Duurzaam afvallen als echte Levensgenieter? Kom Lekker Lichter Leven!

2019 in boeken

2019 was weer een formidabel leesjaar. Talloze uren heb ik in een boek verscholen gezeten. 74 boeken heb ik gelezen. Een van mijn favoriete bezigheden. En nu het jaar op zijn einde loopt, is het weer tijd voor mijn jaar in boeken. Wat waren mijn favorieten? Waar leerde ik het meeste van? Ik deel het met je. Dus: ook nog leuke cadeautips voor de feestdagen!

Leestijd

Wil jij meer lezen?

Denk je meteen bij de intro: ‘Hóe kan je zoveel lezen?’ of ‘Ik wil ook zoveel lezen!’, check dan even deze blog. In de zomer van 2018 schreef ik over hoe ik zoveel lees en hoe je meer kan lezen als je dat graag wilt. Ik lees gewoon elke dag wanneer ik maar wat ruimte heb, al is het maar een kwartiertje voor het slapen gaan. En soms lees ik op een vrije dag een hele (mid)dag. Of ’s ochtends voordat ik aan het werk ga een uur. Ik hóud gewoon zo erg van lezen dat ik het automatisch heel veel doe. Als ik zit te wachten op de trein, als ik wacht op een afspraak, in plaats van series of films kijken (al doe ik dat zeker óók), in plaats van uren scrollen op Instagram… In ieder geval, lees die blogpost als jij ook graag meer wilt lezen. Het is heerlijk.

Ik deel deze blogpost nu alvast zodat je wellicht nog wat cadeau-ideetjes krijgt voor de feestdagen, of ideeën voor boeken die je wellicht in de kerstvakantie (als je die hebt) kan lezen.

Mijn 74 boeken van 2019

2019 was voor mij een heel goed leesjaar. Ik heb echt veel fantastische boeken gelezen waar ik intens van heb genoten. Als ik zelf door al die boeken scroll die ik heb gelezen, voel ik weer hoeveel plezier en ontspanning me het heeft gebracht, maar ik zie ook bij veel boeken weer voor me waar ik ze las. Bijvoorbeeld de boeken van Renate Dorrestein toen ik na de jaarwisseling ziek op de bank lag. Het Huis voor Ongewenste Meisjes op Terschelling in februari. Het boek van Bianca Toeps op Curacao in mei. Atomic Habits in Bretagne in juni. De Testamenten van Margaret Atwood ook op Terschelling in september. Ik zie al die plekken waar ik de boeken las weer voor me, ook als dat thuis in bed was, en door al die boekkaften weer voor me te zien, maak ik alles weer even opnieuw mee. Ook dat is zo leuk aan het bijhouden welke boeken je leest, het zijn herinneringen aan momenten.

Je kan hier op Goodreads mijn ‘Year in Books’ zien. Je ziet daar letterlijk alle boeken die ik in 2019 las op een rijtje met mijn ‘rating’ erbij. En hieronder vind je linkjes naar al mijn boekbesprekingen van afgelopen jaar. Die van december volgt nog in januari, uiteraard.

Mijn favoriete boeken van 2019

Oké, en dan nu, op willekeurige volgorde, mijn favoriete boeken van 2019. Ik heb dit geheel op gevoel gedaan. Ik ben door die lijst heengegaan en de boeken die onwijs indruk hebben gemaakt of die ik gewoon fantastisch leuk vond, heb ik hierbij gezet. Ik heb niet gekeken naar de rating die ik ze gaf toen ik ze las, want het gaat mij er om hoe ze zijn blijven hangen, en ook hoe ik nu weer besef hoe ik heb genoten van die boeken.

Margaret Atwood – The handmaid’s tale

In Margaret Atwood’s dystopian future, environmental disasters and declining birthrates have led to a Second American Civil War. The result is the rise of the Republic of Gilead, a totalitarian regime that enforces rigid social roles and enslaves the few remaining fertile women. Offred is one of these, a Handmaid bound to produce children for one of Gilead’s commanders. Deprived of her husband, her child, her freedom, and even her own name, Offred clings to her memories and her will to survive. At once a scathing satire, an ominous warning, and a tour de force of narrative suspense, The Handmaid’s Tale is a modern classic.

