Waarom eigenlijk? Omdat het heel gezond is! In de sauna is het dus heel erg warm en je lichaamstemperatuur stijgt daardoor tot ongeveer 39 graden: een soort kunstmatige koorts. Hierop reageert je lichaam door heel veel te transpireren en op die manier wordt tegen ziektekiemen die zich in je lichaam bevinden gevochten. Heel goed voor je weerstand dus! En laten we dan ook even aan beauty denken: je huid wordt heel diep gereinigd en de structuur van een droge huid verbetert door een bezoek aan de sauna. Dan nog een derde reden om naar de sauna te gaan: even lekker ontspannen.

Nog nooit naar de sauna geweest? Het is niet verstandig om gewoon een sauna in te lopen en te gaan zitten. Het is belangrijk om echt een ‘rondje’ te doen. Dus: een handleiding sauna!

  • 1. Ga voordat je de sauna ingaat naar de wc en zorg dat je niet teveel gegeten hebt. Een volle maag is niet lekker, maar een lege maag ook niet. Neem een warme douche, droog je af en je rondje kan beginnen!
  • 2. Neem een warm voetenbad. Dit stimuleert het transpireren zodat de sauna straks een nog beter effect heeft.
  • 3. Hup, naar de sauna! Leg een badlaken neer waar je helemaal op past op de middelste of hoogste plank van de sauna. Ga daar liggen, of zorg in ieder geval dat je je voeten neerzet op de plank waar je op zit (dus op hetzelfde niveau) en blijf daar een kwartier. Ga gewoon lekker op je eigen gevoel af, als je na tien minuten de warmte een beetje zat bent, kan je ook stoppen. Ga de laatste 2 minuten wel even rechtop zitten, zodatje lichaam weer kan wennen aan een verticale houding.
  • 4. Ga nu lekker naar buiten om af te koelen. Je kan ook een koude douche hiervoor gebruiken of een koud dompelbad. Ieeehh!!
  • 5. Neem weer een warm voetenbad, zodat je lichaam weer aan de warmte kan wennen.
  • 6. Je kan nu nog meer gaan afkoelen: lekker naar buiten gaan, als je dat fijn vindt!
  • 7. Relax! Ga even een kwartiertje relaxen. De meeste sauna’s hebben hier ruimtes voor.

Hierna kan je nog een rondje doen, waar je zelf zin in hebt 🙂

Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf nog nooit in een sauna ben geweest (nouja, één keer toen ik 13 was, maar dat was heel erg kort)… Ik ben hier waar ik woon wel lid van een wellnesscentrum (ik sport daar), en daar zit ook echt een supermooie sauna, maar de reden dat ik niet ga is omdat ik daar heel erg veel mensen ken. Lees: vrienden van familie en heel veel mensen uit het dorp. Maar: ik ga donderdag een hele dag naar de Zwaluwhoeve! Ik heb er heel veel zin in, en ik schrijf er natuurlijk achteraf een uitgebreid artikel over!


Ga jij wel eens naar de sauna, en wat vind je er van?

Bron afbeelding


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.