Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Ondersteun een gezonde menstruatiecyclus

Na twee eerdere artikelen over het onderwerp vertel ik je vandaag wat je kan doen, eventueel, om je hormonen te ondersteunen. Bijvoorbeeld als je last hebt van een hormonale disbalans of als je het gewoon interessant vindt hoe je jezelf kan ondersteunen in de verschillende fases van een cyclus.

Leestijd

Meer leren over het onderwerp

Ik heb eerder twee artikelen geschreven over dit onderwerp. Waarom ik stopte met de pil met de voor en nadelen daarvan, en hoe je cyclus er precies uit ziet.
Als je de eerste wilt lezen dan kun je hier klikken voor het eerste en hier klikken voor het tweede artikel. Dat is misschien gemakkelijk om de uitleg bij de vier fases te begrijpen.

Ik vind het op de een of andere manier heel erg leuk om hier meer over te leren. Het vertelt me dingen over mijn lichaam die ik nog niet wist en het geeft me een heel vrouwelijk gevoel om dit op een natuurlijke manier te doen.

Er kwam destijds wat commentaar over de bronvermelding de onderstaande informatie komt uit verschillende Youtube video’s, artikelen uit tijdschriften, artikelen online, en ik kan bij geen enkele methode 100% wetenschappelijk vaststellen dat iets zo werkt alleen wat ik zelf heb ervaren en ik ben uit gegaan van ervaringen van anderen en algemene tips die voor dit onderwerp worden gegeven.

Gezonde buik = gezonde hormonen

Over het algemeen wordt er gezegd dat een goede maag/darm gezondheid vooropstaat bij het reguleren en uitbalanceren van je hormonen. Dat kan bij mij nog wel eens een ding worden gezien ik maag/darm aandoening MCAS heb. Misschien valt mee, het is normaal dat je cyclus niet gelijk regelmatig is als je stopt met de pil. Dit kan soms wel tot 8 maanden duren. Ik wacht (on)geduldig af en probeer in de tussentijd mijn lichaam te voeden met de voedingsstoffen die ze nodig heeft. Tot nu toe menstrueer ik wel, maar moet er nog wel een betere regelmaat in komen. Dat is al heel wat!

Om je maag en darmen te ondersteunen schijnt het heel belangrijk te zijn om goed te kauwen en ruiken. Eerst even ruiken aan je eten stimuleert de speekselaanmaak. Vervolgens moet je goed, en lang genoeg kauwen wat het gemakkelijker voor je maag maakt om het eten te verteren. Dit kan veel klachten als een opgeblazen gevoel en boeren zelfs al helemaal oplossen. Sinds ik dit las ben ik mega goed gaan kauwen haha, ik kan niet zeggen dat ik echt groot verschil merk maar dit is wel een gevalletje baat het niet schaadt het niet.

Ook kun je je buik flora ondersteunen door probiotica te slikken. Om gezonde bacteriën in je darmen te stimuleren schijnen gefermenteerde groentes zoals zuurkool en kim-chi heel goed te werken. Ook voldoende inname van magnesium, gezonde vetten en verschillende vitamines B zijn belangrijk hierin. Naast een goede maag/darm gezondheid speelt stress ook een grote rol bij hormonale afwijkingen of disbalansen. Ervaar je dit, dan is het wel goed om te bekijken of je stress kan reduceren. Kun je wellicht gaan mediteren, of je (werk)dag anders en/of gestructureerder indelen. Ook is een stabiele bloedsuikerspiegel belangrijk om je lichaam te ondersteunen in het gebalanceerd aanmaken van de hormonen die je nodig hebt tijdens je cyclus.

Klachten in de laatste en eerste fase

De tweede en derde fase zijn top. Je voelt je dan energiek en ready to face the world. De eerste en laatste kunnen ervoor zorgen dat je wat minder goed in je vel zit. Het is goed om te beseffen waardoor dit komt.

Luteale fase

In de laatste fase werk je naar je ongesteldheid toe. Je bent vaak moe, en je hebt behoefte aan een break van je dagelijkse bezigheden. Je kan emotioneler worden en merken dat je een korter lontje hebt. Iets wat je partner ook kan merken dan haha. Dit komt doordat je oestrogenen afnemen naar je ongesteldheid toe en progesteron de overhand gaat nemen. Vaak maken we grapjes over het zin krijgen in chocola, maar je hebt vaak oprecht meer behoefte aan ‘slechte’ koolhydraten. Om dit te ondersteunen zodat je je zo min mogelijk slecht voelt helpt het om te letten op wat je eet. Pompoen, wortels, zoete aardappels, gember en volkoren producten houden je lichaam zo goed mogelijk in balans zodat je die disbalans zo min mogelijk ervaart. Hoewel ik er van overtuigd ben dat goed eten kan helpen, denk ik dat de klachten altijd wel iets op de achtergrond blijven maar het is natuurlijk wel fijn dat je probeert dit te minimaliseren. Ook wordt er gezegd dat magnesium erg belangrijk is in deze fase en dat het goed is te letten op je inname van gezonde vetten.

Ik heb weinig zware PMS klachten, maar ik eet ook heel gevarieerd en de voedingsmiddelen die geadviseerd worden krijg ik altijd veel binnen. Zou dat ermee te maken hebben dat ik niet veel klachten heb tot nu toe?

Menstruatie

De eerste fase. Je kan buikkramp, hoofdpijn, zere benen en een zere rug ervaren. Natuurlijk kun je paracetamol of een speciale menstruatiepijnstiller nemen maar als je het op een natuurlijke manier wilt ondersteunen kun je frambozenbladthee drinken om dit alles te verzachten. Een warme kruik kan fijn voelen en wat ook erg goed schijnt te helpen; orgasmes :). Ik heb tot nu toe niet heel erg veel pijn, en hoef ook geen pijnstillers te gebruiken. Wel voelt het vrij zwaar in mijn benen en heb ik liever zin om te zitten dan om actief te zijn.

Accepteer dat je niet elke dag piekt

Mannen hebben ook een cyclus, maar van letterlijk één dag. Zij beginnen met een piek aan hormonen die langzaam gedurende de dag afneemt. Hierdoor verloopt voor hen elke dag hetzelfde (qua hormonen dan) en is het voor hen ook lastiger te begrijpen dat wij elke dag weer anders in de race zitten. Wij hebben momenten in onze cyclus die we tot ons voordeel kunnen gebruiken om te pieken, en momenten die je wellicht wilt vermijden om belangrijke beslissingen te maken. Ook zijn er momenten waarop je jezelf misschien iets meer toestemming zou moeten geven om het rustiger aan te doen. Als je je niet bewust bent van je eigen hormonale veranderingen, kan dat ook wel leiden tot frustratie over jezelf. Begrijp je het beter, kun je de informatie beter gebruiken.

Gebruik je energie in de tweede en derde fase om nieuwe projecten op te starten. Om creatief bezig te zijn en om knopen door te hakken. Misschien is het niet het handigst om een mega belangrijke beslissing te maken in de laatste fase want je gaat misschien teveel vanuit je emotie handelen. Geef jezelf in de eerste en laatste fase ook de kans om rustiger aan te doen. Accepteer dat je niet elke dag kan pieken, zo werkt ons lichaam nou eenmaal niet.

Er zal nog een artikel volgen in deze reeks, ik wil na een aantal maanden terugblikken op de ‘stop periode’ en evalueren wat het nu uiteindelijk voor mij heeft gedaan, positief én negatief. Ik ben zelf rete nieuwsgierig!


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)