Na het kijken van The Handmaid’s Tale op Videoland, was ik erg benieuwd naar het boek waarop de serie gebaseerd was. Het boek is best anders dan de serie, het beslaat maar een klein deel van het verhaal, daarmee bedoel ik dat de serie heel veel verder gaat. Het boek is heel droevig (logisch, het is ook een vrij droevig verhaal) en het valt me op dat er veel moeilijke Engelse woorden worden gebruikt, ik heb veel moeten opzoeken. Niet zo erg, maar het haalt wel een beetje de vaart uit het lezen.
Ik vond het leuk om te lezen waar een van mijn favoriete series op gebaseerd is, maar ik vind de serie beter dan het boek. Het boek is traag zoals ik al zei en het mist een bepaald ritme. Het voelt meer als een opsomming van feiten. Misschien is dat ook wel juist de bedoeling, doordat June zo numb is geworden door alles wat ze mee heeft gemaakt.

Het leukste vond ik denk ik de intro van Margaret Atwood. Ze geeft het verhaal meer context en legt het een en ander uit over het succes van de serie. Wat ik een tof weetje vind is dat alles wat in het verhaal gebeurd, gebaseerd is op historische feiten. Dus alle gruwelijkheden zijn ooit al eens in de geschiedenis gebeurd. Niet allemaal tegelijk in dezelfde oorlog of crisis, maar het is wel ooit gebeurd. Creepy idee.

Klik hier voor het fysieke boek.

 

Hans Faber – Anne, kroniek van een zoektocht

Op vrijdag 29 september 2017 verdwijnt Anne Faber tijdens een fietstocht in de bossen bij Soest. Familie en vrienden zetten een grootscheepse zoekactie op touw, samen met de politie en het leger. Dertien dagen lang houdt de vermissing heel Nederland in zijn greep.

Dit boek is het verslag van die intense zoektocht en de nasleep ervan, gebaseerd op de getuigenissen van betrokkenen. Van de eerste aangifte van vermissing op die bewuste vrijdagavond tot de vondst van Annes jas in de bossen enkele dagen later, van de aanhouding van de dader tot de rechtszaak die volgde.

Anne: kroniek van een zoektocht is een gedetailleerde reconstructie van een van de meest geruchtmakende vermissingszaken ooit in Nederland. Een aangrijpend verhaal over liefde en saamhorigheid in tijden van angst, woede en verdriet.

Ik ontdek nu dat ik hier op Cynthia.nl helemaal geen review van dit boek heb geschreven, waarom weet ik niet. Dus bij deze. Hij staat hier in deze blogpost omdat hij diepe indruk heeft gemaakt. De oom van Anne schreef dit boek, over de zoektocht na haar verdwijning. Dit is een van de weinige boeken in 2019 die ik een aantal keer heb weggelegd omdat ik het gewoon niet trok. Dit is zo ongelooflijk heftig. Letterlijk misselijkmakend. Helder omschreven, heel knap gedaan, zonder opsmuk. Onwijs indrukwekkend om te lezen hoe zo’n proces eraan toe gaat, over de emoties, de saamhorigheid tussen mensen wanneer zoiets als dit gebeurd.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

 

Stephen King – The Shining

n De Shining is de nieuwe baan van Jack Torrance in het Overlook Hotel de perfecte kans voor hem om opnieuw te beginnen. Als conciërge in het dalseizoen van het sfeervolle oude hotel heeft hij genoeg tijd om zijn gezin weer te leren kennen en aan zijn manuscript te werken. Maar als de strenge winter begint, voelt de idyllische plaats wel heel verlaten… en heel sinister. En de enige die iets merkt van de vreemde en vreselijke krachten die zich verzamelen in het Overlook is Danny Torrance, een vijfjarige met een unieke gave.

Dit boek wilde ik al tijden lezen, en in november deed ik het eindelijk. Wat een waanzinnig spannend boek. Dit ging onder mijn huid zitten en ik wilde alleen maar verder lezen. De dreiging is de hele tijd voelbaar, bij elke pagina die ik omsloeg, dacht ik: ‘Shit’s about to go doooown!’. Heel gaaf gedaan. En echt een goede setting voor een horrorverhaal, zo’n verlaten hotel… Dikke aanrader als je van enge boeken houdt. Want eng is hij absoluut.

