Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
22 augustus 2008 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • sauna
Een MissLipgloss artikel

Zwaluwhoeve

Deze week ging ik voor het eerst naar de sauna, en ik besloot het meteen maar meteen goed aan te pakken bij de Zwaluwhoeve! De Zwaluwhoeve is een sauna- en beautycentrum in Hierde (bij Harderwijk). Het is een erg groot complex met heel erg veel verschillende (binnen én buiten) sauna’s, bubbel-, stoom-, verwarmde en koude baden, douches (warm en koud), restaurantjes, relaxruimtes… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Kijk even op de site van de Zwaluwhoeve voor alles wat ze te bieden hebben!

Één van de kleedruimtes

De Zwaluwhoeve is met de auto goed te bereiken (met het openbaar vervoer is het wat lastiger, maar uiteraard wel te doen) en heeft een grote parkeerplaats. Ik kwam in de vakantieperiode en dus was het wat drukker dan normaal, maar gelukkig konden we de auto gewoon goed parkeren. Inchecken kan je doen bij twee verschillende balie’s: de hoofdbalie en de beautybalie. Ik moest me inchecken bij – hoe kan het ook anders – de beautybalie. Na even wachten werden we geholpen en kregen we een ‘paspoortje’ met ons arrangement (onze behandelingen en waar en hoelaat we ergens moesten zijn voor bijvoorbeeld de lunch). Daarna kan je je gaan omkleden en je spullen in een kluisje doen. We hadden met z’n tweetjes een kluisje, wat wel een beetje krap was… Ook vond ik het een beetje jammer dat er geen gescheiden dames en heren kleedruimtes waren.

We werden ontvangen met koffie/thee en wat lekkers in ‘De Opkamer’, één van de relaxruimtes van de Zwaluwhoeve. Een gastvrouw kwam bij ons zitten om wat te vertellen over de sauna, de Zwaluwhoeve en gaf ons instructies. Als je vragen hebt, kan je die dan ook stellen. Het is wel fijn dat je niet meteen in het diepe gegooid wordt, zeker als je voor de eerste keer komt en praktisch no clue hebt hoe alles in elkaar zit.

De zoutsteensauna

Je kan de hele dag lang (van 10.00u tot 24.00u) gebruik maken van alle saunafaciliteiten, en dat zijn er veel bij de Zwaluwhoeve! Aanraders zijn de houtgestookte kruidensauna (dat is buiten, daar ruikt het echt onwijs lekker! Deed me denken aan de geur van een versgebakken appeltaart), de Salounge (een speciale ruimte waar je longen diep gereinigd worden, geeft een heerlijk fris gevoel), de zoutsteensauna, de ijsgrot (echt heerlijk om na de zoutsteensauna te doen, die zit daar om de hoek!), het kruidenbad, Turks stoombad en natuurlijk de gewone sauna. Het verwarmde zwembad buiten is trouwens heerlijk! Ook is er een speciaal scrubhuisje buiten waar je je van top tot teen kan scrubben. Leuk: er is een speciale lichtsauna waar je in een half uur tot 2000 kcalorieën verbrandt! Omdat hij telkens vol zat ben ik er niet in geweest, had het anders zeker even geprobeerd. Wij hadden bij ons arrangement een lunchbuffet (er zijn verschillende soorten brood en beleg, maar ook warm eten en soep) en een diner à la carte. Allebei perfect!

De relaxruimtes zijn ook erg mooi ingericht en zijn heerlijk om – juist! – te relaxen. Het enige wat ik miste was een grote stapel glossy’s en leuke magazines in de relaxruimtes. Gewoon om even lekker te bladeren.


Het verwarmde buitenbad

Algemene indruk van de Zwaluwhoeve is super: alles ziet er heel nieuw, modern en rustgevend uit. De werknemers zijn allemaal heel erg vriendelijk en relaxed (wat ik wel belangrijk vind, je moet je op zo’n dag niet gaan ergeren aan werknemers want je bent er juist om uit te rusten!), alles is erg schoon en de ligweide ziet er ook perfect uit. Bij elke sauna of bad hangt een bordje met waar het voor is en hoe warm (of koud!) het is. Ik vind de Zwaluwhoeve zelf echt een aanrader. Voor mij was het dus de eerste keer dat ik naar de sauna ging (en geloof me: ik zag er best tegen op om naakt rond te lopen), maar het viel me super mee. De eerste sauna waar je in gaat is het even wennen, maar zodra je merkt dat echt niemand naar je zit te staren is er niks aan de hand. En hee, iedereen is naakt! Vind je het toch heel erg eng? De Zwaluwhoeve heeft ook Badkledingdagen: elke 1e dinsdag van de maand is badkleding verplicht, en ook de 3e dinsdag van de maand in juli, augustus en september. Dat maakt het al wat minder ‘eng’ 🙂

Een dagje Zwaluwhoeve hoeft helemaal niet duur te zijn. Zo kan je al voor €30 een dag genieten: je kan gebruik maken van alle saunafaciliteiten, ontvangst met koffie/thee, je krijgt een drie gangen VIP lunch en een Fruits, Sweets & Juice buffet. Kijk even bij acties op de site van de Zwaluwhoeve, daar kan je verschillende goedkope arrangementen vinden. Bij je arrangement kan je verschillende behandelingen boeken, van gezichtsbehandelingen tot uitgebreide massages. Ik had bijvoorbeeld een gezichtsbehandeling en kreeg heerlijke maskertjes, peelings, massages en verzorging.

Dus: zin om een keer een dagje te relaxen? De Zwaluwhoeve is een echte aanrader en hoeft absoluut niet duur te zijn. Leuk om cadeau te doen aan een vriendin of je moeder!Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.