Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
21 september 2010 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • alcohol
  • huidirriterende ingredienten
  • sls
  • sodium lauryl sulfate
Een MissLipgloss artikel

Vermijd huidirriterende ingrediënten!

Een prikkende of juist trekkende huid na het reinigen, of roodheid door een verzorgingsproduct. Het is je vast wel eens overkomen, dat een product je huid irriteerde. Er zijn heel wat ingredienten die in cosmetica worden gestopt waar je huidje eigenlijk helemaal niet zo blij van wordt. Bepaalde reinigende stoffen zijn erg agressief, maar ook conserveringsmiddelen en parfums. Ik ga je in dit artikel een beetje wegwijs maken in welke ingredienten je zou kunnen vermijden, zeker in je gezichtsverzorging. Je moet zeker even doorlezen als je last hebt van een trekkende huid die snel strak aanvoelt, of wanneer je huid heel snel rood wordt en prikt. Waarschijnlijk gebruik je producten die niet zacht genoeg zijn voor je huid.

Ik zeg expres ‘zou kunnen‘, en niet ‘moet‘. Iedereen reageert namelijk anders op ingrediënten. Als je een extreem gevoelige huid hebt, wordt je gezicht al rood en gaat het prikken bij een klein beetje parfum in een product. Andere mensen hebben er juist weer helemaal geen last van. Dit is persoonlijk. Maar als je graag producten wilt gebruiken die alleen maar goed zijn voor je huid en op geen enkele manier slecht, dan is het een idee om te letten op de ingrediënten die ik in dit artikel noem.

Op elk product staat een ingrediëntenlijst. Dit is verplicht. Als het niet op het tubetje, flesje of potje zelf staat, check dan het doosje of eventueel de bijsluiter (deze zit vaak bij producten die je alleen via de dermatoloog of apotheek kan kopen). Iets wat je moet onthouden: van het product dat bovenaan de lijst staat, zit er het meest van in. En dus zit er van het ingrediënt onderaan de lijst het minst in het product. Als je een irriterende stof op de lijst ziet staan, let dan dus op waar in de lijst. Bovenaan is ‘erger’ dan onderaan. Als het in het bovenste tweederde deel van de lijst staat, let er dan op. Daaronder is het te verwaarlozen.

  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Sodium Lauryl Sulfate is een reiniger. Het zit in praktisch alle shampoos en zepen en ook heel regelmatig in gezichtsreinigers. SLS zorgt ervoor dat het product ‘schoonmaakt’ en dat het lekker schuimt. Dit ingrediënt zit ook in reinigers voor de auto van je vader en de garagevloer bij de autogarage om de hoek. SLS is een sulfaat, en gelukkig komen er steeds meer haarproducten die sulfaatvrij zijn. Er zijn horrorverhalen over SLS en andere sulfaten, het zou kanker verwekken. Deze horrorverhalen vind ik altijd wat overtrokken en daarnaast is er nooit echt bewijs voor geleverd. Wel is het zo dat SLS irriterend is én erg aggressief. Als het even kan, vermijd Sodium Lauryl Sulfate dan. Vooral in je gezichtsreinigers. SLES, Sodium Laureth Sulfate is milder dan SLS. Als je echt voor mild wilt gaan, zoek dan naar het ingredient Sodium Lauryl/Laureth Sulfoacetate (SLSA) of Socium Cocoyl Isethionate (SCI).

  • Parfum

Dit ingrediënt zorgt ervoor dat je crème lekker ruikt, maar het irriteert je huid ook. Veel mensen zijn er allergisch voor en daarnaast gaan je ogen er van prikken en kan je er hoofdpijn van krijgen.

  • Alcohol

Alcohol werkt uitdrogend. Vermijd alle soorten, behalve degenen waar cetyl, stearyl, cetearyl en lanolin achter staat, deze kunnen geen kwaad. Als het helemaal onderaan de lijst staat, is het geen probleem.

  • Minerale oliën (petrolatum, petroleum, paraffinum liquidum)

Vaseline heb je vast wel eens gebruikt. Dit bestaat voor een groot deel uit minerale olien: het enige wat deze doen is de huid afsluiten. Het legt een laagje op de huid, waardoor het wel vast houdt wat er in zit, maar het ook verstopt en verder niks ‘doet’, het voedt namelijk niet. Doordat er geen zuurstof meer bij de huid kan komen kan deze haar afvalstoffen niet meer afvoeren en het brengt ook de vochtregulatie compleet in de war. Op je lippen is het geen probleem (het baadt niet, maar het schaadt ook niet), maar op je gezichts- en lichaamshuid moet je dit echt niet gebruiken. Smeer dan ook nooit vaseline op je gezicht.

  • Propylene Glycol

Dit ingredient wordt in cosmetica gebruikt om vocht vast te houden. Maar het werkt ook extreem uitdrogend en ontvettend, en het kan irriterend zijn voor huid, ogen en longen. Een no-go, dus, Propylene Glycol.


Wanneer je natuurlijke cosmetica gebruikt, verwacht je dat dit helemaal ‘healthy and fine’ is en dat het alles behalve irriterend is. Maar natuurlijk kunnen ook dingen die niet in een fabriek zijn gemaakt je huid irriteren. Op een rijtje:

– balsam of Peru

– bergamot

– cinnamic acid (kaneelzuur)

– citrus oil extract

– euchinacea (rode zonnehoed)

– hamamelis

– lavendel

– geraniol

– menthol

– mint

– peppermint oil (pepermuntolie)

– roos

– sandalwood (sandelhout)

– spearmint oil (eucalyptusolie)

– tea tree oil (theeboomolie)

– which hazel (toverhazelaar)

– ylang ylang


In dit topic op het forum van CosmOpinie staan enorme lijsten met ingredienten die irriterend (kunnen) zijn. Het is bijna onmogelijk al deze ingredienten te mijden, maar je kan er natuurlijk wel op letten. De stoffen die ik hier boven genoemd heb, komen het meest voor en zijn ook het meest irriterend. Je bent dus al een heel eind op weg als je deze ingredienten vermijdt.

 

Bronnen:

http://jetskeultee.nl/2009/05/01/te-mijden-ingredienten/

http://www.cosmopinie.nl/weblog/beauty_ingredienten_sls_sles_sodium_lauryl_sulfate.html

http://greenbliss.nl/over_ingredienten

http://dermadia.eepeevee.nl/InteressantePersinfo.htm

N.B. In dit artikel ben ik bewust niet ingegaan op stoffen die ‘gevaarlijk’ zouden kunnen zijn, m.b.t. kanker en andere ziektes. Dit omdat hier zoveel over wordt gespeculeerd. Ik heb me gefocust op de ingredienten die de huid kunnen irriteren.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.