Klik hier voor het e-book, klik hier voor het fysieke boek.

Roxane van Iperen – ’t Hooge Nest

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen – Janny en Lien Brilleslijper – een van de grootste onderduikadressen in Nederland: ’t Hooge Nest, een villa in ’t Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. ’t Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.
De laatste weken kreeg ik al vanuit vele hoeken dit boek aangeraden, en terecht. Inmiddels heb ik het zelf al aan vele anderen cadeau gedaan, want dit boek is waanzinnig. Dit oorlogsverhaal is misselijkmakend en geeft me kippenvel, maar het geeft ook moed en hoop, door de enorme strijdlust van de zusters Brilleslijper. Wat een historie gaat er verscholen achter het huis ’t Hooge Nest in Naarden, en wat bijzonder dat de huidige bewoonster van ’t Hooge Nest deze historie is gaan uitzoeken.
Als kind vond ik geschiedenis maar niks (ik kon al die feiten gewoon niet onthouden en vond alles zo abstract), en daarom ben ik nu ik volwassen ben ‘geschiedenisverhalen’ aan het lezen. Zoals deze. En dit boek is een van de betere in haar soort. Gaat onder je huid zitten, laat je niet meer los, en nadat het boek uit is, blijf je hier nog lang over nadenken. Wat fijn dat deze mensen er waren, en dat er meer van dit soort mensen waren die het leven in de oorlog toch nog een klein beetje beter maakten voor anderen.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

 

Joel Dicker – De waarheid over de zaak Harry Quebert

New York, voorjaar 2008. De jonge auteur Marcus Goldman lijdt aan een writer’s block, en dat terwijl de deadline van zijn uitgever nadert. Dan wordt in de tuin van zijn mentor, sterauteur Harry Quebert, het lichaam gevonden van Nola Kellergan, die ruim dertig jaar eerder op vijftienjarige leeftijd spoorloos is verdwenen. Op Nola’s lichaam ligt het manuscript van de roman die Quebert zijn doorbraak naar het grote publiek heeft bezorgd. Harry Quebert is onmiddellijk hoofdverdachte en zijn beroemde roman komt in opspraak. Overtuigd van de onschuld van zijn grote voorbeeld vertrekt Marcus naar Harry’s huis in New Hampshire om de werkelijke toedracht rond de dood van Nola te achterhalen. Maar de waarheid blijkt veel gecompliceerder dan hij dacht.

In De waarheid over de zaak Harry Quebert verbindt Joël Dicker op indrukwekkende wijze een intrigerende moordzaak met een gevoelig geschreven verhaal over schrijverschap, onzekerheid, ambitie, vriendschap en liefde.

‘Begin 2008, dat wil dus zeggen ongeveer anderhalf jaar nadat ik met mijn eerste roman de nieuwe publiekslieveling van de Amerikaanse letteren was geworden, kreeg ik last van een heel zware aanval van writer’s block, een syndroom dat wel vaker schijnt voor te komen bij schrijvers die in één klap overweldigend succesvol zijn.’

De waarheid over de zaak Harry Quebert is een van mijn favoriete boeken. Ik besloot hem te herlezen toen ik hem in de boekenkast zag staan in ons huisje op Terschelling. En wat was het fijn dit te herlezen. Ik begreep meteen weer waarom ik dit jaren geleden zo’n te gek boek vond. De afwisseling tussen de zoektocht naar de moordenaar van Nola en de zoektocht van Marcus naar inspiratie voor zijn boek. De vriendschap tussen Harry en Marcus. Het doorzettingsvermogen van Marcus, het geloof in de goedheid en onschuld van Harry terwijl iedereen al zeker weet dat hij Nola vermoord heeft.
De omgeving is prachtig geschetst, ik ben echt in Aurora en leef daar een tijdje. Ik leer de hoofdpersonen goed kennen en kan geen moment voorspellen hoe het boek afloopt.

Klik hier voor het boek.

 

Margaret Atwood – De Testamenten

Aan de hand van de persoonlijke verhalen van de drie vrouwen biedt Margaret Atwood de lezer een kijkje in het corrupte systeem van Gilead.

De testamenten is Atwoods langverwachte, adembenemende nieuwe roman. Vijftien jaar na de gebeurtenissen in Het verhaal van de Dienstmaagd heeft het totalitaire regime van de Republiek Gilead nog altijd de macht in handen, maar van binnenuit begint het scheuren te vertonen.
Op dit allesbepalende punt in de geschiedenis komen de levens van drie verschillende vrouwen samen, met mogelijk explosieve gevolgen. Twee van hen groeiden op aan weerszijden van de grens: de bevoorrechte dochter van een hoogstaande bevelvoerder in Gilead en een meisje in Canada dat de verschrikkingen op tv ziet en meeloopt in demonstraties tegen het regime.

De derde vrouw is een van de machthebbers in Gilead, die al jaren aan de top weet te blijven door schandelijke geheimen te verzamelen en in te zetten tegen haar concurrenten. Diep verborgen geheimen brengen deze vrouwen uiteindelijk samen, en confronteren hen met zichzelf en met de vraag hoever ze willen gaan voor waar zij in geloven.

Aan de hand van de persoonlijke verhalen van de drie vrouwen biedt Margaret Atwood de lezer een kijkje in het corrupte systeem van Gilead. Dat doet ze met een indrukwekkende mengeling van spanning, fijnzinnige humor en een virtuoos verteltalent.

Het is lang geleden dat ik zo intens naar een boek uitkeek. Op de dag dat De testamenten uitkwam, ging ik naar de boekhandel om hem te halen en vanaf dat moment heb ik alleen maar gelezen. Dit jaar keek ik de serie The Handmaid’s Tale en daarna las ik ook het boek van Margaret Atwood. De serie gaat verder dan het boek: het stopt niet waar het boek stopt. Wat nu zo gaaf is, is dat Atwood met De Testamenten weer voortborduurt op de serie.
In De Testamenten lees je verhalen van drie vrouwen, hun ervaringen in Gilead. Wat ik bij De testamenten sterker heb dan bij The handmaid’s tale, is dat je merkt dat iedereen in Gilead vooral zijn best doet om het goede te doen. Je leest veel van Tante Lydia in De testamenten en het blijkt zo sterk dat zij diep gelooft in wat ze doet. Ze doet verschrikkelijke dingen, maar allemaal vanuit een sterke geloofsovertuiging. Ze zal zelf geen moment denken dat ze ‘slecht’ is of slechte dingen doet. Ze doet alles voor een positief resultaat.
Erg sterk van Atwood vind ik dat zij alleen dingen in deze verhalen verwerkt die in de geschiedenis ooit echt gebeurd zijn. Het is niet onrealistisch. Het is extreem. Het is terreur, het zijn extreme situaties bij elkaar. Maar het is niet onrealistisch.
Ik heb gesmuld van dit boek. Het beantwoord zoveel vragen waar ik mee zat na de laatste aflevering van de serie, en na het boek. Knap gedaan. Een aanrader voor iedereen die de serie tof vond. En je hoeft niet per se het eerste boek te lezen om te kunnen genieten van De testamenten.

Klik hier voor het boek.

Thomas Rueb – Laura H

In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer – waar haar vader wacht, die een reddingsactie had opgezet met schimmige privémilitairen. Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. En waar is Ibrahim, de knappe jihadist voor wie ze alles opgaf? Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland. Thomas Rueb volgde Laura’s spoor tot in Irak. Hij recon­strueerde haar bekering, ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar met vragen omgeven terugkeer. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie. Van een vader die alles doet voor zijn kind. En van een land dat worstelt met de vraag: wanneer ben je een terrorist?

Dit boek werd me door zóveel mensen aangeraden: ik moest het wel lezen. Wat een verschrikkelijk verhaal. Echt een drama. Maar dan dus echt gebeurd. Journalist Thomas Rueb koppelt in Laura H. alles aan elkaar: de verhalen die hij van Laura zelf heeft gehoord, gesprekken met haar vader en de zussen van man Ibrahim, politieverhoren, WhatsApp-gesprekken, mails… Door die afwisseling leest het heerlijk weg, het is ongelooflijk spannend, net een thriller. De verhalende stukken vind ik wel het minst om te lezen, vooral omdat ik niet erg weg ben van de schrijfstijl. Zo opent het boek met de zin ‘Klop. Klop.’: de schooldirecteur klopt dus op de deur van de klas waar Laura in zit, om haar mee te nemen. Zo’n klop klop zin vind ik zo knullig, maar goed, dat is maar een detail.
Echt een must read: wanneer krijg je nou inzicht in zo’n verhaal? In het verhaal van een meisje dat de stap neemt naar de Islamitische Staat te gaan? Waarom doe je dat en hoe is het daar? En hoe is ze in vredesnaam teruggekomen?
Ik stoorde me wel enorm aan de naïviteit en ook ongelooflijk domme keuzes van Laura. Van überhaupt de stap maken om naar IS te gaan, maar ook achteraf, dat ze niet snapt dat zij vastzit als ze terug in Nederland is. Daar kan ik me niet goed in verplaatsen – maar dat is maar goed ook.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

 

Joanna Goodman – Het huis voor ongewenste meisjes

Met “Het huis voor ongewenste meisjes’ schetst Joanna Goodman een ingrijpend beeld van de misstanden in de Canadese weeshuizen van de jaren ’50 en ’60.

Quebec, 1950. Als Maggie op haar vijftiende zwanger raakt, dwingen haar ouders haar om het meisje ter adoptie af te staan. De rest van haar leven voelt Maggie het gemis.

De kleine Elodie komt in een door nonnen gerund tehuis terecht. Maar dan volgt een wetswijziging die bepaalt een psychiatrisch ziekenhuis meer subsidie ontvangt dan een weeshuis, met catastrofale gevolgen. Om dat geld op te strijken verklaart de kerk de kinderen in hun zorg tot geestelijk gehandicapten. Met één pennenstreek wordt een generatie aan verloren kinderen gecreëerd – en Elodie raakt net als duizenden anderen verloren in een hels schemerbestaan.

Moeder en dochter vechten ieder voor zich tegen een gemeenschap die hen als minderwaardig ziet, in de hoop zichzelf en elkaar terug te vinden.

Dit boek kon ik niet wegleggen. Wat een tragisch verhaal dat me maar niet losliet – zeker niet omdat dit soort verhalen dus echt hebben afgespeeld in de jaren ’50 en ’60 in Canada. Het verhaal van Elodie die als baby door haar tienermoeder Maggie werd afgestaan, onder dwang van haar ouders, is intens verdrietig. Het boek is opgebouwd in hoofdstukken die om en om vanuit Maggies en Elodies standpunt worden verteld. Maggie die haar kind moet afstaan, Elodie die als baby is afgestaan. Intens verdrietig, en niet te geloven dat dit soort dingen in die tijd echt gebeurden.

Klik hier voor het fysieke boek.

 

Renate Dorrestein – Het hemelse gerecht

wee zusters, één man. Verder doen Ange en Irthe wat vrouwen sinds de dageraad der schepping doen: zij zorgen ervoor dat de mens kan eten. In hun restaurant koken ze de sterren van de hemel. Maar het is eten of gegeten worden. Wanneer hun man hen wil verlaten, worden de zusters gedwongen tot iets waarvan de meeste vrouwen slechts dromen. Ze laten hem niet gaan. Ze houden hem. Op water en brood op zolder.

Ik las al eens Weerwater en Zeven Soorten Honger van Dorrestein en die vond ik beide echt goed, dus ik was nu wel benieuwd naar meer. Het Hemelse Gerecht vind ik een fantastisch verhaal. In het begin verwarde ik Ange en Irthe steeds met elkaar, maar toen ik eenmaal doorhad wie wie was en hoe de relaties in het huis ervoor stonden, las het verhaal vlotter. Heerlijk om letterlijk een kijkje in de keuken te krijgen bij een toprestaurant praktisch op het platteland, en daarnaast natuurlijk om getuige te zijn van eh, een paar dingen die nogal totaal misgaan. Vanaf het moment dat Gilles de zussen wil verlaten lijkt alles compleet mis te gaan. Goed geschreven, ik verloor mezelf totaal in dit verhaal.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

 

Stieg Larsson – Mannen die vrouwen haten

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde, uiterst intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages én ze is een hacker van wereldklasse.

Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort. Met hulp van Lisbeth Salander stuit Mikael op een spoor dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert…

Ik kende de Millenium-trilogie uiteraard van naam, maar was er nooit aan begonnen. Op Terschelling stond dit boek in de boekenkast in het huisje waar we verbleven en ik besloot er eens in te beginnen. En daar heb ik geen spijt van. Wat is dit fantastisch. Spannend. Vol details zonder langdradig te zijn. Niet voorspelbaar. Heerlijke uitgedachte karakters. Alles komt enorm tot leven als je dit boek leest. Dikke pil, maar ik had het zo uit. Leest als een trein zonder te simpel te zijn. Helaas vond ik deel 2 minder en deel 3 heb ik weggelegd, ik kwam er níet doorheen. Zo jammer!

Klik hier voor het boek.

Ik eindig met een aantal ‘leerboeken’ waar ik heel veel van opgestoken heb.

Mike Michalowicz – Profit first

Hoe zou het zijn als winst niet langer een restje is dat aan het eind van het jaar hopelijk overblijft? Als het in plaats daarvan een bedrag is dat je bij iedere euro die binnenkomt veiligstelt? Zodat je meer winst maakt, meer overhoudt, meer kunt investeren, meer inzicht hebt, betere keuzes kunt maken en meer rust ervaart? Met dit boek geven Mike Michalowicz en Femke Hogema je de tools om dit zelf te realiseren. Profit First is een financieel systeem dat de financiële wereld volledig op zijn kop zet. Het veegt de internationale formule Omzet – Kosten = Winst van tafel. In plaats daarvan krijgt winst een prominente plek: Omzet – Winst = Kosten. Dit boek laat zien dat iedere ondernemer vanaf de allereerste dag een financieel succesvol bedrijf kan runnen, door te focussen op winst. Profit First. Begin er vandaag nog mee! ‘Profit First is een praktisch en waardevol boek om je winstgevendheid direct te vergroten. Een must voor iedere ambitieuze ondernemer.’ – Laura Babeliowsky, auteur van Het geheim van € 100.000 per jaar. ‘Rarely is a translated book as good as the original. Only in the most remarkable situations does a book get even better. That is the case with this book.’ – Mike Michalowicz

Klik hier voor het e-book, klik hier voor het fysieke boek.

Profit First gaat over een manier om als ondernemer je financiën te beheren. Ik had er weleens over gehoord en ik dacht altijd dat het puur ging over het maken van een aantal potjes, waar je geld in stort. Simpel gezegd is dat ook wel waar het op neer komt, maar het is nog veel meer dan dat. Het is een systeem dat er voor zorgt dat je steeds meer winst gaat maken en dat je anders naar je financiën gaat kijken. Voor mij enorm interessant omdat ik jarenlang gewoon totaal níet naar mijn geld keek (ik gaf het uit en ik geloof wel dat het goed zat, niet bepaald handig als ondernemer) en ik sinds dit jaar daar veel meer helderheid en grip op wil krijgen. Ik maakte meteen aantekeningen en ga aan de slag met dit boek. Vet interessant, must read voor elke ondernemer.

 

Peter Liem – Champagne

Champagne is one of the most sought-after wines in the world, but also one of the most misunderstood wines as well. Enter this revolutionary new book from a trusted authority. Based on years of on-the-ground and personal research, this is the first book to describe producers and wines based on their terroir, complete with a comprehensive buyer’s guide and maps of every vineyard in the region.

Toen we in juni in de Champagne waren, bestelde ik dit boek. Ik wilde nog wat meer leren over de streek en over de fantastische drank. Dit boek is waanzinnig. Ten eerste is het prachtig, met hele mooie foto’s, en ook met een aantal prachtige kaarten van de streek. Peter Liem is een expert en vertelt op een laagdrempelige manier over champagne. Hij gaat diep in op de geschiedenis, de productie en vooral op de verschillende delen van de streek en hun eigenschappen. Ik heb hier echt van gesmuld, ik ging er helemaal in op. Ik heb er superveel van geleerd.

 

Michael Breus – The Power of When

 

The latest research shows that there is a right time for all of us to do everything, from drinking a cocktail to getting a flu shot. The catch? That ‘right time’ varies from person to person. Fortunately, as Dr Michael Breus proves in The Power of When, learning to work with your body clock to achieve maximum health and productivity is easy, exciting and fun. When we stop focusing on the ‘how’ and ‘what’ of our lives and start focusing on the ‘when’, we reveal our body’s natural schedule and unlock our hidden potential.

In The Power of When, Dr Breus presents a groundbreaking new programme based on the most cutting-edge research for how to get back in sync with your body’s natural rhythm. Filled with fascinating facts, true-life success stories, fun personality quizzes and easy to follow guidelines, The Power of When will teach you how to not only understand your own body clock, but the body clocks of everyone around you. After you’ve taken Dr Breus’s comprehensive chronotype (body clock) quiz (are you a bear, a lion, a dolphin, or a wolf?) you’ll learn to schedule your day for peak productivity and well-being.

Whether you are interested in the nitty gritty of body clock research or just want to follow the big-picture plan and learn how to be your best, The Power of When promises to help you achieve your goals.

Ik ben zelf een ultiem ochtendmens. In de ochtend krijg ik altijd het meeste gedaan, heb ik de meeste energie en ben ik altijd het meest productief en creatief. Laatst vroeg ik een bevriende psycholoog die ook veel met dit soort onderwerpen bezig is, of je dat gegeven kan veranderen. Stel, je bent een avondmens, kan je dan een ochtendmens worden? Hij raadde me dit boek aan: The Power of When. Dit boek bevat allemaal over wetenschappelijk gestoelde informatie over onze bioritmes en chronotypes. Het bevat uitgebreide tests om te ontdekken wat jouw chronotype bent en vervolgens legt Breus je uit wat je het beste wanneer kan doen.

Super verhelderend en leerzaam, helemaal als je dit over jezelf nog niet zo goed weet. Ik ben volgens de test een leeuw (je kan ook een dolfijn, wolf of beer zijn) en veel van de tips die gegeven worden paste ik al toe, maar er stonden ook veel nieuwe dingen in, bijvoorbeeld over dutjes en wanneer je het beste koffie kan drinken bijvoorbeeld.
Het is wel erg uitgebreid en soms een beetje overbodig, maar de test en een aantal hoofdstukken van dit boek kunnen super verhelderend voor je zijn én ervoor zorgen dat je veel gelukkiger gaat leven omdat je rekening gaat houden met ritme, in plaats van dat je er tegenin werkt.

Klik hier voor het fysieke boek, klik hier voor het e-book.

 

James Clear – Atomic Habits

Het meest complete boek over hoe je slechte gewoontes afleert en goede gewoontes aanleert, door bestsellerauteur James Clear

Het maakt niet uit wat je doelen zijn; dit boek geeft je een bewezen manier om jezelf – elke dag – te verbeteren.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Het probleem is het systeem dat je gebruikt.
Slechte gewoontes blijf je herhalen niet omdat jij niet wilt veranderen, maar omdat je de verkeerde methode gebruikt.
Elementaire gewoontes biedt een bewezen methode die zorgt dat je eindelijk je gewoontes kunt aanpassen.

Na drie jaar onderzoek heeft James Clear met behulp van theorieën uit de biologie, psychologie en neurowetenschap
de ultieme gids geschreven, waardoor ongewenste gewoontes verdwijnen en je veel makkelijker met je goede gewoontes aan
de slag gaat.

Dit boek is fantastisch. Ik vond het echt geweldig. Waarom: omdat het bomvol staat met hele simpele en hele praktische tips om met nieuwe gewoontes aan de slag te gaan. Of juist om gewoontes af te leren. Ik word hier en daar een beetje moe van de vele (typisch Amerikaanse) anekdotes, in het begin werkt dat verhelderend, na de helft juist afleidend. Maar de tips die erin staan, vind ik heel goed. Bijvoorbeeld: koppel een nieuwe gewoonte aan een gewoonte die je al hebt. Wil je bijvoorbeeld voor het slapengaan alvast je outfit voor de dag erna klaarleggen? Doe dat dan voordat je ’s avonds je tandenpoetst, want dat doe je toch al. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk, daar gaat eigenlijk het hele boek om. Maak een nieuwe gewoonte zo makkelijk en zo aantrekkelijk dat je het bijna als vanzelf gaat doen. Vet leerzaam en superleuk om te lezen. Voor mij zaten er veel eye openers in!

Wat een leesjaar was het.

Bedankt, schrijvers.

Wat waren jouw favoriete boeken van het afgelopen jaar? En wat wil je nog lezen voor 2020 begint?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.